Anitha Schulman

Svenska cowboys

(Cowboybröllop från Helsingborg, bild från Aftonbladet).

Alltså det finns en företeelse som jag tycker är det märkligaste av det märkligaste. Svenska cowboys och indianer. Jag har några amerikanska kompisar som bor i Sverige och de har alla varit ”utsatta” för dem. Svenskar som är helt dränkta i den amerikanska kulturen. Eller kanske snarare någon slags filmversion av den. I allt från Rockabilly, raggare, till cowboys och indianer. Liksom fans till en kultur man har så lite med att göra. De flesta av utövarna har ju inte ens varit i USA. Men liksom ”köpt” hela konceptet eller looken och applicerat det på sig själva och sin egen livsstil. Det är ju märkligt med norrländska indianer när vi har en egen ”ursprungsbefolkning” – samer. De borde ju rimligen adaptera deras livsstil. Det ligger ju logiskt nog närmre till hands. Men de är typ halvförtryckta.

Skåne är ju cowboykulturen utbredd. Det enda man har gemensamt med USA är att cowboysen finns söder över, men det borde rimligare vara grisbönder, då vi inte har horder av djur som ska flyttas från den ena sidan berget till den andra där nere direkt.Men det är väl inte lika ”sexigt” med att ta hand om grisar i blåställ, I guess…

Rasistiska raggare i Västerås som åker runt med sydstatsflagga är så genant så jag vet inte ens var jag ska börja. Jag kan inte komma på så många länder på rak arm som har en sådan utbredd USA-vurm som Sverige. Det är verkligen generande och beklämmande på så många sätt. Men man fattar ju när vi kollar på teve. Så fort vi ska göra någon ”kul teve” så åker vi ju till USA och ska liksom leva drömmen. Vi blir bekräftade av  när svenska artister slår i USA och 100 sålda Billboardskivor klingar högre än 1000 sålda i Japan. Ja  exemplen kan listas på, varför är vi så fixerade vid USA tror ni? En obesvarad kärlek i så många avseenden.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Asa

    Jag kommer ocksa fran Skane men har faktiskt aldrig heller sett nagra cowboys där…..För mig är det definitivt mer främmande med dessa ”lajv”-events, medelaldersmarknader etc. Men, detta är ju inget som stör mig da det oftast utövas i privat regi.
    Vad jag märkt är att du tämligen ofta använder anglicismer och egenkonstruerade dito. Det är väl ocksa nagon slags ”se-upp-till” landet over there, FAST du inte bor pa landet utan i den stora staden!
    Detta inläg andades tyvärr mer fördomar och förutfattade meningar om ”de där pa landsorten” än nagot annat tema.

  2. Lisbeth

    Har bott i Skåne i över 50 år, mestadelen på landsbygden, och har aldrig sett nån cowboy. Jag har haft mycket med hästar att göra, men aldrig sett nån cowboy där heller. Hur sjutton menar du? Att cowboykulturen är utbredd i Skåne? Tillåt mig att småle. Du är väldigt snabb med reflektioner men du har väldigt ”lite på fötterna”. Hur mycket har du själv rest runt i vårt land och pratat med ”fölk”? Nej, skulle inte tro det :/. Så trist med folk som sitter i Stockholm och anser sig ha rätt att raljera över den övriga befolkningen.

  3. Lisa

    Tycker att du låter väldigt nedvärderande mot dessa människor. Låt dom hålla på med vad dom gör.
    ”De flesta av utövarna har ju inte ens varit i USA.” Hur vet du detta och vad spelar det för roll? Alla har inte råd att resa och det känns inte som att kärnan i vad dom har för intressen grundar i vart i världen man har varit.

    Man kan inte jämföra samer och indianer mer än att dom är båda ursprungsbefolkning. Man väljer väl inte sitt intresse beroende hur långt ifrån geografiskt man befinner sig från ”källan”?

    Jag delar inte dessa personers intressen men jag bor själv på ”landsbygden” och kan ibland störa mig något så otroligt på ”stadsmänniskor” som tycker sig ha rätten att nedvärdera vad andra har för sig runt om i landet. Men har jag fel här ber jag om ursäkt.

  4. Jenny

    Kanske handlar det bara om att vi så totalt och enbart ser amerikans film. ja, inte enbart då men en övervägande del av alla serier och filmer vi ser i sverige är ju amerikanska. Hela USA blir ju då en aningen mytiskt. Alla vill se New York eller köra på Route 66. Den amerikanska musiken har väl också gjort sitt.
    Vad gäller indianer och cowboys känd jag i princip inte till fenomet med att svenskar klär ut sig och lever western-liv ( rockabilly däremot….det har jag sett)Jag tänker inte så mycket om det där. Finner det egentligen lika märkligt med dessa 1700-tals sällskap eller folk som åker utklädda på medeltidsveckor eller alla dessa lajvare som verkligen leker och befinner sig i en annan värld någon helg här och där. Det är väl så helt enkelt…även vuxna gillar att leka och sedan blir en del människor VÄLDIGT fascinerade av en viss kultur, tidsperiod , rörelse och vill klä och uppföra sig i enlighet med den. Vet en hel del som är helt hooked on Japan och har bara prylar därifrån( ibland även partner ..ha ha ha)
    Sedan så…samer är i mina ögon inte halvt förtryckta längre. Jag tror inte en same har svårt att få samma chanser i vårt samhälle som någon annan men däremot är den traditionella samiska livsstilen på utdöende eftersom deras marker exploateras allt mer.
    Indianer anses väl kanske sexigare..åtminstone den prärieindian man oftast ser på film. Viktigt dock att minnas att i princip ingen film om indianer är gjord av indianer och därför får vi bara vitas perspektiv på deras liv.
    Indianerna i USA utsattes för en utplåning och ett folkmord som man i USA fortfarande väljer att tala tyst om. Därför känns hela cowboys och indianer-vurmen ganska unken på sätt och vis. Att dagens indianer på reservat i USA har det väldigt tufft talar man inte heller om. Det är knappast någon som leker ”indian på reservat år 2014” om man säger så….Kom ifrån din fråga här ser jag! Så kan det gå när man har för mycket tid på en lunch.

Comments are closed.