Anitha Schulman

Kära brudpar…

Hur många bröllop och tillställningar har man inte varit på där talen har varit bedrövliga. Det är ju konstigt att vi i ett land som Sverige där vi egentligen inte alls har en ”talkultur”. Är de som har mest tal i snitt per bröllopsmiddag.

Det talas ju i princip hela tiden och den ena efter den andra stackaren går mot sin vilja fram och stammar upp något ogreppbart. Det är ju en självklar katastrof. För att inte tala om spelevinkerna som var klassens clown på roliga timmen och tror denne är en sann entertainer fortfarande. Totalt utan självinsikt. Eller brudens gamla tjejgäng som liksom oskrivet tävlar om vem som står henne närmast…fortfarande.

Ja man kan nog göra en hel karaktärslista av bröllopstalarna, fusklapparnas utformning, rekvisita och spontantalarna. De är kanske värst? Spontantalarna är de som inte föranmält sig utan ”får feeling” efter ex antal snaps innanför västen. Gärna i slutet av kvällen (när man redan suttit i sex timmar). Kör de på i tjugo minuter utan att ta in en enda känsla i rummet förutom sina egna, som fullständigt väller över. Onekligen.

Det här är ju en mycket internationell sed som implementeras utan täckning i Sverige  om man säger så. Tal är ju väldigt amerikanskt och de övar ju för sjutton public speaking och speach  sen de var sex år gamla i skolan, blandat med self confidence etc. Att gå på ett mixat internationellt bröllop är ju talkvaliteten som tydligast. Ojojoj i de fallen är man inte partisk med svenska klacken. Utan våndas snarare kollektivt.

Ge mig exempel på de värsta bröllopstals tabbarna. Får man egentligen öppna ett tal med ”Jag är ingen talare…” och hur tar man sig ann ett rum bäst?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elsa

  Hej Anitha!

  Min bästa kompis ska gifta sig i sommar. Vi är ett tjejgäng som har umgåtts senaste 2 åren konstans så vi känner varandra väldigt väl och känner att vi borde göra någonting. Hennes äldre tjejkompisar (gäng) är brudtärnor, toasmasters och håller i möhippan, vi är alltså där som enbart gäster. Eftersom det är vi som umgås mest med henne just nu känns det som att vi borde göra någonting under middagen.

  Vad har du för förslag? Vad är roligt? Upskattat? Något som inte tar så mycket tid? Gärna något vi kan delta i alla fyra/fem stycken. och som sagt helst inget tal…

  1. anithaschulman78

   Alltså jag tycker det är bjussigt när man liksom låter ”ett proffs” framföra en hyllning. Typ att man delar på kostnaden för en musiker/sångare och skriver om texten till en välkänd sång (personligt riktad till Er kompis) som denna framför.

   Då blir det personligt men underhållande. Alla kan sjunga med i refrängen andra gången även om texten är ny. Ni presenterar artisten och syftet. Inga texthäften behövs förutom till bruden som får ett minne för livet. OBS glöm inte brudgummen i texten 🙂

   Glöm inte att filma!
   Garanterad succé.

Comments are closed.