Anitha Schulman

Hur tänkte jag sist?

Hur tänkte jag sist när jag var gravid? Jag jobbade hela tiden och stressade som sjutton. Sprang till Mat på Jobbet och köpte snarr i ett. För att orka. Sen satte jag mig i bilen och åkte hem. Oftast efter sju på kvällen. Då var jag så klart för trött för att träna och som en extra energiboost köpte jag mer godis och tryckte i mig. Alla hade ju sagt att man bara ”ammar bort alla extra kilon”. Men en bebis väger i bästa fall tre kg. moderkaka, extra blod och vatten i kroppen kanske väger sju till. Men mer än så är det inte. Resten är bara mer av dig.

När annars i livet kan man bara ”köra på” och äta vad man vill? Eller rättare sagt strunt i vad man sätter i sig? Nej aldrig. Så varför skulle det vara ett undantag under första barnet? Det är därför man går upp så sinnessjukt mycket med första och inte med andra – för då vet man. Att den grejen gör man inte om…

Bara för att man tänker på vad man äter betyder det inte att man bantar. Men jag struntar i tomma kalorier (godis, socker etc.) utom en till två dr. i veckan. Då äter jag något litet. Det är inte så att jag ”förbjudit mig” något men jag har helt tappat sockersuget så jag behöver inte den här gången. Vilket i sin tur påverkar att jag inte har så där urkassa järnvärden som sist och inte behöver sådana sugar highs hela tiden för att vara med i matchen. Det är en sådan befrielse. Hoppas det kommer vara likadant när jag börjar amma.

Hur gjorde ni med ettan kontra tvåan?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina

    Ursäkta om det är en besvärlig fråga men är nyfiken på svaret. Hur kommer det sig att du anser att det är okej att sippa vin men problematiserar ett sockersug? Jag kanske är trög, men jag har lite svårt att förstå.

  2. Karin

    Jag är gravid med nr 1 och än är det tidigt men jag har nog samma inställning som du hade med nr 2. Jag vet att jag inte kan äta vad som helst och att jag absolut inte ska äta för två. Är mer hungrig nu och känslig för svängningar i blodsockret så därför äter jag oftare, men då försöker jag verkligen se till att spendera de kalorierna på bra saker.

  3. Petra

    Jag hade samma utgångsvikt vid båda graviditeterna och gick upp lika mycket med båda barnen (14 kg). Sen gick det lika fort efter båda förlossningarna att bli av med överflödet: på en månad var allt borta!

  4. Moa

    Fast det där med att räkna ihop vikt av bebis och moderkaka osv stämmer ju inte riktigt. Jag gick upp 23 kg med ettan, och hade ätit i princip som vanligt (inget onyttigt), tränade spinning fram till v.33, gick promenader osv. Alla 23 kg försvann också på 4 mån utan ansträngning, ammade bort det. Det allra mesta var borta på en månad.

  5. Sofia

    Precis tvärtom!
    Gick upp ca 25 kilo med ettan, som försvann fort. Åt nyttigt och tränade under graviditeten. Vilade mycket och tog hand om mig själv!
    Nu med tvåan, i v.32, har jag redan gått upp 25 kilo. Kan knappt röra mig pga foglossning, äter det jag hinner med en vild tvååring hemma!
    Längtar till förlossning och träning!

  6. Jenny

    Intressant. Precis tvärtom för mig. Alltså var noga med maten, inte sockersugen alls, gick upp 15 kg. Gick ner 20 kg när jag ammade. Denna andra gången (i vecka 20+). Äter det jag får i mig (med en halvvild 2,5-åring) alltså inte så noga med maten, extremt chokladsugen efter alla måltider, möjligen gått upp något kg och mkt mindre mage.

  7. Pernilla

    Första barnet:
    Gick upp 6 kg, hade gått ner 10 kg när jag kom hem från BB, under de 10 månader som jag ammade fick jag ner 18 kg till. Jag åt mjölkproteinfri kost, men annars åt jag allt i mat- och godisväg.
    Andra barnet:
    Startade 16 kg lättare än med första, gick upp 14 kg, hade gått ner 8 när jag kom hem från BB, nu (9 månader senare) väger jag 2 kg mindre än när jag startade på. Äter mjölkproteinfri kost ch allt i mat- och godisväg denna gång också.

  8. Linda

    Tvärt om här. Med ettan – ingen extra hunger direkt inga onyttiga sug. Gick upp totalt sju kilo. Denna gång med tvåan – (är en vecka före dig) Hungrig som en varg och äter som en häst. Har dock ”bara” gått upp tre kilo men nu unnar jag mig det jag vill ha för jag vet att för mig försvann de där sju kilona (och min 15 kg övervikt jag hade innan ettan) under de tre första månaderna. Det här är min sista gång som gravid om allt går väl och är jag sugen på något så får jag det oavsett om det är apelsiner eller lakrits.

  9. Sandra

    Gravid 1, 2010: Hade gått upp 2 kilo vid inskrivningen. 10 kilo vid halvtid. Hade, helt ärligt, lite ångest. Åt nyttigt, men tränade inte. Jobbade till v.32 och var sedan mest hemma. Födde en son i v.35+6, vågen visade + 17 kg.
    Gravid 2, 2013: Vågen stod still. Gifte mig i v.18. Kunde ha samma jeans, med en gummisnodd. Började gå upp efter bröllopet. Åt massa socker, sötsuget var helt bananas. Blev typ beroende av B&J. Tränade ingenting och var sjukskriven från v.23 pga sammandragningar. Födde en dotter i v.40+2, vågen visade + 17 kg.
    Efter båda förlossningarna gick jag ner 11 kg den första veckan. Återhämtning: ungefär samma. Dock: haft svårare med viktnedgång andra gången. Har svårare att vara lika bestämd och noggrann med sömnbrist + 3-åring.

  10. Lisen

    Vad roligt att du tar upp detta med kost och graviditet! Jag är också gravid med nr 2 och spårade verkligen under graviditet nr 1. Tänker inte göra om samma misstag igen! Hur äter du? Tänker typ med kolhydrater osv? Jag har svårt att hitta balansen och är livrädd att gå upp för mycket igen, vägrar!

  11. em i london

    jag förstår inte gravida kvinnor som bara ger sig hän och istället ”äter for två”. När man väl ska föda är det ju viktigt att vara stark och ha en bra kondition.

    har du, Anitha haft funderingar på att börja gravid yoga eller möjligtvis pilates?

Comments are closed.