Småbarns jul – Anitha Schulman
anithaschulman78

Anitha Schulman

Småbarns jul

I år är ju första året som Penny är medveten om julafton och redan nu springer runt och sjunger tipp tapp. Från att leka med snöret så är julen kolossalt viktig. Nu och några år framåt är haussen enorm. Nu är första gången på riktigt för allt. Hon tror på tomten, vill gå på klappjakt. Titta och öppna adventskalendern och öva stenhårt inför Lucia.

Själv känner jag mig lite julnovis. Har liksom inte brytt mig speciellt mycket om julen, haft gran och så, men fattar att det nu är dags att gå “all in”. Det som är fördelen med julafton är ju att det är en tradition. Man vet enligt de stora penseldagen och hur den ska genomföras. Men jag tänker fortfarande på julen från mitt eget barnperspektiv. När jag försöker visualisera den magi runt julen som jag vill delge Penny, är min barndoms jul är ju redan daterad. Hur är en perfekt jul idag med det digitala samhället?

Finns det en app-kalender. Är Kalle Anka the shit, jag menar nu lever man i ett samhälle som har mer än två kanaler och access jämt till allt. Kalle borde rimligen inte vara så unikt?!  Är SVT:s adventskalendrar fortfarande bra och är det fortfarande en grej?  Penny har ju typ ingen relation alls till teven och ärligt talat så vet jag inte ens om julkalendern går på Ettan, Tvåan eller Barnkanalen och vilken kanalplacering har den dessutom?! Så min fråga är helt enkelt hur gör man en modern jul?

Äter man allt på det klassiska julbordet eller är något utbytt? Är det den klassiska vinkel-adventsljustaken man ska ha i fönsterna? Eller ska man ha levande ljus alternativt är det för brandfarligt. Har även hört att tevebrasor, som står på dygnet runt är farliga. Vad gäller här?! Riktig gran eller plast och om det nu är riktig, vilken då?! Eller ska man skita i allt och dra till Thailand?

Tacksam för svar. PÅ riktigt.

IMG_2792
Bild från Google bildsök.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
anithaschulman78
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Alexandra

  Smsade dig igår. Har kanske fel nummer?
  Här är den finaste adventskalendern någonsin. Vår son har fått den av sin mormor sedan 2010. Interaktiv, en story och bara så mycket jul.
  Så värd att betala för! Varje dag är en överraskning och man kan gå tillbaks hela tiden och uppleva och “göra igen”
  Hoppas Penny gillar den.
  Alexandra
  https://www.jacquielawson.com/advent

 2. Lisa L

  Det viktiga är nog att ni skapar en tradition som funkar i er familj. Fundera ut vad du och Calle tycker är viktigt och kör på det. Bättre än att krysta fram nåt som inte känns naturligt för er bara för att det “ska vara” på ett visst sätt.

 3. Jennifer

  Älskar julafton! Under min uppväxt har jag och syrran klivit upp och tittat på julkalendern på morgonen med risgrynsgröt och macka med julskinka. På julaftons morgonen fick vi öppna en varsin liten present. På förmiddagen vanliga “sysslor” vi har hästar och stall som måste fixas. Sen gör vi oss julfina och alla hjälps åt med maten, antingen åker vi till släkten eller så kommer släkten hit. Kalle kl 15, julbord efter det. vi äter lääääänge och sist julklapparna 🙂 viktigast tror jag är att man har mat på bordet som man tycker om inte för att man “ska ha” köttbullar tex och att man inte flänger runt mellan släktingarna, på julen tycker jag att man tar det lugnt och myser

 4. Tissel

  Jag älskar jul!

  Julkalendern gå 7.15 varje morgon på ettan från 1dec till julafton. Det är sååå the shit! I år är det barna hedenös. Tror det kan bli mysigt!
  Jag kör hårt på det kombinerat med mysig julig frukost så ofta man kan.

  Chokladkalendrt är mysigt.

  Julstrumpa med några små presenter på julaftonsmorgon och sen de stora paketen på kvällen är lyckat.

  Det va mina tipz.

  Puzz

 5. Lotta

  Barnen vill ha RIKTIG JUL! Traditioner. Om du och ditt barn gillar julskinka – kör på det. Men om ni inte gör det, låtsats inte utan skapa ert julbord som ni vill ha det. Riktig gran som Penny får vars med att välja ut, bära hem, avfrosta och klä. Det blir lite som det blir men det blir fint! Klä er i fina julkläder(vi köper nya julkläder till barnen) så det känns speciellt. Tänd alla ljusstakar i fönstren och undvik levande ljus med småbarn. Man VILL INTE fira jul med brandkåren. Skapa en tradition kring öppna det av julklappar som ni sedan håller VARJE ÅR. Vi har tex äldst öppnar först och sedan går det nedåt och man öppnar en present i taget så alla får se och tacka. Jobbigt för barnen först men när det blir deras tur – lycka! Istället för riv och slit. Ingen alkohol på jul. Julafton är barnens högtid. Alla andra dagar kan man ta sig ett glas vin men den här dagen behöver man inte det. LEK med barnen när paketen är öppnade. TITTA på vad de fått. Spela spel.

  Kan hålla på hur länge som helst…jag älskar julen!!!

Comments are closed.