Föräldrar och teknik – Anitha Schulman
anithaschulman78

Anitha Schulman

Föräldrar och teknik

Pension_991504c

Alltså det händer något när föräldrar blir gamla. De blir inte som barn, för min 2,5 åring är oändligt mer teknisk än mina föräldrar. Det har inte enbart med att de är gamla att göra utan att det uppstår naturliga generationsglapp i tekniken helt enkelt. Mina föräldrar behöver knappar. Touchscreens är alldeles för abstrakt. Precis som ett musklick var för morfar. Man fattar liksom inte hur lite kraft som behövs för att uppnå samma effekt som en pekfingersvals.

Men jag blir tammefan tokig. Det finns ingen tommare och mer hopplös känsla i huvudet eller något som får det att krypa så mycket i kroppen. Än att sitta i halvtimme ut och in och försöka förstå vad min mamma ser framför sig på sin PC. Lista ut vad som ska göras och få henne att göra detta. Det lyckas aldrig skulle jag vilja påstå. Trots allt så är det ett tekniskt strul per månad som ska filtreras genom en hopplös telefonsupport. Jag är ganska tekniskt lagd men det är inte min mor och våra vokabulär möts inte ens på mitten utan jag ska behöva översätta vad hon menar och jag säger. Så till sist så fattar man ingenting alls utan landar i mitten av ett nystan av olika lingvistiska dilemman.

Alltså hon – mamma, är ju jättehärlig på en massa sätt men jag blir toooookig av att telefonsupporta allt, från kameran, mobilen, datorn och bredbandet. Dessutom så är hon ju en oerhört lättköpt individ. Så jäkla säljar-as på elektronikkedjor med mera. Ingenting för en som är över sjuttio år är per definition “lätt som en plätt”. Ju enklare det i teorin och för OSS, desto abstraktare är det för en gamling att ta in. De fattar inte heller att allt som per definition heter “gratis” har en månadsavgift i 24-månader. Så snälla sluta lura gamlingar. Det genererar bara mer jobb för oss barn och oproportionerliga kostnader för dem kontra brukandet. Tänk det moderna teknikföretag som skulle börja tänka på modern tekniks lätthet, med analog tekniks uttryck. Den rackaren skulle kunna bli riktigt rik på gamlingar. Doro var är du?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
anithaschulman78
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. en mormor

  jaaa, kan ingen uppfinna en telefon som sitter fast i väggen så att man vet vart den är, när det ringer. Så sa ett litet barnbarn till sin mormor som inte hittade sin mobil. Hmm

 2. Katarina

  Du ska nog inte dra alla över en kam jag är över 70 år och har inga problem med tekniken jag får i stället hjälpa mina vuxna barn ibland. Kram Kattis

 3. Mia

  Mina föräldrar, snart 70, har ingen dator alls. När jag försöker få dem att förstå att samhällssfunktionerna går via internet säger de bara “Du vet att vi inte är intresserade av teknik”.Dock har de tvättmaskin och micro.

 4. Maria

  Hahahaha – SOM jag känner igen mig!
  Vet inte hur många gånger jag, eller min mor, lagt på luren av ilska/frustration.
  Skönt att inte vara ensam!

Comments are closed.