Anitha Schulman

Edward Blom

Jag älskar Edward, han dök upp i mitt liv en tidig höst 2008. Jag jobbade som varumärkesansvarig för TV8 och dåvarande programchef Thomas Hall sa ”häng med här så ska jag visa dig nått jag tror du kommer gilla”. Ekonomireportern Peter Andersson som jobbade för Finansnytt hade hittat en man nere i något arkiv på Centrum för Näringslivshistoria och gjort ett reportage med honom om något som rörde finans och matkultur.

Thomas berättade att de funderade på att spela in en ”pilot”, alltså ett test-teve-avsnitt med den här mannen och undrade om det var en bra idé. Det tyckte jag verkligen var en bra idé. Hade ju typ aldrig sett något liknande. Några veckor senare så möttes jag och Thomas igen och kollade på det som var ett försök till Edwards första teveserie. Mellan Skål och Vägg. Det var riktigt lärorikt men mest underhållande var nog Edward, han var verkligen en stjärna. Man kunde nog sätta in honom i vilket sammanhang som helst. Han var något helt annat. Sen var det omorganisation i kanalhuset och allmänt tumultartat när hela ledningen gjordes om under några veckor. Detta påverkade såklart hela vinterns kampanjupplägg. Ut åkte reklambyrån etc. Kvar satt jag. Men det var inte svårt att associera helt fritt när det kom till Edward. Fick lite Rembrantsk feeling på en ljussättning och att det skulle vara hovdamer som tjuvkikade på denne jovialiske man och hans kompanjon. I tidsenlig miljö. På juldagen 2008 lyckades jag få ihop ett team. En kompis Anna som var set designer och min kompis Emma som är fotograf. Som statister ringde jag en annan kompis Anna Maria och Manfred Aronssons gamla trainee Lina (numera en mycket god vän) fick agera hovdamer. Sen smällde vi av en himla massa bilder och resultatet blev riktigt fint. Snart tapetserade det halva Sveriges ljustavlor under några veckor.

EJD_TV8_Edward_staende
Foto: TV8

Sommaren 2009 så var det dags för ett nytt ”Edward program” Han och den mycket gamla teveprofilen och docenten Jab-Öjwind Swahn  bl.a. känd för sina raffinerade dubbelglasögon skulle plåtas. Nere på Österlen  skulle vi fotografera kampanjbilden till Edward Bloms Gästabud. Jag minns att jag flög ett lunchflyg ner från Bromma dagen innan och bodde på hotell på kvällen. Jag hade med mig en hel del sjuka grejer i packningen och fixade resten på plats i Lund. Emma, fotografen hade fått order om att låna ett riktigt stort äpple, och en jordgubbe från hennes mammas tygaffär, köpa en gigantisk polkagris och se till att få tag i en gädda.

Den här gången var budgeten tajtare men ambitionen snäppet högre min kompis Lotta fick hyra grejer efter överenskommelse på SVT-rekvisita. På plats så gjorde jag och Emma allt själva. Min idé var att de skulle vara på en bisarr pickninck. Lite Alice i Underlandet  möter Österlen. Där skulle Edward och Jan-Öjwind  sitta i stråhatt och se allmänt fryntliga ut. Allt fuckade upp. Vi var försenade med att få klart setet, polkagrisen smälte, gäddan stank i den heta solen. Det var flugor överallt Edward och Jan-Öjwind åkte fel och blev en dryg timme sena. Med på set skulle vi ha en riktig griskulting och en killing i koppel. Det var en vacker tanke men helt vansinnigt i praktiken. Vi kanske lyckades trycka av tre bilder innan gris och get hade rivit hela set och vi fick bygga upp det igen. Den som ställde till det värst och var mest bångstyrig var grisen så den blev ”avskedad” på plats. Vi lyckades kanske ta tio bilder totalt och hade panik. Tänk om ”vi inte hade bilden” men vi klarade det. Man kanske tror att det är något slags montage men allt som är på bilder är där. Hysteriskt men kul. Körde sjukt fort till flygplatsen för att hinna med flyget hem.

Men stor eloge till Edward och J-Ö som inte klagade en sekund.

EJD_TV8_Blom_KVARN__CRAZYPICTURES
Foto: TV 8

Blev så glad när jag såg Edwards nya kokbok. Det känns ju faktiskt lite som de blivit inspirerade av våra gamla fotograferingar. Inte vet jag om det är så. Men kul var det hur som helst att jobba med Edward. Resten är historia…

13047218_O_1
Norstedts Förlag

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sven-Öjvind Swahn

    Hej Anitha,
    jag minns din svärfar Allan med mycket värme och saknad. Vi bodde grannar på Måbärsstigen på den tiden och min far Jan-Öjvind och Allan jobbade tillsammans med Tiotusenkronosrfrågan.

    Liten värld eller?
    Sven-Öjvind Swahn, numera göteborgare

    1. Anitha Schulman

      Åh vad fint att höra. Hann dessvärre aldrig träffa honom 🙁 önskar inget hellre. Har förstått att han var en fin och unik man. Men liten värld! Så kul att få jobba med Jan-Öjwind! kram

  2. Gunilla Kinn Blom

    Hej Anitha,

    Vad roligt att höra om vad Edward varit med om innan jag kom in i bilden! Jag har fått höra så många roliga anekdoter, men det här med griskultingen som bökade efter ollon hade jag bara vaga minnen av att ha hört. Så det måste han ha berättat mindre utförligt än storien förtjänar – den berättelsen (som han nu skrivit lite om på Facebook) måste förstås vara med i nästa kokbok.

    Och bilden med hovdamerna har jag varken sett eller hört talas det minsta om. Den är ju helt fantastisk! Vore kul med fler stylade fotosessioner med Edward, det finns ju massor med roliga saker man skulle kunna göra.

    Vet inte om fotografen Eva varit inspirerad av dessa bilder eller ej. Vi utgick mycket från de studiobilder hon tidigare gjort med Edward, och de är väldigt mycket i hennes egen personliga stil (se t ex http://www.labellerockette.com/portfolio/portraits-cfn-edward-blom). Men det är möjligt att hon hade sett dessa fina foton när hon tog dem, vet ej. Jag tror dock att det helt enkelt är Edwards personlighet som inspirerar alla bildskapare till överdåd i hans anda: Allting gott och alldeles för mycket!

    Gunilla

    P S Såvitt jag vet var det journalisten Per Wikström som allra först hittade Edward nere i arkivet (för DI-TV; står lite om detta i kokboken).

Comments are closed.