Anitha Schulman

Chartergraviditet

Dagen look: Kristen. I like it!

Så roligt det var. Härom dagen så sprang jag in i en kompis som ska bli förstagångsmamma snart och först nu insåg man vilken chartercruise graviditeten är. Små pitstops här och där som man ska göra. Det hela är ju oerhört begåvat paketerat.

Inskrivning, Ultraljud, veckoappar, NUPP, KUB, Profylax, Förlossningskurs, Föräldrakurs, Gravidyoga, Amningskurs, amnings-behåar, BB-väskan, välja barnvagn, bilbarnstol, MVC, BVC, Föräldragrupper och ALL litteratur man sätter i sig. Hej och hå.

Det är ju fantastiskt att det finns och en förstagångs graviditet skulle vara tusen gånger ängsligare utan ”paketet”. Allt är ju en del av upplevelsen. Jag skulle vilja höra om det är några andragångsmammor här som var lite coolare under den andra graviditeten. Hur många punkter på listan ovan struntade ni i?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cia

    Gick på UL i v. 19 och standardbesöken på MVC och BVC. Inget mer. Föräldrakurs får man bara med nr1 och nupp/kub får man inte göra i länet jag bor i, men det var jag iofs oroligare för nr 2 då jag blivit äldre och fått ett friskt barn. Grejerna hade man ju redan och tiden går mycket fortare med 2-an än 1-an. man räkande snarare månader än veckor ; ).

  2. Malin

    Alla som är gravida med första barnet är inte ”hysteriska” och springer på div möten varje vecka 🙂

  3. Klara

    Ha ha ja sjukt stor skillnad. Väntar vårt andra om cirka en månad. Det enda vi fixat är ett paket blöjor. Det löser sig. Vi funderar lite på om vi behöver fixa en syskonvagn också men har inte tagit tag i det. Med första barnet hade vi köpt vagn flera månader innan. Måste köpa amningsbehåar också men det prioriteras inte men nu MÅSTE jag! Allt övrigt, kurser etc. har vi struntat i denna gång. Och pappan som var med på i stort sett varje besök på MVC första gången har denna gång endast varit med på ultraljudet. Så mer avslappnat andra gången? Svar JA! Och det är jätteskönt!

  4. Helena - amelia.se

    Ha ha ha, håller helt med, det är en lång radda av saker att ”klara av”. Med andra barnet fanns det inte lika mycket tid att tänka och noja sig.
    Det är 18 månader mellan mina barn och jag har tänkt sååååå många gånger ”om jag bara visste det jag vet nu när jag väntade första barnet” Oj vad jag skulle passat på att njuta och slappa. Andra vändan var så mycket bättre.

    Ha en fin tisdag!

  5. Em - mamma på NZ, på besök i Sverige!

    Helt klart mera avslappnad denna graviditet, men sen beror det nog också på att med en 2,5 åring hemma att ta hand om finns liksom inte tiden heller att sitta och lusläsa gravidsajter, räkna veckor, gå på kurser om kvällarna osv. Denna graviditet har gått SÅ mycket snabbare. Fram tills nu, en vecka kvar tills BF och tiden kryper fram…

  6. Karin

    Om jag var coolare! Inga som helst kurser, inga speciella träningssätt, minimalt med besök på mvc. Inga mammagrupper eller skötväska heller. Jag varken kände att jag hade tid eller lust. Och mådde mkt bättre! (Trots mkt mindre vila och mindre sömn pga barn nr 1- herregud vad man hade möjlighet till vila under första graviditeten, och klagade ändå över trötthet. Haha, så härligt ändå- först sen när man fått ut barnet man får uppleva VERKLIG trötthet). Så ja, så mkt coolare. Och för mig, mkt härligare! PS. Jo, en sak förberedde jag mig mer på ändå- jag läste på mer om sömnmetoder för att förbereda mig på att få till bra rutiner direkt. Sånt gjorde jag inte med nr 1.

  7. Dixie

    Med båda: Gjorde flera tidiga ul (haft många mf), Rul och samtliga mvc-besök.
    Med första (o inte andra som kommer när som helst): som ovan + fub + profylax.
    Haft appar men inte läst på så mycket, ffa inte denna gång då det inte hinns med med en 20mån vildunge… googlar bb-väskan även denna gång (och är skitorolig att jag glömt nåt!) FAST jag rimligen borde veta bäst själv vad jag vill ha i den 🙂
    Med första är det så mycket man inte vet och kan kontrollera att man ”gör allt man kan” och erbjuds.
    Coolare denna gång? Nja. Precis lika orolig för mf, mer medveten om vad som väntar MEN just därför precis lika orolig och rädd 😀

  8. Sofia

    Gjorde rutinultraljudet, gick på MVC, går på BVC och gick föräldrarinformationen. Med nr 1. Med tvåan skippar jag nog föräldrarinformationen. Önskar att jag läst på mer om amning innan! Men jag hade tur att den funkar ändå, min ettåring hänger i tutten i tid och otid!

  9. Andréa

    Jag födde barn i London och träffade min förlossningsläkare en gång i veckan de tre sista månaderna och gjorde då alltid ultraljud.
    Utöver det sket jag i allt ovannämnda; föräldrakurs kom igen?!

    Nu i vecka 25 med andra barnet (mitt första har nyss fyllt ett) har jag inte tid att nojja över graviditeten och är om möjligt ännu mer chillad än jag var med min första. Vet bara vilken vecka jag är i för att jag blir påmind av en app varje månad.
    Vet ju att det gick alldeles utmärkt utan massa löjliga kurser om man bara inte är så hysterisk… Kanske lätt för mig att säga som hade lyxen att välja egen läkare och träffa honom så ofta innan födseln (som tillslut blev ett planerat snitt) och fick hjälp av amningsproffs varje dag på sjukan efteråt där vi var i en vecka.
    Pga detta var jag helt lugn inför snittet och litade på läkaren till hundra procent och är helt säker att det resulterade i en ostressad bebis och jag läkte hur fint som helst efteråt.
    Men jag övertygad om att tanken styr kroppen!
    Undrar ibland om alla kurser stjälper snarare än hjälper?

  10. kristina

    när jag väntade första barnet 1990 fanns bara ultraljud MVC och profylaxkurs
    det gick ju bra ändå 🙂
    Med fjärde barnet 2005 så valde jag bara MVC och ultraljud trots att jag var 40 år kände mig trygg med det
    Jag var mycket lugnare med tvåan

  11. Ebba

    Jag är gravid i v.36 med andra barnet nu.
    Gjorde kub/nupp även denna gång och går på mina tider på MVC.
    Den enda kurs jag gått denna gång är gratis-fub:en på Danderyd, mest för att jag kände att jag ville göra något för den här bebisen också.
    Jag är mer soft den här gången, men det är mest för att jag faktiskt inte ”hinner” oroa mig och tänka lika mycket nu när jag redan har ett barn som förra gången 🙂

    1. Marie

      Gjorde rutinultraljud i v. 18, har aldrig gjort kub/nupp (vare sig barn 1 el 2). Profylaxkurs med båda, men använde det bara vid första förlossningen (funkade SÅ bra, gjorde allt jobb hemma och var 10 cm öppen när jag kom in efter. Värkar hemma i 35 timmar, galet …)
      Andra gången var jag inne och blev hemskickad, ha ha ….bara lustgas sen och sket i andningen ….
      Barnvagn hade man ju redan och köpte typ inget onödigt, vilket jag def. gjorde med barn 1.
      Jag var dock mer orolig med nr 2, vet inte varför – kanske för att jag mer förstod vad som stod på spel. 1 an var lite overklig, mer som om man bara ”testade” ngt….

Comments are closed.