Anitha Schulman

Det SD gör tvingar partierna att ta tag i det obekväma

Jag kollar på ”byxfilmen” med SD-politikerna om och om igen och känslorna blandas med avsky och skräck. Det hycklande samhället visar sitt rätta ansikte en fyllekväll för två år sedan. Lobbyister som försöker tvätta SD:s faktiska åsikter krackelerar på några minuter fyllefilm.

Men det är också en historieuppvisning av Sverige, bara att rasisterna då kallades för Svenssons de var Socialdemokrater och Moderater, medborgare. De gillade inte ”våra importerade slavar” som fick arbetstillfällen under den svenska välfärden på 70-talet. Då den svenska arbetskraften inte räckte till. De ville inte prata med invandrarna i fikarummen, de trodde invandrarna bar smittor. De gillade inte att det gick bra för invandrarna och all konstig mat invandrarna kom med. Råttan i Pizzan som begrepp talar, mer för rädslan för om invandringen än om hittepå-skrönor i sig.

Det SD nu gör ofrivilligt, är att forcera partierna fronta sina gamla demoner. Som de så hårt försöker tiga ihjäl. Precis som partierna tiger för att inte behöva ta ställning till SD. Moderaterna är de som flirtar genom att prata om ”etniska svenskar” och vad definitionen på det är är väldigt vag.

Det SD gör är att tvinga svensken få konfrontera sin ”vardagsrasism” den som degraderar människor i rang jämfört med ”etniska svenskar”. Kanske den vardagsrasism som Ian & Bert myntade i det tidiga nittiotalet. ”Jag gillar turken på hörnet som gör rätt för sig och betalar skatt men inte folk som kommer hit och lever på bidrag.”

Kan man kalla människor på flykt i en byråkratisk process, (asyl), för bidragstagare? Ja förmodligen. Ett retoriskt geni kom på det för att bygga argumenten om ”hotet” för den krackelerade välfärden. Ett hot som blev en vardag, ett förakt som skapade mer förakt.

Föraktet blir bara mer urlakat och tar nya former. Nu har även de gamla invandrarna blivit ”rädda Svenssons”. De som en gång behandlades som pest av svensken. De är helt plötsligt SD:s mörker röster. Rädda för ”islamiseringen”. Ingenting försvinner allt byter plats. Kvinnor är rädda för män som visslar åt dem på gatan. Vilka män är det som visslar, kanske män från andra kulturer? Har den s.k. feminismen blivit en förklädd rasism utan att ens reflektera över det?

Jag tror det är dags att sortera upp begreppen och att vi visar att vi är så goda medborgare som vi verkligen påstår oss att vara. För jag vill inte leva i ett land med en dold agenda och jag vill ha partier som tar en kollektiv skuld för att sån skit SD sprider funkar. Då de la en gång la grunden för fördomarna. Partier som slutar tiga. Det här är är inte ”vi” mot ”dom”. Det här är vi alla ansvariga för att städa upp.

#dethärärmittland

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Jag håller med dig, och alla andra som ställer sig och talar mot vardagsrasismen, och jag välkomnar det. Men kan vi inte också prata om vad det är som göder den? Det faktum att människor med annan kulturell bakgrund är överrepresenterade i brottsregistret? Att vartenda jävla inslag på Efterlyst nämner att gärningsmannen pratade med brytning?

    Anledningen till att JAG blir rädd när en man av en annan kulturell bakgrund raggar på mig på stan eller tunnelbanan, är för att de sällan (medvetet eller omedvetet) uppmärksammar mitt ointresse utan går på och går på. Det är säkert inte obehagligt om man som tjej kommer från en kultur där det uppfattas som trevligt och smickrande, men för mig som är oerhört ”svensk” som det verkar ha kommit att kallas i negativ bemärkelse (stel, tråkig, obekväm) är det fruktansvärt obehagligt, för jag är inte van vid det. Det hade varit lika obehagligt om det var en svensk kille givetvis, men det händer inte så ofta.

    Vi har en massiv kulturkrock här i lilla Sverige som vi inte har kunnat hantera, vems fel det är vet jag inte. Men det är inte människorna det är fel på, och det är INTE individen, oavsett ursprung. Det är INTEGRATIONEN. Det löser man tyvärr inte bara genom att sätta munkavel på folket och kalla alla för rasister/smygrasister/vardagsrasister till höger och vänster. SD är ett folkvalt parti, det betyder att många i Sverige faktiskt vill att dom ska sitta där. Det i sig är jättehemskt, men i stället för att munkavla så måste man ställa sig frågan VARFÖR? Erkänna problemen och jobba på en riktig lösning.

    Sen vill jag bara säga att på samma sätt som man kan tycka att jag generaliserar ”invandrare” här som kriminella, på samma sätt generaliserar man ”svenskar” som vardagsrasister. SNÄLLA kan vi för en gångs skull föra en nyanserad, och rättvis debatt?

  2. Em

    Intressant om rasism. Det är viktigt att prata om vardagsrasismen för att bryta den! Jag undrar, precis som Sofia L här nedan, om du skulle kunna utveckla resonemanget om feminism och rasism? Min uppfattning är nämligen att feminister som grupp ofta tar ställning med invandrare och inte emot, samt är aktiva med att motverka rasism. Detta är dock bara baserat på min egen umgängeskrets. Det skulle vara intressant om du utvecklade resonemanget. Tack!

  3. wirseigen

    En väldigt dålig och svamlig text som ger en känsla av att du verkar leva i någon slags aftonbladet verklighet.

  4. Louise Pettersson

    Jag har svårt att sortera i din text vad de är du vill få ut. Men kontentan är ju att SD är de dåliga rasistiska partiet. Jag vet inte om man kan dra ”alla över en kam” i ett parti som vi så ofta säger att vi inte ska göra. Alltså att två ur partiet beter sig under all kritik skulle utgöra hur alla i partiet är. Det finns, om man läser på om partiet, många med ”utländsk” härkomst i partiet och även många med ”utländsk” härkomst som röstat fram dem. Det kan vara som du, tror jag, vill lysa på att vi har en vedervärdig invandringspolitik.
    Frågan jag ställer mig så många ggr är hur man ena stunden kan belysa alla våra problem inom ekonomin, arbeten och nedskärningar inom vård och skola men i en senare stund ha ”råd” att ta in flera tusen invandrare. Ibland känns det som hela världens problem ska ligga på Sveriges axlar. Finland och Danmark som exempel kallas för otäcka länder just för att dom inte tar in ens hälften av vad vi gör. Just för att de måste först och främst tänka på de dom redan har där innan de tar in fler.
    Uppenbarligen är ju detta ett problem. Jag är uppväxt i ”slummen”. Jag bodde snett ovanför flyktingförläggningen och jag kan säga att det inte endast är vi svenskar som utgör ”vi och dom känslan”. Jag blev antastad av ett gäng invandrare med orden svenska hora, vi ska ta över Sverige. DE va dom vart rasister. De gjorde uppror mot vår skola när de hissade svenska flaggan på nationaldagen så detta förbjöds. Alla världens flaggor vart målade bilder och uppsatta i skolans matsal, utom en, Svenska. För de kunde anses kränkande. Många svenska traditioner förbjuds nu i skolorna och på många andra platser men vi ska upprätta deras traditioner och seder.

    Självklart är jag för att hjälpa dem som behöver. Men de är en stor skillnad på invandring och flyktningar. Inte sant.
    Och det var ett hårt uttalande av Bert som du påpekade men är det inte så att alla ska vara delaktiga i att försöka arbeta fram ett välmående samhälle. Att enbart leva på bidrag då för att det är bekvämt (som faktiskt många gör även svenskar) är knappast att göra rätt för sig. Någon gång måste ju de som kommer hit efter att få hjälp kunna ta sitt egna ansvar och bidra med ngt tillbaka. Men då ska de oxå ges chansen till de såklart. Men om man inte har resurser så förstår jag inte varför man tar in fler än man klarar av? Som exempel så kan en familj som flyttar hit med 4-5 barn ha rättighet till att vara hemma med barnen 1 år per barn. Det innebär att de kan bli hemma i så många år som de har barn. Det kan ju inte vara rätt. Det måste finnas ett bättre regelsystem så de intergreras i samhället. Och inte utnyttjar de istället.

    Jag är SÅ trött på att jämt och ständigt höra detta uttjatade ordet RASIST när de kort och gott är så att många bara är jävligt trötta på denna snedvridna invandringspolitik. Folk blir ju rädda för att våga uttala sig just för att kallas rasist. Sluta upp med de och ta en vettig diskussion om ämnet och försök bådas synvinkel.

Comments are closed.