Anitha Schulman

Mina stora bröllopsguide

Jag visste när vi skulle gifta oss att ska det här bli så bra som jag hoppas, då får vi nog fasen göra det själva. För hur ska vi ekonomiskt och emotionellt översätta våra idéer så att någon annan förstår dem och tolkar dem rätt utan att det ska kosta miljarder? Det kanske visst går men är man ett kontrollfreak är oddsen överhängande på att lättare bli missnöjd där det glappar.

Men få hjälp av  bra vänner som du litar på som kan ”ta över” ditt jobb på er stora dag är ovärderligt. För det är ju då ert jobb slutar och alla andras föreställning börjar.

Det finns en förhandlingsmetod i affärer som kallas för ”salami”. Det betyder i princip att man styckar upp ett ”paket” och förhandlar del för del för sig. Det som är effektfullt med det är att man kan spara in på en hel del ”fluffkostnader” bara för att man har dålig koll.

Vi bestämde oss ett drygt halvår innan själva vigseln var den skulle vara och var festen skulle vara. Då kunde man planera massa logistik och kringkostnader samt att man redan sex månader innan bröllopet kunde börja betala av bröllopsomkostnader istället för att få en sjukt stor faktura på slutet. Så mer än halva bröllopet var liksom betalat innan det hade ägt rum. (Vill man kolla på mer bröllopsbilder kan man kolla här.)

Vi förhandlade alla delar var och en för sig. Maten, lokalen, tårtor, DJ, teknikutrustning, fotograf, florist, städbolag, personal, underhållning och alkoholen köpte vi på systemet för att kunna få lämna tillbaka flaskor som inte öppnades. Nu ska jag försöka gå igenom del för del.

Klänning: Min rekommendation är att köpa en färdig modell och addera på personliga element. Jag gjorde inte det och det blev skitdyrt. Ganska onödigt med tanke på att man använder dem en gång i livet. Jag tycker personligen att Greta har helt fantastiska och prisvärda klänningar. Dessutom är det väldigt fint att tärnornas klänningar går i samma linje fast i färg andra längder och tygval. Tänk nu på för att minimera gräddtårteeffekten om tio år. Så var så klassisk som möjligt. Så du slipper må dåligt när du tittar på fotona för inget blir så daterat så fort som just bröllopsbilder.

Ring: Gå runt och kolla på olika, ta in offert och tänk tidlöst.

Hår, naglar och make: Hitta ett ställe som har alla komponenterna och deala fram ett bra pris för dig och tärnorna.

Logistik: Ju mindre avstånd ju enklare. Exempelvis så hade vi festlokal, hotell och hårsalongen i samma kvarter. Kyrkan låg ju en bit från festlokalen men vi tog en gamla spårvagnen till lika festtåg, till festen. Så själva för-fördrinken var ombord på den. Sen stannade spårvagnen precis utanför festlokalen. Där fanns det snittar och påfyllning till middagen som började 30 minuter senare. Alla avstånd och luckor i schemat gör att det finns risk för att folk ”dricker på” och allmän logistik trubbel. Ju fullare folk blir ju mindre disciplinerad blir stämningen. Allting när det kommer till logistik ska handla om smidighet och enkelhet. När det kommer till gäster, att ”stävja berusningen” så länge du kan. Speciellt om du har många talare.

Mat: Vi fick tips om en bra kock och caterare. Vi sa helt enkelt det här har vi i budget, så här många gäster blir det och vi tänker så här många maträtter (inklusive kanapéer.) Då fick han komma med förslag till oss utefter det, istället för att man köpte ett färdigt paket. När vi båda enats om en bra meny så hade han god tid på sig att få fram och förhandla ner råvarorna. Vilket även han tjänade på.

Dryck: Köp Cava eller Prosecco istället för Champagne. Hittar man ett bättre bubbel kan det till och med vara godare än en billig Champagne. När folk börjar bli berusade känner ingen någon skillnad. Vi köpte det mesta på Systembolaget för att kunna lämna tillbaka ett överskott. Alkoholen får ju liksom inte ta slut, så då är det bra att ha för mycket och kunna returnera. I baren till bröllopsfesten när det kommer till drinkar. Ha bara ”groggar” alltså tvåkoponentsdrinkar är min rekommendation. Går snabbt och blir gott.

Festlokal: Här har man en möjlighet att göra det lättare för sig själv när det kommer till gästlistan. Hitta en bröllopslokal som inte sväljer för många gäster. Dels för att för stora ytor tar bort personligheten. Men också om det är problem att skära i gästlistan. Här kan ni få en ribba och börja gallra ur istället för att panika över de där tolv stycken med deras respektive som ni inte vet hur ni ska ha råd med. Eller enas om de ska komma eller inte. Lokalen löser problemet om ni vill.

Teknik: Om det är något som alltid skiter sig är det tekniken. Här är min starka rekommendation att hyra in en tekniker som ombesörjer över att hyra in den teknik som behövs och också ansvarar över att det funkar. Med allt från ljud till lampor, ledskärm och filmer till tal. Även ombesörja att allt kopplas i och ur som det ska.

Florist: En bra florist kan förvandla den tråkigaste plats till en prinsessdröm. Vi använde Rami Mizrahi han är en av dem bästa helt klart. Dessutom gör blommorna att lokalen alltid luktar gott och luften blir underbar att andas. Blommor funkar även bra som dekorering av borden och då behövs inte så mycket annan dekoration eller finporslin. En kostnad som kan vara bra på att hålla igen på.

Lokal: Bra om det finns kök med varmluftsugnar, det underlättar för kökspersonalen bar-del, dans-del och social del. Samt stora salen där middagen ska äga rum. Man ska inte heller försöka avslöja dem här olika delarna för gästerna innan det är dags för de olika delarnas ”akt”. Att bygga upp förväntningar och eskortera gästerna in i nya ”mentala” och fysiska rum är ett bra sätt att bygga upp dramaturgi.

Bordsplacering: Det är här alla par kan bli ovänner för nu får man på riktigt reda på vad man tycker om varandras vänner och släktingar. Dessutom lämpa inte över ansvaret på en lustigkurre vid ett ”tråkigare” bord. Det är bara elakt att låta någon jobba i motvind. Gör hellre ett ”dödens bord” och låt roliga och intressanta människor mötas.

Inbjudan: Vi valde ett tryckeri utanför stan, då kom man ner lite i pris. Provtryck postades och vi hade lite marginaler från tryck till själva utskicket. 3 månader innan är att rekommendera utsändning av inbjudan, annars skicka ut en save the date.

Toastmaster: Ju enklare man kan göra det för TM, ju högre nivå kan det bli. Om man inte är en naturlig spexare är en sådan uppgift mer ett ok än en belöning att få. Om talarna är ”törrisar”, se till att toastmastern kan ge dem en håll-käften-påa. Då blir även talet roligare.

Kyrkan: Se nu inte det här som en ”tråkig passage” på väg till en fest. Kyrkan kan bli en stor upplevelse för alla. Vi fokuserade mycket på musik och fick tag i en gosskör som sjung Ave Maria  mm. och en rocksångare som tolkade Lou Reeds, Perfect Day väldigt stillsamt. Inte ett öga var torrt efter tio minuter. Dessutom finns det faktiskt en dramaturgi i vigselakten, så öva innan med prästen. Det är också skönt för att hålla nerverna i schakt väl där. Välj psalmer som alla kan sjunga med i. Välj en kyrka som är anpassat efter sällskapet så det känns som man fyller lokalen. Tycker det är trist med så stora kyrkor så nästan alla bänkrader är tomma för kyrkan är så stor.

Årstid: Vi hade ett vinterbröllop för då vet alla vad för kläder som krävs. Sverige  är ju ett skitland på det sättet. Då vädret är rena lotteriet. Kalla sommarbröllop kan vara vidriga då man aldrig har anpassad klädsel. Just det! Vi informerade även på inbjudan att det var en liten promenad mellan kyrkan och spårvagnen, så folk inte tog på sig lackstiletterna i kyrkan.

Tal: Här gäller det att vara talnazi. Inga spontanare när nån fått feeling. Max fem tal per rätt eller akt och max en timme per akt. Ett ultimat tal pågår inte längre än fem minuter om det är en person som talar. Se även till att toastmastern har koll på talarna så det blir en stegrande stämning. Familj är gulligt men inte roligast. Tårar i mitten och roligast sist.

Pauser: Ta 20 minuters brejk mellan varje rätt, då hinner alla par pussas och kissa, mingla och röka. Utan att någon smiter mitt i kalaset. Här är det smart om man har en lokal som mer eller mindre har in och utsläpp, då slipper man ”springet”.

Fest: Här kan man gå all in. Nu spräcker vi ballongen och regelboken bränns. Kör hårt. Bra DJ och musik, bar-del, dans-del och sitt-del. Ett ställe där man kan gå ut och nypa luft eller ta ett bloss lättillgängligt till festlokalen så inte halva festen är utomhus hela tiden.

Fotograf: Ja såklart!Ta in offert från ett par olika så ni blir nöjda. Bilderna är ju livsviktiga. Kan någon filma lite från vigseln är väl det trevligt. Men bilder är trots allt roligare då det digitala många gånger kan förta minnesupplevelsen.

Panik-budget: Räkna med att hur välorganiserad ni än är är det alltid något som går åt helvete i sista sekund. Ha alltid ett konto för det.

Städ: Ha ett bolag som tar ett helhetsgrepp. Ha gärna en sluttid för festen så folk inte såsar på till sextiden inne i lokalen. Säg exempelvis fyra. Då kan städet komma in tidigt. Serveringspersonalen ansvarar för att alla bord är avplockade och flaskorna är i lådor eller backar.

Gåvor: Få någon ansvarig vän att ombesörja så att de förvaras säkert under festen. Dessutom ett tips. Så man inte riskerar att få tre brödrostar. Gör en bröllopslista på någon butik med lite olika prisklasser. Det underlättar för er och gästerna och nej, det är inte fult att önska sig vissa saker.

Efter-festen-ångest: Helt plötsligt är det över den där stora dagen du längtat efter ett helt år, kanske mer. Var beredd på att man kan bli lite ”blå” och det är helt okej. Det går över.

Glöm inte:  Att ta in alla intryck, titta på alla gästerna, minns dofterna och ljuset och ljudet. Titta på varandra och stanna i stämningen. Den bär ni med er livet ut. Små pauser och iaktta. Viktigt, det är det som blir bröllopsminnen.

Har jag missat något?

Lycka till!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ka

  Jättebra inlägg! är inte aktuellt för mig att gifta mig nu (men förhoppningsvis om ett par år 😉 Toppenbra tips ändå!

 2. Che

  Ett tips som jag tycker är bra,är att välja ut en parfym att ha runt och på bröllopet som förevigt kommer att påminna dig om just den dagen. Själv så byter jag 3-4 ggr per år och det är underbart att känna en doft och tänka ” åååh,sommarn jag fyllde 18 och var på Alanya!”

 3. Jessica

  Härligt inlägg och blir inspirerad! Hur gjorde ni med fotograf? Har du tips om man nu inte vill ha kyrkbröllop? Tack för skön blogg!

 4. Saga

  Åh, vilket roligt inlägg att läsa! Planerar inte något bröllop själv, men har alltid älskat själva konceptet.

Comments are closed.