Anitha Schulman

Har hittat en kostbalans

Jag har ju länge pratat om vikten att hitta en balans mellan kost och träning som är doable på riktigt även efter föräldraledigheten. För det handlar ju om att hitta en formel som funkar även när man jobbar heltid. Detta är ju inte bara ett projekt som handlar om att komma tillbaka i form utan även bibehålla formen livet ut. Det påstås ju att det tar ca två år för cellerna att förstå att ”så här ska vi se ut”. Därför är det ju viktigt att vara ganska konsekvent så de där jäkla cellerna lär sig.

Jag visste att jag inte skulle kunna köra tre gympass i veckan eller powerwalka fem gånger alternativt springa. Så för ett halvår sedan började jag träna på det sättet jag visste att jag kommer klara året om i ur och skur. Då vårt land inte uppmuntrar till att jogga på en strandkant direkt. Det är ju så mycket lättare att vara snygg i ett varmt land. har ni tänkt på det?

TRÄNING

En  powerwalk i veckan.

Tre plankor på tre minuter i veckan (hemma).

Ett PT Pass på en timme.

Ett Hottie Butt Burner på 13 minuter. LÄNK

För annars får jag inte mitt livspussel att gå ihop med hämta, lämna, jobba, handla, etc.

Viktig grej! Glöm inte att spänna vad jag kallar ”hostmuskeln” och hela tiden dra in magen när ni går på stan exempelvis. I och med att våra magmuskler blivit utspända av graviditeten så handlar det om att göra dem så korta som möjligt. ”Hostmuskeln” sitter ca två cm ovanför blygdbenet. I troskanten skulle man kunna säga. Du hittar den genom att hosta. Det är den som spänns ut då. Den ska vara spänd i det mesta du gör. Klarar du det så ser du resultat fort. Om ni gör Hottie But Burner, ryggövningarna. Då är det extra viktigt att spänna den muskeln.

Men det handlar ju inte bara om träning. Du kan ju träna hur mycket du vill ifall du inte äter rätt. Jag och min PT har kommit fram till att det här.

Max 700 kalorier per dag i veckorna och då får jag gå bananas och äta vad jag vill på helgerna. Vet ni vad? Det funkar! Jag har i princip gått stadigt ner 1-1,5 kg i månaden sen ett halvår tillbaka. Dessutom är det fantastiskt att få längta till helgens meny. Allt blir så mycket njutbarare då. Jag kan gå och prata om i veckan vad jag ska äta till frukost på lördag till exempel. Så mysigt att se att längta efter något. Det lilla blir det extra.

Obs helgen börjar gälla fredag eftermiddag till söndag kväll.

Men vad är då sjuhundra kalorier kan man undra. Jag tog till hjälp en grym app som heter Shape Up-app  finns även online LÄNK till och börja med vill man ju inte avtvinga familjen att äta tre olika rätter. Så för att inte krångla till livspusslet mer än nödvändigt får jag dra mitt strå till stacken på dagen helt enkelt. Superenkelt.

Jag äter exempelvis:

Frukost:

1 Finncrisp med smör

Te ( vitt te (jasmin, grönte eller med hög koffeinhalt exempelvis Oolong)

Alt. kaffe.

Ett ägg

En färskpressad juice. ca 100-150 kalorier.

Eller byt ut Finncrispen mot müsli och yoghurt. Eller bär och yoghurt.

Kan verka skittråkigt i början om du är van vid överdådiga frukostar men du vänjer dig fort. På helgen får du ju gå ”all in” så att säga.

 

Lunch:

Tonfisksallad

Kycklingsallad

Sushi (brukar beställa Shirashi då kan man själv välja hur mycket ris man vill äta.) Undvik så mycket som möjligt så klart.

Alternativt vara skittråkig men äta faktiskt en jäkligt god Hälsobar. Den innehåller exakt 200 kcal. Går att köpa på Seven Eleven eller Ica. De finns nästan överallt.

 

Middag: Nu har jag ju bara gjort av med 350 kcal på två mål helt plötsligt så då kan jag ju äta en bättre middag på 350 kcal. Vilket i princip innefattar nästan allt men måttligt och helst innan 19.00 på kvällen:

Spaggis och Köttis, (exempelvis en portion 255 kcal)

Stekt kött med sallad

Kyckling med rotfrukter

Höstgryta.

Schnitzel med tomatsallad.

Fisk med remouladsås

Ja i princip det mesta. Men försök att hålla det till en portion.

Oddsen för att jag ska gå plus i kalorier är enorm. Då får jag ”belöna” sockersuget med lite Marabou Premium  70% Cacao med kokos. Alltså den är så jävla god. Väljer den framför all annan choklad jämt.

Ja ni ser det är inte så tufft. Ganska vettigt om man tänker efter. Dessutom kommer du inte behöva hålla något schema om en vecka då sitter det mesta i huvudet.

Lite hemövningar på tre minuter efter tandborstningen tre dagar i veckan. En powerwalk med en kompis på en lunchrast eller kvällspromenad. Sen ett gympass med eller utan PT och tretton minuter rumpträning, efter en barnnattning.

Sen äter du nyttigt på dagarna och har en bra måndag-fredagmiddag, men en måttlig portion. Helgen är så mycket roligare på alla sätt, för då får du ju äta vad du vill. Tro mig det funkar och är jäkligt lätt att följa.

 

Men herrejävlajösses vad folk är arga här hela tiden. Säger jag att jag äter 700 kcal HEL TIDEN? Nej på helgerna kanske jag äter 4000 kalorier per dag så då jämnar det nog ut sig ska ni se. Tycker ni att jag ser undernärd ut? Det var bara ett tips på hur man kan lägga upp det om man vill gå ner gravidkilon. That’s all. Ni behöver ju inte läsa bloggen det är frivilligt. Allt kan ju omöjligen passa alla jämt. Men det är enklare att ni inte läser än försöker guida mig i vad jag ska skriva och inte. För någon kommer ju aldrig bli tillfredsställd om jag väljer ditt ämne och inte ditt. En ohållbar ekvation. Men ni vet ju bäst i ALLT så get a blog. Läs vad ni vill. Ät vad ni vill. Älska mera! Puss

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. D

    Du är en fan ett geni! Du går alltså ned i vikt när du drar ner kaloriintaget till samma nivå som de fick i de tyska koncentrationslägren under 40-talet 5 dagar i veckan? Imponerande….. Och mycket intelligent!

  2. Ulrika

    Men jösses vad alla är på Anitha hela tiden. Det är väl jättebra att hon hittat en diet som passar henne. Sluta läs om allt hon skriver är så himla provocerande, ni kan ju inte må bra av att gå in här då.
    Anitha, jag håller inte alltid med dig i vad du skriver och gillar inte när du har faktafel i vissa inlägg, men gillar din blogg skarpt ändå. Ta åt dig när du får konstruktiv kritik (de få gånger det händer) och skit i resten.
    Din diet verkar vara toppen för dig! Kram

  3. Carro

    Jag gör typ precis likadant och det funkar hur bra som helst =) Jag skulle aldrig klara av att banta, men när man vet att man får ”svulla loss” på helgerna så blir det mycket lättare att hålla kalorierna nere på vardagarna =)

  4. Cajo

    Anita, härligt att du hittat det som funkar för dig och att PT/dietist håller med.
    Jag tycker du ser både fin och hälsosam ut. Lycka till

  5. anithaschulman

    Linda & Cajo: Om du läser texten igen så ser du att jag och min PT/dietist kom fram till det här kostchemat. Det funkar för mig, det behöver inte funka för dig. Jag är kort.

    Solveig: Solveig! Förlåt mig du hoppar på mig och uttalar dig raljerande om vad du förutsätter är verklighet. För att det du ser rent fysiskt är verklighet?! Jag svarar dig och du tycker att jag sjunker som människa.
    Du får alltså ”hoppa på mig” men jag får inte ifrågasätta dig. Vad jobbar du med egentligen som har tid att kommentera trolligt under arbetstid? Vet din chef om vad du håller på med?

  6. Linda

    Cajo- ja det var väl för väl att jag läste fel där 🙂 Men då blir jag ännu mer förbryllad, varför leva på svältkost 5 dagar av 7 och sedan äta ikapp det på helgen? Viktnedgången skulle lika väl kunna åstadkommas genom ett något reducerat, men fullt tillräckligt, kaloriintag alla dagar. Det är naturligtvis en smaksak hur man vill göra, men man ska ju ha klart för sig att kroppen tag stryk. Att förespråka ett sådant kostupplägg, även med tillägget ”det funkar för MIG” är enligt mig förkastligt.

  7. Linda

    Brukar inte heller kommentera, men kan inte hålla mig.
    1: Den där menyn ger betydligt mer än 700 kcal, så det påståendet är åt skogen.
    2: Att lägga upp maten så som du gör är på sikt skadligt. Prata med en dietist för Guds skull.
    3: 1-1,5 kg i veckan i ett halvår? Va vägde du när du började egentligen?

    Som du skriver så är det fullt frivilligt att läsa en blogg, men när man vet att man har tusentals läsare ht man ändå ett visst ansvar för vilken skit man sprider. Uppenbarligen nappar folk och tycker det låter som en bra diet.

  8. jana

    förstår inte heller varför folk är arga. du har hittat ett sätt att må bra o kan hålla dig till det. Det provocerar kanske!

  9. solveig

    För en tid sedan så berömde jag dig. Tyckte att du verkade ha vuxit till dig och började skriva riktigt fint. Vad har hänt?

  10. Lina

    Att du kallar det ”kostbalans” är inte bra eftersom personer som saknar kunskap kring kost och hälsa då kan tro att det är nyttigt att äta så lite, och så sällan! Svält i veckorna och frossa på helgen…

  11. Nina

    Jag brukar oftast inte kommentera, då jag ofta tycker att kommentarsfälten går överstyr när det gäller känsliga ämnen. Men nu är det alltså dags=) Jag tycker att det är viktigt att inte främja ätstörningar, och jag blev berörd av de kvinnor här i kommentarsfältet som haft eller har ätstörningar, och det tycker jag är värt att tas på allvar. Alltså utan ilska och egentligen ingen kritik, men håller du inte med?

  12. Mia

    Tycker inte att människor låter så arga. 700 kalorier är för lite ä’ven om du inte är så lång. Muskler och organ behöver vitaminer och näring varje dag, blir inte tilgodosett med din diet om du inte äter kosttillskott osv. Att sedan frossa ett par dgr, nej inte särskilt nyttigt efter vad jag förstår. Du är ju ganska slank redan eller hur ocvh ser ju söt ut, koppla av nu.

  13. Karin

    Tack för att du delade med dig Anitha! Så himla härligt att du hittat en kosthållning som du mår så bra av och som funkar i ditt livspussel! Skriv gärna med om träning kost och dina resultat, så spännande och motiverande!!! Du är grym! Kram

  14. Lillen

    Låter ju för bra för att vara sant! Man står ju inte ut med en ensidig diet typ av kost konstant och därför VILL man ju ha de där dagarna då allt är tillåtet. Aja, först skall jag g ner mina graviditetskilon.. Du är så snygg och fin, får man vara nyfiken och fråga hur lång du är o hur mycket du väger…?

  15. My

    Det är intressant att ingen här låter arg förutom DU.. Och att det är du som framstår som den som vet ”bäst i ALLT”!

  16. fyrabarnsmorsa

    De flesta är väl inte arga utan kommer bara med berättigade ifrågasättanden. Du får betänka att du är en förebild för många tjejer och då är det faktiskt rent av farligt att komma med den här typen av oseriösa, osunda ”dieter”: Gör du det får du tåla att folk som faktiskt vet något om detta ämne, och sådana som har erfarenhet av ätstörningar har synpunkter. Visst, om du äter 4000 kcal på helgen så lär du väl inte svälta ihjäl. men kroppen mår inte bra av så tvära kast mellan svält och frosseri. Det är helt enkelt inte sunt (och inte hållbart i längden).

  17. johanna

    1300 kcal per dag är vad viktklubb rekommenderar för att banta. Anlednind: mindre än så är farligt för hälsan…

  18. Anna

    Instämmer med Karin. Gillar din blogg och tycker du är rolig smart och vacker. Vikt och dieter kanske kan lämnas därhän.

  19. anithaschulman

    Solveig: Hahaha, du tror du att jag påstår att jag jobbar heltid genom att medverka i Malou? Då är du riktigt enfaldig.
    Tänk att man måste som bloggare berätta allt vad man gör annars är man liksom inte riktigt yrkesverksam. Jag kan säga så här att medverka i Malou, Blogga och spela in podcasts är inte vad jag kallar att jobba, det är en bättre form av fritidssysselsättning. Jag får ingen bekräftelse att hela tiden rapportera till Resumé eller till er vad jag sysslar med. Så dåligt självförtroende har jag inte.

    Jag tycker inte jag ska behöva skriva att jag castar teveprogram, designar en porslinsserie, starar upp webshop. Jobbar med Schulman Show. Ska åka till England om en vecka och träffa en av världens största takeawayproducenter som vill träffa mig för en innovation jag gjort för takeaway-kedjor. Håller seminarie och presentation i bloggläsnings-beteenden. Parallellt. Läs Blondinbella om du vill ha fullständiga rapporter i allt.

    För jag försöker separera det här med blogg och karriär. När jag känner att de två kan dra nytta av varandra så lovar jag att berätta mera. Förresten vad gör du själv?

  20. Karin

    Jag gillar din blogg och tycker det är intressant att läsa dina tankar kring barn och uppfostran och allt som rör närliggande ämnen. Jag tror det är i den rollen de flesta av dina läsare uppskattar dig.
    När du nu börjar gå in på dieter osv så känns det som det inte är ett område som din målgrupp kanske är så intresserade av, eller så funderar man, ska det komma ännu en diet och träningsbok från en bloggare?
    Hursom, din diet må fungera för dig, men den är allt annat än hälsosam och inget blir bättre av att man vräker i sig under helgen. Och att helt utelämna frukt och riktiga grönsaker känns dumt.
    Jag trodde att du med den erfarenhet som du har inte skulle gå ut offentligt med en så pass dum diet då många unga redan har svårt att stå emot all vikthets. En del saker är ju bättre att hålla privata… och vi fattar att vi får äta vad vi vill, men vad vill du då åstadkomma med ditt inlägg?

  21. Emma

    Du är snygg och ser INTE undernärd ut! Tror att var och en måste hitta en egen kostbalans som passar kroppen och livsstilen! Men bara av nyfikenhet, hur lång är du?

  22. Anna

    Fast varför så arg? Om du skriver om kost oc hälsa som många vet mycket om och som dessutom tyvärr är sjukligt debatterat och i fokus på fel sätt får du nog räkna med några svar,

  23. cattis

    Hej A! 700 kalorier låter jäkligt lite, men du är väl ganska liten? Kanske därför det funkar? Skriv gärna att 700 kal är vad som passar ngn med din kroppsbyggnad! Chip!

  24. Klara

    Låter helt enkelt inte sunt. Lustigt ( eller rättare sagt olustigt) nog så går även jag på behandling för min ätstörning som mer eller mindre har styrt mig och mitt mattänkt i 18 år. Var på möte på ätstörningsenheten idag och då pratade vi precis om vikten av att inte svälta för att sedan äta och det sjuka i att äta mycket och sedan kompensera genom svält. Detta är inte ett sunt sätt att äta, kroppen blir förvirrad och får svårare att ställa om från svält till hög förbränning och detta göder ett matmissbruk. Du kanske inte har anlag till att få en ätstörning men det vore dumt att tipsa om ett sådant leverne. Jag vill verkligen inte heller ”negga” men detta ämne ligger mig varmt om hjärat och jag vet vilka skador ett matmissbruk/svält kan få och hur näst intill omöjligt det är att bli av med.
    Jag är 32 år och när dietisten visade hur ”normala” portioner såg ut så blev jag förvånad- idag får man knappt se det längre i media. Vanligtvis tipsas vi om GI, LCHF, bantningar, raw food och allt vad det nu heter- sällan tycks det vara okej med vanlig husmanskost. Speciellt inte om man är tjej konstigt nog.

  25. Emma

    Ärligt talat. Har din PT rekommenderat dig att äta den frukosten, och att ha en hälsobar på 200 kcal som alternativ till lunch?

    Då tycker jag du ska göra slut med din PT och vända dig till någon som sätter hälsan i första rummet.

    Ja, idu går ner i vikt och det är inte så konstigt med tanke på mängden energi du får i dig. MEN det känns verkligen inte hälsosamt. Det är ju på tok för lite. Om du skulle äta MAT (dvs absolut aldrig ha ”hälsobar” som ett lunchalternativ) och normala portioner kanske du skulle orka träna ordentligt, och istället för ”en powerwalk i veckan” ta en springtur på 30 minuter. På det sättet skulle du bli smal OCH hälsosam, inte bara smal.

    Du har flera gånger bloggat om stress och hets som nyblivna mammor utsätts för, och detta är ju alldeles tydligt en del i det. Uppmuntra dina läsare att leva hälsosamt istället för att svälta sig själva, för det är det du gör.

  26. solveig

    Du pratar om att du jobbar heltid. Vad jobbar du med? Att sitta hos Malou någon gång kan väl inte räknas som jobb.

  27. Anna

    Jag gillar inte att negga loss på andras bloggar men jag kan en del om kost och hälsa och det här sättet att äta på låter faktiskt helt helt galet Anitha.
    Jag vet att 1200 kalorier är vad appen Shape Up brukar rekommendera för någon som väger kring 60-65 och som vill minska 1 kilo i månaden i några månader, vilket är fullt möjligt och ett lagom tempo. Tränar man ska man självklart äta mer, detta lägger appen också på. Kroppen behöver bli mätt och få i sig en jämn ström av näring för att förbränningen ska funka och inte avstanna så att kroppen istället börjar lagra fett. När jag förklarar för mina elever brukar jag jämföra med en mixer som vill ha ett jämnt flöde. Om man stoppar i för lite händer inget men när man senare lägger i mycket avstannar den, jämförbart med fettlagring när kroppen fått för lite näring och sedan får mycket. Det är därför man inte ska gå banans som många verkar göra en dag i veckan nuförtiden. Framåt eftermiddag/kväll kan man minska något på matintaget, främst på kolhydraterna. Det här betyder inte att man äter GI el liknande. Kroppen behöver mindre kolhydrater på kvällen när man ofta är i vila. Socker bör man undvika så gott det går.

  28. cattis

    Hej A! 700 kalorier låter jäkligt lite, men du är väl ganska liten? Kanske därför det funkar? Skriv gärna att 700 kål är vad som påsar ngn med din kroppsbyggnad! Chip!

  29. Ella

    Hvordan blir du mett av en liten finncrisp og ett egg til frokost?? Den ”dietten” der var noe av det mest idiotiske jeg har lest. Spare seg til helgene og gå bananas? Hva er poenget? Hvorfor ikke spise normalt på hverdager OG i helgene??

  30. Niclas Blomqvist

    Hej alla mammor och pappor, vi är ett par studenter som pluggar vår Master i globalisering, varumärken och konsumtion på Lunds Universitet. Vi skulle vara väldigt tacksamma om ni skulle kunna svara på denna korta undersökning som endast tar 2 minuter. Undersökningen avser föräldrar som har barn upp till 5 år.

    http://www.surveymonkey.com/s/5C98BLV

    Tack på förhand till alla kära mammor och pappor!

  31. fyrabarnsmorsa

    700 kalorier per dag? En normalstor kvinna behöver 1500-2000 för att må bra. Har du kollat med en läkare eller dietist att det där verkligen är lämpligt i längden?

  32. Anna-Lisa

    Så har jag också levt ett par år:
    Själv kallar jag det Ätstörning (och går numera i behandling).

    Kul att det funkar för dig, men varning till de flesta andra…

Comments are closed.