Anitha Schulman

Vikt

Min pappa var överviktig i hela min uppväxt. Jag fick reda på att han var sk. tjock när någon i skolan sa det. För mig hade han bara varit mjuk. En dag blev pappa lite ”mjukare” än han brukar och jag tror hans självkänsla var i botten då. För han kunde berätta för mig att jag minsann också var ”tjock” och det var ett väldigt negativt laddat ord i familjen. Förmodligen gjorde han det för att må lite bättre själv. Resultatet av det var att jag alltid känt mig lite tjock även om jag inte varit det. Då började jag också kalla honom tjock när jag var arg, för nu hade ju jag fått dåligt självförtroende. Så redan där i tonåren flyttade ”fulspegeln” med på första flyttlasset hemifrån.

Sen blev pappa sjuk till följd av sin vikt fick diabetes och ständig värk i kroppen för han var så tung och blev tillslut tvungen av hälsoskäl att gå ner i vikt. Då gjorde han en magsäcksoperation. Han blev frisk från sina sjukdomar och förmodligen mycket lyckligare på ett sätt men också olyckligare på ett annat. Visst fick han tillbaka sin ungdomsvikt men det han uppskattade mest i livet kände han knappt smaken av. Kanske det är priset som är värt att betala för ett långt och friskt liv? Han blev smal men ungdomen var förbi.

Men jag har även haft vänner som varit för smala som räknar varenda gram och kalori dom stoppar i sig. För dom berättade nämligen gärna vad man ska äta och inte för att vara smal. Ordet lycklig nämns aldrig även om det kanske är det dom menade, så har jag aldrig stött på olyckligare människor. Hela deras liv gick åt att jämföra sig. Jag antar att det var en del av sjukdomsbilden. De berättar också gärna vem som var lite för tjock och vem som var fin. Vem som var ful och det bra och dålig utifrån de parametrarna. Vikt var lika centralt för dem som för dem som för min far. När han var som värst kunde ägna hela tevekvällar åt att kritisera människors utseende. Han var smal i själen men tjock utanpå vilket gav honom dålig självkänsla. De var precis som honom fast tvärtom. Smala på ytan men tjocka inuti.

Jag antar att det är svårt att komma runt objektifieringen men mode och media industrin borde ta sitt ansvar och frångå osunda ideal. För alla människor man sätter som förebilder för en samtid kommer man jämföra sig med. Ponduskilon är härliga och friska kilon. De är livsglada och inte hälsofarliga. Har man inte en stark självkänsla nog i tonåren är det verkligen lättare att leta fel än rätt.

Min uppgift är att aldrig få Penny att fundera ett ögonblick på sin kropp och med det inte ha en mamma som går runt och gnäller över sin egen vikt. Visst kan jag få banta men aldrig så hon ser eller förstår att det är det jag gör. Om hon nu blir lite mullig så kommer jag i smyg köpa en storlek större kläder och klippa bort storlekslapparna så hon aldrig skulle märka det. Hon ska vara glad och trygg. Fan ta den som vågar göra henne osäker, partner, idol eller vän. I det här bär vi alla ett kollektivt ansvar till varandra. Jag vill inte att den dagen Penny flyttar hemifrån att hon ska ta med sig min gamla fulpegel. Gör hon det så har JAG misslyckats.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. transformers-mamman

  Tack Anita!!
  Det här är precis vad jag känner. Den tryggheten vill jag ge både min dotter och min son. Tankarna om detta kom extra starkt när dotten föddes rakt in i en tidsålder där Katrin Z (förlåt jag vet hon är din vän) på sin blogg hyllar sina vänner i första hand för att de är smala och i andra hand för alla de positiva egenskaper som de har. Kissi, finner inga ord …osv…
  Sund kosthållning är en självklarhet utan att den ska behövas ältas och skapa orosmoln.
  Jag som förälder vägrar låta de kroppsförstörda förstöra mitt barn och jag tänker definitivt absolut inte hjälpa dem.
  Tack igen!!
  Transformers-mamman

 2. Magdalena

  Bra skrivet! Jag håller med i allt du skriver men jag tycker samtidigt att man inte får glömma att försöka äta nyttig och sund mat och lära sina barn det. Man mår bättre på alla sätt å vis. Det är en svår balansgång det där… Vara nöjd med sin kropp hur man än ser ut men samtidigt att äta bra och nyttig mat (självkart inte hela tiden) utan att banta och överdriva…

 3. sara

  Jag tycker att det är bra det du skriver och att det är en superbra ambition. Problemet är väl bara att föräldrar inte är de enda som påverkar barn…Snarare har väl jämnåriga barn större inverkan på utvecklingen?

 4. Parisa

  Så bra skrivet! Föräldrar är så duktiga på att fälla ur sig dumma saker utan att tänka sig för och så går man och mår dåligt i många år på grund av ord som de själva glömt att de någonsin sagt. Jag har också varit där och nu är jag mamma till en 2 månader gammal bebis och jag håller med, om han någonsin känner som jag gjorde så har JAG misslyckats. Man har ett stort ansvar som mamma! Och som pappa med för den delen!

 5. Bellami

  Good luck! Visst har vi ambitionen att boosta våra små så att de ska få ett gott själförtroende livet igenom, älska sina kroppar, älska sina kläder, sina förutsättningar , sina föräldrar, deras livsval. Men vete tusan. Kanske kan man börja genom att inte hänga ut den i en blogg?

 6. Lisa

  Oj, vet din pappa om att han sabbat din självbild under så många år eller blir han varse om det genom det här blogginlägget?

 7. annaida

  Vilket bra inlägg! (Håller med Malin)
  Försöker bli av med några extra mamma-kilon och det slår mig flera gånger att det är bra att Sixten är så liten ännu (5 månader) för hur förklarar man att det är viktigt att äta rätt och röra på sig, ur hälsosynpunkt, utan att det blir bantning och kroppsfixering?
  Hoppas att vi lyckas med att hålla fulspegeln borta!

 8. Malin

  Fint skrivet och viktigt amne. Du ar riktigt bra nar du vill! Allt det dar provocerandet passar inte dig egentligen.

 9. Jenny

  Fan vad bra skrivet Anitha! Jag kämpar själv med vikten, har precis gått ner 27kg genom att förändra min livsstil och jag är jävligt stolt över det! En operation har aldrig varit ett val för mig. Har själv två döttrar och skulle inte för alla kronor i världen prata om vikt med dom.

 10. Maria

  Jätte bra inlägg. Tyvärr förstör du det lite genom att säga att du i smyg kommer klippa bort storleks lapparna. Som di säger det är inte fel att bli lite mullig så länge det inte är hälsofarligt och med det är det heller inga fel att köpa större kläder. Bär lapparna med stolthet istället!

 11. Frida Skybäck

  Mycket bra inlägg!

  Vid sidan av att skriva böcker är jag också lärare och det är inget enkel uppgift att tala kroppsideal och självkänsla med tonårstjejer. Det är så otroligt viktigt att lära sig att tycka om och acceptera sig själv. Kolla in Egoboost Magazines nya omslag. Så fint! I mina kärleksromaner behandlar jag också de här frågorna och försöker ge alternativ till dagens ideal.

  Kram Frida

Comments are closed.