Fuskbyggare är vi allihopa – Anitha Schulman
anithaschulman78

Anitha Schulman

Fuskbyggare är vi allihopa

Bild: Nyheter24

Det finns några saker som är beklämmande med programserien Fuskbyggarna, det liksom äter mig för varje gång jag ser det.

Dels är det lite, vilken invandrare ska vi sätta dit denna vecka-feeling. Men det är inte det värsta. Det är rent subjektiva åsikter. Ett par personer pekar ut en tredje och denne konfronteras för de förstnämndas påståenden. En tydlig linje som gör bra teve. Inte vattentätt men rörande dessa personer, tät nog.

Om en person är anklagad eller åtalad för ett brott får medier i vanliga fall inte visa dennes ansikte innan denne är rättsligt dömd. Dels för vittnesuppgifter inte ska påverkas men också just ur det juridiska hänseendet om den åtalade är oskyldig. Varför blurrar man inte ansiktet på fuskbyggaren? I vissa fall har det ju till och med hänt att familjerna har i efterhand visat sig vara “the bad guy”. Det finns ju någonstans barn inblandade här. Någon som ska behöva viskningar i skolan om att ens förälder är lurendrejare. Man vet liksom inte hela historien, blev den här familjen ett speciellt fall och i så fall varför?

Men här någonstans här i all efterkonstruktion (i så många bemärkelser.) Handlar det inte från början om att de utsatta familjerna hade högre ambitioner än vad den har plånbok till och pressar priser för att få så mycket som möjligt för så lite som möjligt? Då får man tyvärr många gånger vad man betalar för. Alla vill ju tjäna pengar här. Hade man sänkt ambitionerna och tagit lite i taget hade det blivit bättre då? Självklart behöver det inte vara så här i alla situationer och då är det ju inte annat än beklagligt, men när det är det. Där någonstans pengarna, tålamodet och bygglustan tar slut och desperationen tar vid. Där börjar saker och ting gå åt helvete. Man kallar in teve om man blir obönhörd juridiskt, renar sitt samvete och får en syndabock för en från början dålig dumsnål affär och får dessutom hemmet fixat.

Det finns möjligen en grupp som är snäppet dumsnålare. Hemmafixarna. H E R R E G U D! Det Martin Timell lär ut får Arga Snickaren städa upp.

När ska vi sluta ha en sådan övertro på oss själva och när slutar vi leva ett låtsasliv vi inte har täckning för?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
anithaschulman78
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. L.

  “Vilken invandrare ska vi sätta dit idag”. Öppna ögonen. Kulturer skiljer sig åt. Min man är snickare och stadens mest oseriösa byggföretag med svart arbetskraft och fiffel har drivits av invandrare. Trist, men sant.

 2. Hanna

  Det handlar inte om att göra barnen till bättre människor när man jobbar med genus i förskolan utan om att ge alla individer samma möjligheter. Att ha rätten att inte få begränsningar beroende på kön.

 3. Misan

  Man får visst visa identiteten på en person som står åtalad – ett åtal är en offentlig handling. Vad har du fått det här ifrån och hur vore det om du kollade upp fakta innan du skrev dina “sanningar”? Jo bättre.

 4. Marie

  Tänkvärt inlägg. Tyvärr är du helt ute ich cyklar gällande detta: “Om en person är anklagad eller åtalad för ett brott får medier i vanliga fall inte visa dennes ansikte innan denne är rättsligt dömd. Dels för vittnesuppgifter inte ska påverkas men också just ur det juridiska hänseendet om den åtalade är oskyldig.”

  Vi har yttrande- och tryckfrihet i Sverige, media styrs av etiska regler, de kan du läsa mer om här på Journalistförbundets hemsida: http://www.sjf.se/portal/page?_pageid=53,38437&_dad=portal&_schema=portal

 5. Soffan

  Eller så är byggaren en örlig stand up guy som säger ifrån att det här jobbet kan jag inte göra ordentligt för så lite pengar??

 6. Emma

  Men du är ju själv en hemmafixare.

  Sedan måste jag bara tillägga att du verkar vara en så arg person. Jag utgår från dina inlägg i bloggen samt dina svar på läsarnas kommentarer. Du hugger direkt som en liten orm. Om det är någon som skriver ej konstruktiv kritik så tänk att det inte är något att bry sig om. Du måste få bättre självkänsla och kunna bortse från sånt som alla vet bara är dumheter. Det skulle nog bli lättare att ha bloggen för dig då.

  Sen så behöver du kanske, liksom många andra, träna på att ta emot konstruktiv kritik. Och respektera folks olika åsikter utan att brusa upp.

  Annars är din blogg superbra!

 7. Linn

  Det handlar inte alls om “vilken invandrare ska vi sätta dit idag!” Hur många avsnitt har du sett egentligen?! Majoriteten av fuskbyggarna har varit svenskfödda/etniska svenskar. Med sådan här inställning kommer invandrare att fortsätta att köra med kortet, “det här säger du bara för att jag är invandrare.” Människor fuskar, punkt slut.

 8. Lisa

  Fast har man någon gång blivit lurad av en hantverkare som man litat på, som visat papper på att vara seriös och man betalat mycket pengar till, handlar det inte om att vara dumsnål. Då är det klart att man blir besviken och arg när de gör ett så dåligt jobb att det måste göras om och kostar ännu mer. Hantverkaren sätter bolaget i konkurs, inga pengar kan betalas ut efter rättegång och hantverkaren startar nytt företag i nytt namn och fortsätter att lura folk. Sen tycker jag heller inte att fuskbyggarna är så bra, men de kanske belyser ett stort och dyrt problem.

 9. Sandra

  Bra skrivet!!! Sitter varje onsdagkväll och retar mig på familjerna som varit för dumsnåla att från början anlita en seriös hantverkare! Gör om, gör rätt eller skit i att renovera från början om ni inte har råd. Gör en sak i taget istället för att sitta o lipa i tv sen över hur lurade ni blivit.

 10. Lisenn

  Håller med dig . Men vad menar du med “vilken invandrare ska vi sätta dit denna vecka”? Som Louise skriver nedan också. Acceptera fakta. Dom har haft infödda Svenskar (vad det nu är….) med också som fuskbyggare. Så dra inte den valsen…fånigt

 11. Louise Pettersson

  jag håller med dig till punkt och pricka. men jag kunde inte låta bli att rycka till då du skrev att det var lite som “vilken utlänning ska vi sätta dit idag”. detta uttalande provocerade mig lite. om det nu är så att de flesta “fuskbygggare” är “utlänning”, kan vi inte bara acceptera de istället för att försöka hitta en miniinnebörd om att det skulle kunna vara så att TV4 är ute efter att sätta dit enbart utlänningar. de där misstankarna om att alllt bakomliggande är lite smygrasistiskt så fort det gäller svenskar mot utländska. så tröttsamt att höra. så fort det är en utlänning med i ett brottssammanhang så läggs skulden på samhället. de har jag aldrig hört vad de gäller oss svenskar. men det är väl en helt annan diskussion.

 12. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

  Åh vad jag håller med dig här Anitha. Får lite ont i magen när jag ser programmet. Tänker på familjet och ev. barn som ska få se pappa hängas ut som bedragare i tv. Och hur det påverkar dem, inte bara deras känslor och tankar kring pappa men även i skola osv.

  INTE OK!

  1. admin
   anithaschulman

   Men Ann vad är det du inte förstår. Jag tycker genus är superviktigt men jag tror aldrig att man löser problem genom att luppskåda någonting, man måste se problemet ur ett större perspektiv. Jag tror dessvärre inte tonåringar blir bättre människor för att de i förskolan får en genusexpertis i sin dagsaktivitet. Exempelvis vad Popstjärnan säger, gör och uttalar sig om. Att media ger dubbla budskap, bantning och bullrecept. Knarkande Paris Hilton eller världens coolaste Paris etc. Att man kollar på Sveriges Mästerkock och Topmodel. Ska man genusneutralisera då får vi bli gamla “DDR-Sverige” där staten kontrollerar kanalutbudet och avskaffa internet och ha två kvällstidningar som aktivt propagerar sina politiska färger och allt som skrivs ska vara vinklat utifrån dem. Då har vi ett större problem och en annan diskussion om öppenhet/demokrati/politisk färg, bra eller dåligt. JAG TROR INTE ATT DU LÖSER ETT JÄTTEPROBLEM MED EN POSiTIV PRONOMEN eller genom att låta flickorna sätta på sig jackorna först för att gå ut på skolgården, för att lära sig ta för sig. Som genuspedagogen studerat med övervakningsfilmning. Det är en rödvinsteori, INTE en vetenskap. När barnen blir tonåringar kommer de blogga som trettonåringen (längre ner i bloggen) och söka olika effektiva sätt att få quickfixes i bekräftelse. Jag tror att föräldrar och lärare är minimala maktfaktoror när det kommer till vad man bryr sig om i tonåren, då kompisarna och yttre omvärlden är som viktigast. Allt du lärt dig i din barndom rivs upp och nya spelregler sätts. Det enda man kan göra är att boosta självförtroende och självkänsla. Så trasigheten blir så minimal och att föräldrar ligger steget före och se vad som är “hett just nu” på tonåringens plattformar för att göra skadan i gränstestandet så minimal som möjligt. Så ja Big Brother är ett strålande exempel och ett socialt experiment som visar hur duktig så än är som i förälder och pedagog/lärare så kommer din tonåring att titta på Big Brother eller vilja medverka och se då vad som händer. Tillbaka till ruta ett. Lyft blicken.
   /Anitha

Comments are closed.