Anitha Schulman

Generation snett på

Gordon Gekko eller Patrick Bateman. Antihjältar av sin tid, kanske inte helt uppenbart vilket lag de spelar för, goda eller onda? De kräver lite av publiken och sätter moralen på spel. 

Gordon Gekkos kostymör Ellen Mirojnick studerade finanssvindlaren Ivan Boesky (som Gekkos karaktär är baserad på), när han arresterades bar han röda hängslen och en gul slips. På den tiden inte en alls vanlig syn och en mycket järv kombination till en vanligtvis strikt arbetsuniform.

Helt plötsligt blev stilen trademark för hela finansvärlden. Här kom hönan före ägget. Alla blev ondingar utan att veta om det. Man ville leva Gordons liv, greed var uppenbarligen good.

Sensmoralen i filmen gick förbi, att hederligt arbete är rätt och att fuska sig till snabba pengar är fel.  Representerade Bud Fox (Charlie Sheens karaktär) något redan passerat 1987? Alla decennier tenderar ju till att släpa efter och först ta sin form i mitten av det.Var kommer vi landa nu, är våra idéer egentligen redan passé?

Idag vill många killar i trettioårsåldern leva och vara som Fredde i Solsidan. Fast han är en uppenbar parodisk antihjälte. En man med litet självförtroende och stor plånbok. Den som har mest prylar vinner är ju lite Freddes motto. Fredde är ju Gekko fast försvenskad, en psykopat-light förklädd till flerbarnsfar. Snäll, men både neurotisk och ängslig.

 

Vi är ju inne i ett så kallat VI-decennium nu. 00-talets JAG-era spökar fortfarande och vi förväxlar ständigt betydelsen av saker. Entreprenör är inte detsamma som att vara företagsam. Linas Matkasse är entreprenellt, en app för iPhonen etc. Alltså en ny uppfinning helt enkelt som uppstod av en brist i utbudet, något som driver utvecklingen framåt. Entreprenör är man född till det är ett innerligt driv att förbättra och hitta luckorna i mönstret. Därför blir jag oerhört brydd över kreativa gymnasium med estetiska utbildningar stängs, till förmån för entreprenella utbildningar. Så Sverige ska bli bäst i världen på vadå? Starta företag med tunt innehåll? Det är knappast att ta upp kampen med Kina. Det vi svenskar är så jäkla bra på och ansedda internationellt är just denna multitasking som i grund och botten är ett kreativt tänk. Lösningsorienterat.

Vi har sett det förut, vi som varit med ett tag. På 80-talet skapades ett pingisgymnasium i Falkenberg eftersom Sverige fullständigt krossade på den internationella arenan i pingis. 2010 kom till slut ett SM-guld av en elev som studerat där. Två decennier, ett SM-guld. Var det tack vare pingisgymnasiet eller för att Pär Gerell som han heter hade talangen?

Jag personligen tror inte talang går inte att lära sig, det har man. Vill man något så tar man sig dit oavsett vad det är. Jag tror inte du blir en bättre finanshaj för att du klär dig som en sådan. Antingen har du det eller så har du det inte. Är vi alla med i generationen snett på? Missade vi innehållet och föll för fluffet?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  1. Entreprenör betyder ursprungligen på svenska ungefär samma som uppfinnare. Medan det engelska ordet entrepreneur har med företagsamhet och sälj att göra. Jag tror att det är där förvirringen ligger. Men eftersom vi kör med svengelska överallt annars förstår jag inte vad det är för fel att koppla ihop entreprenören med företagsamhet.
  2. Jag tror att du har fel angående att vissa föds med talang. Vad ska resten av folket göra då? SvD hade en artikelserie om medfödd talang vs. övning/träning där de intervjuade professor Anders Ericsson som har forskat på just detta. Han menade att medfödd begåvning var överskattat. Läs bland annat denna artikel: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/talang-ar-overskattat_6563987.svd
  3. Jag tycker ofta du skriver ner lösa tankebanor i bloggen utan att ha någon som helst grund i dina påståenden. Jag tycker det är okej, det är ju trots allt en blogg. Problemet är bara att du ser dina egna påståenden som sanningar. Det är de inte om du inte har något slags stöd bakom ditt resonemang.

 2. HannaS

  Bra skrivet Anitha, tycker jag. Hade varit roligt och intressant om du kunde utveckla några av punkterna – men det är viktigt bitar du tar upp, just det här om att vi människor lever i en ”följa-John-anda”. Visst är det så, och kanske framför allt här i Sverige – som är ett relativt litet land. Om någon/något är bra eller häftigt osv, ja, då jäklar ska de kokas soppa på den spiken! Måste göra nåt aaav det då. Exempelvis pingisgymnasium, volleybollgymnasium, entrepenörsgymnasium (?!). Nä, Anitha – jag är med dig i detta.

  Kram Hanna

 3. återigen ojojoj

  Det blev mitt nöje idag (en grå o regnig dag som denna) att se hur du friskt raderar kommentarer som riktar kritik mot ditt sätt att skriva och att uttrycka dig. Du sparar de kommentarer där det endast står att de inte förstår din text, men mina kommentarer samt andras med mer utförlig kritik tar du bort. Varför? Jag tycker att det är pinsamt att du använder begrepper ”få förunnat” i svaret på kommentaren från ”Jenny” i helt fel sammanhang. Det är genant att dina argumentationer är fulla av lapsusar. Du verkar vilja framstå som en vass kvinna med huvudet på skaft…svänger dig med ord och begrepp som du inte alltid förstår eller kan stava till. Vill du då inte bemöta den kritik, eller de åsikter som du konfronteras med? Det är ren underhållning att se dig mästra över andra och tro att du är en person med ett intellektuellt tankegods som bara ”måste” komma oss andra till del. Håll dig till den nivå som du behärskar, eller spara kommentarer som är kritiska så att en diskussion kan uppkomma huruvida vissa saker är logiska eller inte. Du kan inte alltid förvänta dig att dina läsare ska vara lika tålmodiga som ”Jocke”, som tycker att du ska dra skiten en gång till. Du bloggar på en stor sajt, du vill säga något…var beredd på att folk läser och att dessa läsare både är välutbildade och allmänbildade.

  Mvh Jenny

 4. elin

  varför plockar du bort alla inlägg från ’jojojo’ anitha? eller iaf tre stycken än så länge. de var väl inte ens särskilt hårda, de bara påpekade brister i ditt sätt att skriva så att läsarna förstår

 5. Jocke

  Puh, trodde bara det var jag som inte fattade. Helt obegripligt skrivet. Kan du inte dra det ett varv till så man fattar? Du kanske har något intressant för oss andra att läsa? Synd att det seglar över skallen på oss för att vi inte hängde med i din text.

 6. anna

  Entreprenör betyder inte uppfinnare. ex är Richard Branson en entreprenör. han köpte precis en bank som han ska omprofiliera. vi behöver mer entreprenörer i Sverige. Du är så lik Calle. Allt är svart el. vitt.

 7. Sara

  Jag har läst texten tre gånger, men jag fattar inte vad du vill ha sagt? Är det nåt slags påhopp på Blondinbella?

 8. ojojojoj

  Förklara gärna vad du menar med att det är ”få förunnat” att inte lära sig…etc i ditt svar i kommentaren från Jenny. Jag förstår inte!

 9. Cissi

  Skulle vilja påpeka att det är rätt uppenbart vilket lag Patrick Bateman spelar för, han är ju en psykotisk massmördare!!! F ö en rätt märkligt skriven text, om det nu är så att du relaterar den till en artikel bör du inleda med en bakgrund och länk till artikeln.

Comments are closed.