Anitha Schulman

Kisshissar

Jag kan inte sluta slås av hur äckligt det är att åka tunnelbana som mamma i Stockholm. Inte för att jag tycker att tunnelbana är ett dåligt transportmedel eller så. Tvärtom. Men HISSARNA till och från perrongen. H.E.R.R.E.G.U.D.

Man börjar hålla andan redan när man trycker på ”Hit” knappen. Sen är det ju bara att handsprita sig efter att resans mål är nått. Inte för att jag har bacillskräck men åkturen bjuder på kladdiga långa pissränder längs hela hissväggen. Nerspottade (eller annan kroppsvätska), knappar och en stark doft av gammalt och nytt urin blandat.

Med tanke på att hissarna är i rostfritt stål. Så borde det ju gå att åka de där med en skurhink och fönsterraka minst en gång i veckan för dem som har vunnit städupphandlingen hos SL. Men nej, det är inte en prioriterad yta. Jag vet inte hur många städytor som ombesörjs men hissarna borde i allra högsta grad ingå på städlistan. För de är hårt trafikerade och det är inte okej.

Jag skulle kunna gå så långt som att påstå att städbolaget verkligen inte gör sitt jobb. Självklart borde folk inte kissa i hissarna det är ju där problemet ligger. Men jag tror dessvärre  det är ett större problem att kontrollera hissresenärerna. Ett par tillsägelser eller böter räcker inte. Största målgruppen hisskissare är nog hur som helst i inte bloggläsare om man säger så.

Föräldrar och funktionsnedsatta ska inte behöva betala 30 kr för den delen av transporten. I sådana fall ska det vara ”gratis” precis som bussarna, ifall inte det här ses över och åtgärdas av SL. Varför har ingen någonsin klagat på det här tidigare för det är ju helt sjukt att det bara får vara? Det går inte att gilla läget i det här fallet. Går det inte att höja hastigheten på hissen så folk inte hinner kissa?

Min värsta kisshiss är Gullmarsplan. Vilken är er?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kristina

  Hötorget tar priset, så himla snuskäckligt alltså. Mycket märkligt att det inte skulle gå att ha städning flera gånger om dan av samtliga hissar, det finns väl folk som är arbetslösa? Ge dem rejält betalt för detta viktiga jobb. Småbarn som måste åka hiss i vagn har vi bara en kort period i livet men alla med rullstol som måste stå ut med detta varje resa, stackars er!

  Å även om de städas ibland nu, städa oftare, städa mer, städa rent. Det är ju aldrig riktigt rent!

 2. Anonym

  Alltså det är sjukt hur äckligt hissarna kan lukta. Fast om saningen ska fram så finns det INGA undantag. Det är typ meningen att hissar ska lukta illa. Det är ungefär lika självklart som att människor sitter i trappan på plattan. Get used to it..

 3. Jessica

  Måste nog vara de flesta på centralen… Det ”bästa” är ju när urindoften blandas med något citrusrengöringsmedel. Yuk! Man lär sig snabbt att bli vig och trycka på knapparna med foten… Snart kan jag nog tävla i fridykning också så länge som jag nu kan hålla andan.

 4. Åsa

  Skriv din kommentar härHåller fullständigt med dig. Det är vidrigt. MIn värsta är centralen.. den är groteskt äcklig

 5. Anna

  Gullmarsplan är hemsk. Inte bara för att den luktar utan för att man inte har någon annan möjlighet än att ta den eftersom det inte finns någon rulltrappa ner till perrongen… Hötorget och Slussen är rätt vidriga också.

 6. Anna L

  För ett tag sedan pratade jag med en man som jobbar med att städa tunnelbanan och hissarna. Han berättade för mig att dom städar varje dag problemet är att när folk kissar/spyr etc så hamnar de i botten-under hissen och där är de väldigt svårt att städa. Så hissarna i sig ska vara rena, lukten kommer under i från. Dessutom kan man ringa till SL om de är smutsigt någotstans i tunnelbanan och så har de städare de skickar ut på direkten.

 7. Kristin

  Gullmars är fruktansvärt..man känner liksom hur basillerna tränger sig ned i vagnen till sin lilla bebis…usch va äcklig den är…

 8. truls

  Jag sitter i rullstol och åker tunnelbana varje dag, jag tycker faktiskt att kisshissarna är ett ickeproblem i jämförelse med att hissarna är trasiga så ofta.. Står gladerligen i piss varje dag så länge jag vet att jag inte missar anställningsintervjuer eller skoldagar på grund av att jag inte kommer upp ur tunnelbanan

 9. Anonym

  Haha, Jag åkte i den hissen i gullmarsplan i en vecka förra veckan och tanken slog mig varje gång jag steg in i hissen ”Gud vad det luktar kiss!” Alltså det är sjukt hur äckligt hissarna kan lukta. Fast om saningen ska fram så finns det INGA undantag. Det är typ meningen att hissar ska lukta illa. Det är ungefär lika självklart som att människor sitter i trappan på plattan. Get used to it..

 10. Anna

  Kan hålla med tidigare kommentar om att hissen vid blå linje på T-Centralen är vidrig. Lika så den vid Slussen som har för (o)vana att stanna då och då, luktar fan och dessutom är knapparna nerblodade då och då. INTE kul. Linnea kallar den för ”håll-för-näsan-hissen”.

  Blev inte bättre i förra veckan när knappen för att kalla på hissen var lös och nerblodad. Hissen kom inte. Jag gick därför runt och ner andra uppgången i förhoppning om att där finna en hiss, men nej, det gick inte och med min vagn så var det för brett mellan skenorna i trappen för min vagn så jag fick bära ner den för trappen. När jag kom till Gullmarsplan och ville felanmäla fick jag av personalen kommentaren ”Jo, men se det som en tjänst av oss att du får röra på dig lite. Har man fått barn behöver man ju röra på sig och banta för att bli av med extrakilona.”. Trevligt.

 11. Jennifer

  Det är bara att inse att de inte städas. I Madrid är hissarna rena, (de luktar till och med skurmedel), är i anslutning till den tunnelbana man ska ta (inte som på fridhemsplan där man hinner gå hem innan man trasslat sig igenom ner till gröna linjen genom blåa…) och fungerar alltid! Skärpning SL och säg inte att ni inte kan för ni är egentligen bara lata.

  Och Anitha jag älskar dig blogg, du verkar vara en perfekt mamma till ditt barn.

 12. mia

  gamla stan e fan den äckligaste,,jag e ganska ny på att åka hiss med min 5 veckors tjej och jag försöker att undvika det- tar hellre rulltrappan (inte alltid att det finns). Men i gamla stans hiss höll jag fan på att kräkas rakt ut. blä

 13. Anna

  Har inte åkt så många hissar men den på T-centralen efter rullbanden från blå linjen är fruktansvärd. Där är så mycket folk också att det är svårt att ta rulltrappan. Jag kan inte heller förstå hur det kan få vara så här. Kissa i hissen för det första är ju vidrigt men de måste ju städas någon gång. Högtryck och skurmedel borde ju ge någon effekt i alla fall.

 14. Ida

  Min dotter, som är snart fyller två, kallar till och med hissarna för kisset. ”Vill åka kisset” Och det är inte för att hon inte kan uttala hiss, för det gjorde hon innan jag en gång påpekade att det stank kiss i en hiss som vi åkte i..

  Det är verkligen vidrigt! Man känner sig ju nästan besudlad när man kliver ut från hissen.

 15. Missan

  Haha, jag tänkte Gullmars bara jag såg rubriken på ditt inlägg. Fyyyyyy.

  Dock har jag en värre hiss, och det är den som går upp från Olof Palmes gata till Malmskillnadsgatan, för där har någon för vana att bajsa. Hissen verkar inte städas på helgerna så på måndagar åker man helt enkelt inte den hissen utan hoppas på att rulltrappan fungerar. Och fungerar den inte så vetekatten om jag inte slänger upp barnvagnen på ryggen och tar trapporna hellre 🙂

 16. Sara

  Solna C – fy tusan vad äckligt det luktar i deras hiss! T.o.m min fem månaders-bebis verkade vara påverkad av stanken.

 17. Sarah

  Håller helt med dig Anitha. O hissen på Gullmars kallar jag ”Kamel-bajs-hissen”. Det ”lustiga” var att den var avstängd en tid o jag tänkte att va skönt nu blir den sanerad. MEN, den luktar än värre nu. (Åh då kan jag berätta att jag arbetar inom vården o hanterar olika odörer varje dag…).

  Ett tips är att ta 4:an till Skanstull. Ha det fint!

Comments are closed.