Saftiga, mycket färg och smak, härlig fyllning…rocka loss nu för tusan! Baka ut till bullar, längder eller lägg ihop många bullar i en långpanna och få en gigantisk festlig adventsbrytbulle!
Ca 25 stora
50g blå jäst
5 dl gammaldags mjölk
1g saffran (2 kuvert) + 1 tsk strösocker
2.5 dl vit baksirap
150g rumsvarmt smör
2 ägg
Ca 1.2 kg vetemjöl special
1 tsk salt
Fyllning:
150g sötmandel
1.5 dl råsocker
200g rumsvarmt smör
Garnering:
1 ägg
50 g hasselnötter, hackade
Sockerlag:
1 dl vatten
1.5 dl strösocker
1. Lös jästen i mjölken. Mortla saffranet tillsammans med sockret och tillsätt i mjölken.
2. Blanda alla övriga ingredienser utom saltet och jobba ordentligt i maskin 10 min. Tillsätt saltet och jobba två minuter till. Jäs övertäckt med plastfilm ca 90 min.
3. Rosta mandlarna i 200 grader ca 10 min och mixa fint med stavmixer och blanda ihop med smör och råsocker till en smidig smet.
4. Kavla ut degen till en enda stor rektangel och bred på fyllningen och vik degen dubbel. Skär i ca 25 st remsor ca 3 cm breda. Tvinna ihop till ett knyte och jäs övertäckta i 60 min till.
5. Värm ugnen till 230 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över de hackade hasselnötterna.Grädda ca 12 min.
6. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och pensla på bullarna direkt efter gräddningen, då håller dom sig saftiga längre och blir dessutom blanka och fina. Låt svalna på galler!
(Foto: Malou Holm på tidningen Baka)
Hej. Visst måste det vara för mycket mjöl i det här receptet???
Normalt tar man ju 850 g till 5 del vätska. Jag tänkte inte på det men insåg efter 900 g att degen var mer än tillräckligt "hård"
Jag säger bara HERRE JISSES vad goda dom blev 🙂 Tack så himla mycket att du delar med dig av dina fantastiska recept. Jag har aldrig bakat så goda bullar någonsin tidigare.
Gjorde dessa saffransbullar! Blev jätte goda, fast jag glömde äggen i degen.Ska komma ihåg dom nästa gång! Älskar saffran,så jag tog 4 påsar 😉
Hej 🙂 skulle vilja köpa ett signerat ex av din bok.. Hur går jag tillväga? Mvh Maria