Älska att baka

Hembakatdagen!

Hello!

Idag är det Hembakatdagen! Det låter väl trevligt! ”Bjuda många på fika!” heter ett av kapitlen i min bok och det står jag för. Jag tänkte ni kunde baka lite bullar till helgen och här får ni mitt älskade bullrecept. Min bebis. Ett recept som hela tiden utvecklas och finslipas varje gång jag står och gräver i skafferiet efter ingredienserna. Numera tillsätter jag 2 dl fint rågmjöl i degen för extra saftighet. Ett tips som en kund till mig gav. Tack Bosse! Det är väl just det som är så jääääääävla härligt med bakning! Att inspireras och tipsa varandra så man utvecklas och går utanför sin trygga lilla bakzon (då menar jag inte rumpa..) Ibland misslyckas man 13 gånger på raken och så bara PLUPP så lyckas man och då är glädjen så himla stor! Man kanske till och med kan sätta fingret på vad exakt som gick fel alla gånger. (Ni fattar pluppet va?)

 Kanelbullar 
Ca 20-25 bullar.


5 dl fet mjölk

1 msk hel kardemumma

20 g jäst

1.5 dl ljus sirap

1 ägg

150 g rumsvarmt smör

13-15 dl ekologiskt vetemjöl 

1 tsk salt


Fyllning:

200g rumsvarmt smör

1.5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 dl kanel


Pensling:

1 ägg

1 nypa salt

En skvätt vatten


Sockerlag:

1 dl vatten

1 dl strösocker


Pärlsocker


1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken.


2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser utom smör och salt. Spar nån dl av mjölet till utbakningen.

3. Jobba degen i några minuter så allt precis blandas. Låt vila övertäckt i 30 min. Det här bildar gluten. Fortsätt sen knåda degen tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig. Tillsätt saltet och smöret och jobba några minuter till. 


4. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i minst 2 timmar tills degen fördubblat sin storlek. 


5. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.


6. Tag bort plasten och tryck till degen med stora händer en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel.


6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Låt remsorna vila nån minut så spänningen i degen släpper lite. Vrid sen båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs igen till dubbel storlek under kökshandduk.


5. Rör ihop ägget med salt och vatten. Det löser upp alla slemmiga trådar i ägget och gör penslingen enklare. 


6. Grädda i ca 10-15 min i 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort dom kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker. Svalna på galler.


Njuuuuuuut!!!

 Kanelbullar  

Kanelbullar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jeanette

    Ser fantastiska ut!! Ska göra dessa till min syster bröllop fast utan kardemumma som hon inte gillar. Ska prova göra de lite mindre och få ut 65-70 av en dubbelsats. Ungefär hur lång tid tar den andra jäsningen? Ska mjölken vara kall?

    1. Carro

      Vad härligt!
      Mjölken kan ljummas lite men håll den runt 30 grader eller rumstempererad. Jästiden varierar beroende på hur varmt och fuktigt du har i köket. Men jäs till dubbel storlek och testa att peta till en bulle med fingret och se hur degen direkt spänner tillbaks.

      Lycka till!

  2. Bosse

    Räcker egentligen med bara med så lite som 2 matskedar fint rågmjöl tillsatt, det gör definitivt skillnad, men visst kan man ösa i efter behag. Man gör som man vill, det är det som gör det extra roligt.

  3. Viola

    Jag kan ju inte läsa ditt bullrecept utan att komma att tänka på när jag prövade att ”plocka upp degen ifrån mitten och släng den sen som en katt” – har nog aldrig lockat mina pojkar till att skratta så mycket när jag testade det 🙂 Tror det var ett tips till dig från Sebastien…? Men goda bullar blev det med pyttelite jäst!

  4. Lina

    Så härligt med nybakade kanelbullar, det finns få saker som är så goda som det. Jag fick precis ett trevligt sms från posten att mitt paket från ”bagarenochkocken” hade kommit till mitt utlämningsställe, har passat på att köpa på mig många nya baksaker; allt från olika fina kakformar till ett stort tyllset =) Så nu i helgen ska det bli bak-race här hemma på lördagen och på söndagen ska vi bjuda några kompisar på fika.

    http://www.diningandcooking.blogg.se

    1. Caroline

      Hihihiiiii vad härligt!!! Åh, jag förstår att du är ivrig! Vilken härlig helg! Lycka till och rocka loss som en tok i köket nu! Kraaaam!

  5. Camilla J

    Hej. Har bakat efter ditt bull recept senaste åren men fick för ngr veckor sedan beskedet glutenintolerant. Så…. Har du ngn bra glutenfri deg på bullar? Ha en fin dag. Kram

    1. Caroline

      Nej vad trist!!! Jag är inte intolerant men känslig och mår helt klart mycket bättre utan gluten i kroppen. Det gör nog alla människor. Vi är inte gjorda för att bryta ner gluten! Jag har testat några olika recept men inte varit nöjd men jag lovar att testa igen så håll utkik! Om du stöter på nåt genialt recept så lova att skrika till! Kram!

  6. mammalinda

    Alltså dina bullar är gudomligt vackra!! Som konstverk!! Måste testa ditt recept (men jag förstår ju att mina inte kommar se lika vackra ut).

    1. Caroline

      Tack snälla du! Jag undrar hur många gånger jag har bakat bullar…flera hundra gånger typ! Övning ger färdighet och man kommer på små trix varje gång! Det kommer du också göra ska du se! Kraaaaam och lycka till!

Comments are closed.