Ett härligt surdegsbröd med frön! – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Ett härligt surdegsbröd med frön!

Min surdeg har fått liv igen och bubblar som värsta nyårsskumpan! Så jag bara geggade ihop en deg med dom mjölerna och frön jag hade hemma, glömde bort att degen jäste i kylen, kom på det efter två dygn och slängde deghögen på plåten, snittade, gräddade… Det blev såååå gott!!!

IMG_3399.JPG
1 stort bröd

5 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 dl bubblig surdeg
2 msk honung
5 dl durumvetemjöl
9 dl rågsikt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön

1. Vispa surdeg, vatten, salt, honung och hälften av mjölet kraftigt tills det liknar en lös, jämn välling. Jästsvamparna fördelas och börjar jobba.

2. Häll i resten av mjölet, linfröna och solrosfröna och gegga ihop till en knögglig deg där allt mjöl gått in. Täck över bunken med plastfilm och låt vila i 30-60 min i rumstemperatur. Gluten bildas när mjölet får kontakt med vätska.

3. Vält ut degen på omjölad bänk och knåda den nån minut, släng den hårt i bänken och avreagera dig lite. Glutennätet fördelas och ingredienserna blandas. Forma till en boll, lägg ner i en bunke klädd med handduk strödd med mjöl och täck med plastfilm igen. Ställ in i kylen och glöm i ett till två dygn. Bye bye! (Orkar du inte baka ut den så vik degen några gånger, lägg tillbaks i bunken och vänta ett dygn till)

4. Sätt ugnen på 250 grader med plåt i. När värmen är uppnådd, tag ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper, vält ut degen, smek på ett lager mjöl, snitta ett fint mönster med vasst rakblad och skjuts in i ugnen i ca 45-50 min.

Brödet är klart när den har en mörk härlig skorpa som spruckit upp vackert och även undersidan på brödet har rejält med färg! En kraftig skorpa skyddar brödet och ger fantastisk smak så var inte rädd för att låta det få rejält med färg! Uuuuuuunderbart!

Låt brödet svalna på galler och skär i skivor först efter några timmar helst, då har det satt sig fint! Om du låter brödet svalna på plåten så bildas kondens undertill och gör brödet alldeles geggmjukt under, blää..

Njut av ett surdegsbröd fullproppat av näring, mineraler, vitaminer, fibrer, matsmältningsenzymer och kärlek!

Testa att mosa en avokado och lägg på, lite örtsalt och skivad paprika!
Det blir min frukost idag. Vilken jädra start på dag! YEAAAAAAH!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.