Vi och finnarna äter mest lakrits i världen men det var engelsmännen som ”uppfann” den. Vi i Norden är däremot stormförtjusta i salmiak och det får vi behålla för oss själva då ingen annan tar i det med tång…typ. Vi är väl vana vid saltade gamla kar med torkad firre eller nåt, hehe.. Jag föredrar sötlakrits men uppskattar mer och mer den salta varianten ju mer jag lär mig om lakrits.
Tänk vad man kan skapa godsaker med denna lilla rot! Den bästa Lakritsroten växer i Italien och kräver medelhavstemperatur så glöm att odla den själv. Inte ens i växthus funkar för rötterna blir upp till 8 meter långa..
Ni hör vart jag befann mig igår kväll. På lakritsprovning på Quality Globe Hotel med Fredrik! Åh vad mysigt det var! En tisdagkväll sådär! Me like 🙂
Lakritspulver från olika delar av världen. Helt olika smak!
Och här är själva roten. Supergod att tugga på och rena hälsomedlet för tänder, tandkött och mage!
Och intressant liten föreläsning av lakritsexperten Tuija Räsänen. Hon är även grundare av Lakritsfestivalen.
Årets lakritsdrink skulle koras och kommer att serveras på ”Lakritshotellet” Quality Hotel Globe från den 21/1, alltså imorgon!
Vinnaren heter Licorice Choice och var riktigt god och vacker!
Nummer tre var knappast Fredriks favvo, hahaha!
Åsså lite käk på det! En trerätters meny med lakrits som gemensam nämnare! Menyn kommer att serveras mellan den 16-22 Mars, dvs under Festivalveckan. På hotellet så klart!
Now we’re talking! Sjuuuukt god lax på en bädd av potatis och gräddslungad fänkål, toppat med lakritsbalsamico! Alltså, den var så god så jag hade kunnat slicka allas fat! LÖÖÖÖÖÖV IT!!
Avslutningsvis en citronpaj med lakritsmaräng. Älskar när det verkligen smakar citron om man säger att det är citron och det gjorde den verkligen! Syrlig och smakrik och perfekt touch av lakrits, nomnomnom…bye bye detox..
Lakritsfestivalen äger rum den 21-22 Mars på Annexet vid Ericson Globe och jag bara måste dit! Jag och Fredrik var där förra året och sålde min bok och bakade tårta på scenen (kommer ihåg att spritspåsen sprack och ut vällde en stor klump med lakritssmörkräm, hahaha) Ni måste avsätta lite tid i kalendern och komma förbi och låta er förtrollas av alla eldsjälar i lakritsbranschen. Även glassfestivalen äger rum för första gången under samma tak! Vem säger nej till det? Inte jag!
Nu ska jag knåda lite kroppar! Hej hopp!
Wow, that’s what I was exploring for, what a data!
existing here at this blog, thanks admin of this website.
Åååhh!!! Det ser ju helt fantastiskt ut!!!! Jag köpte din bok på lakritsmässan förra året, stod i kö skitlänge för att den där trollkarlen vägrade flytta på sig.:P
Hahaha!!! Jamen det kommer jag ihåg! Han var i och för sig grymt duktig men hade det nog lite tråkigt, hahaha!
Kraaaaam!!!
Hejsan
Jag började älska lakrits senare i mitt liv. I början hatade jag det-:) Men jag föredrar sötlakrits. Jag väntar tålmodigt på choklad glassen-:)) Kanske delar du den denna helg. Knåda du på.
Samma här Gülay!
Nu uppskattar jag det på ett helt annat sätt!
Hörru, jag har inte glömt bort chokladglassen och jag blev sugen nu! Gör den till helgen då! 🙂