Älska att baka

Frökex

Nu när min lilla detoxperiod har satt igång så passar dom här frökexen perfekt! Glutenfria, sprängfyllda med nyttiga fetter, mineraler och vitaminer! Att dom är sjukt goda skadar knappast 🙂 Perfekt att ha ett gäng av hemma och bara äta som dom är. Receptet finns även i min bok för er som har den. Många har hört av sig och berättat att det här är ett av dom bästa recepten och det är så himla kul!

IMG_3117.JPG
ca 70 st

2 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
3 dl vatten
3 msk olivolja
1 dl majsmjöl
Flingsalt

1. Blanda alla ingredienser utom majsmjölet och flingsaltet i en bunke. Låt stå nån timme.

2. Tillsätt majsmjölet och blanda ordentligt. Tryck ut den kletiga smeten på 2 plåtar med bakplåtspapper. Försök att få det så tunt det bara går. Jag brukar blöta fingertopparna lite så det inte fastnar lika mycket. Strö över några nypor flingsalt på varje plåt.

3. Grädda ca 20 min i 200 grader tills det börjar bli gyllenbrunt.

3. Ta ur plåten ur ugnen och skär kexen i fyrkanter, ca 5 cm breda. Dom ska fortfarande vara lite mjuka.

4. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda klart i ca 10 min tills kexen är helt torra och gyllenbruna.
Svalna på galler.

IMG_3092.JPG
Jag brukar plasta över bunken och låta dom stå över natten. Linfrön bildar ett geléliknande hölje när dom ligger i vatten och det hjälper till att få kexen att binda ihop sig. Superbra för tarmarna också!

IMG_3094.JPG
Ibland är det bra med barnkavel 😉 Jag brukar kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.

IMG_3097.JPG
Dra försiktigt av det översta pappret innan dom ska gräddas. Strö över flingsalt.

IMG_3098.JPG
Tag även bort hela biten från det undre pappret innan du skär dom i bitar och gräddar igen!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Arne Erikson

  Vet inte hur många satser jag gjort nu. Kexen har en förmåga att försvinna. (säger som
  Gösta Ekman i en sketch, ”vete fan hur det går till”). Följer ditt recept men har lagt till
  1 dl chiafrön och 2 klyftor vitlök. Blandar till rubbet och låter stå över natten och gotta till sig.
  Hälsningar Arne

 2. Amanda

  Hej!
  Gud vad goda dessa är, har bakat de flera gånger. Underbart goda när de blir lite tunnare…och med flingsalt på, mums!! Funderar på om man kunde byta ut nåt frö mot Chia-frön som ska vara så nyttigt. Vilket frö skulle du rekommendera att byta ut?

  1. Charlotte

   Jag undrar också om jag kan byta ut mot chiafrön? Borde vara linfröna en byter mot i så fall? Går det att byta majsmjöl mot mandelmjöl eller kokosmjöl om en inte har majsmjöl hemma?

 3. Melanie Frisendahl

  Åhhh! Behöver jag säga nåt mer? 😀
  Äntligen har jag hittat det perfekta komplementet till mina mellanmål, tillsammans med mandelsmör. Gjorde de dock med psylliumfrön istället för linfrön, så min ”smet” blev inte alls särskilt kladdig, men väldigt geléig. Ja, gott blev det i alla fall! Tack för att du delar med dig av så många olika sorters recept, inte bara sötslisk.

  1. Carro

   Vad kul att du gillade dom!
   Jag brukar också ta lite vad jag haver hemma när jag smäller ihop degen!

   Balans i livet! Det söta blir så mycket godare när man inte äter så ofta och mycket!

 4. Helena

  Tack för ett supersmarrigt recept!! Min 12-åriga dotter fullkomligt älskade knäcket, jag med! Bakade det för första gången imorse, fick köra en sats till nu ikväll!!

  1. Carro

   Ååååh vad kul!!!
   Jag gjorde en till sats ikväll när vi hade middagsgäster!
   Dom funkar alltid och till och med två åringarna knaprade glatt i sig 🙂

 5. Sofia

  Kändes spontant som att detox veckan är lite som en bantningsvecka också? för rawfoodsoppa och sallad blir man sannerligen inte fet på..:P

  1. Carro

   Det kan tyckas så vid första anblicken men alla soppor och sallader är riktigt matiga medrycker grönsaker och nötter så kalorimässigt är det absolut i gen bantarmat! Det mättar riktigt bra! 🙂

 6. Gülay

  Ohh Carro dessa frökex har jag bakat många gånger. Håller med om att det är den bästa receptet. Undrar en sak att du börjar tänka mer på vad du äter och detox kurer kom det fram efter samarbetet med Tasteline och MatHem?

  1. Caroline

   Visst är dom goda! Löv them!

   Alltså det här med kosten är absolut inget nytt för mig! Ju, detox är inte min melodi annars så det är enbart för Tasteline och MatHems skull, plus bra för mig. Jag är utbildad kostrådgivare sen några år tillbaks och här hemma äter vi väldigt hälsosamt och jag vet vad som är bra och inte bra osv. Men nu har jag tänkt att satsa lite mer på att inspirera er läsare åt hälsohållet också och inte bara söta bakverk utan även lite av min filosofi och hur jag tänker kring kost och hälsa. Passar bra i början på året också 🙂

   Jag älskar sånt här och jag brukar säga att jag lever efter 80/20. 80% hälsosamt och 20% gottis! Det är ett koncept som jag tror på och fungerar livet ut!

   Kraaaaam!

 7. Jessica Christensen

  Jag skulle skrika till om jag hade några önskemål & det har jag nu!! Sitter här & mår illa efter att ha tryckt i mig chips till tidig middag! Matvanorna är just nu kaaaaaos & skulle behöva en riktig jäkla spark i arslet för att komma på banan med maten! Kan inte du skriva ett inlägg hur ditt upplägg med detoxen ser ut? Vad äter/dricker du på dagarna? 🙂 kram!

  1. Caroline

   Hahaha! Vad härlig du är!
   Jag loooovar att skriva ett inlägg om min mat den här veckan! Tufft två första dagarna men idag på den tredje börjar jag komma in i det och sötsugen är betydligt mindre! Men jag kan sammanfatta lite kort.. Frukost: Chiagröt med blåbär och ingefärste.
   Mellis: morotsstavar med nötsmör.
   Lunch: sallad med cashewnötter, rödkål, spenat, olivolja, aprikoser, flingsalt mmmm.
   Mellis: grönsaksjuice
   Middag: rawfoodsoppa baserad på tomater, mandlar, soltorkade tomater, paprika mm.

   Så kan en dag se ut!

   Vi hörs vidare! Jag ska nog kunna peppa igång dig!

   Kraaaam!

   1. Jessica Christensen

    Tusen tack för ditt svar! Ser fram emot inlägget om din detoxvecka! Har fått med mig sambon på att starta ett nyttigare leverne nu så nu jäklar!! 😀
    Kram!

Comments are closed.