Nu längtar jag efter nystart! – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Nu längtar jag efter nystart!

Jag gör alltid det så här sista lilla snutten på året. Jag kommer på mig själv att stå och käka NonStop från skafferiet…det hanns inte med nåt pepparkakshus i år så den bara stod där och skrek “ÄÄÄÄÄT MIG!!!” Jag kommer på mig själv att börja rota i garderoben och lägga plagg i högar som ska bort, bort, bort. Jag frostar av frysen, går igenom kartonger i källaren “behöver vi verkligen det här?” Rensa, nytt år och nya fräscha tag! YES! Älskart!

Det här med socker nu då.. Jag har ett sockerberoende nu efter dom här senaste veckorna av provsmakningar av julgodis och desserter och jag känner bara blääää. Allt smakar likadant. Alla frågar vad jag gör av allt jag bakar och sanningen är att jag själv bara provsmakar för att kolla att det smakar som jag vill att det ska smaka men sen sms:ar jag ut till grannarna “Nu finns det semlor, kakor, chokladtårta här hemma, kom och hämta!” Det brukar inte ta så lång tid innan jag är av med allt.

2015 ska bli ett år med mindre gluten för min del. Jag ska berätta lite mer..

Sen jag gick i mellanstadiet så har jag haft små vita fläckar på låren. Jag kommer ihåg att jag gick till skolsköterskan med mamma och jag skulle smörja med kortisonkräm varje kväll. Ingen förändring och fläckarna spred sig. När jag var typ 20 så dök dom upp på hela magen, ryggen och låren. Faan, vad är det här, det blir ju bara värre och värre för varje år! Dax att ta tag i det här en gång för alla. Jag fick en tid hos en hudspecialist men väntetiden var 4 månader, suck. Det var ju inget akut problem, inget kliande eller så, bara jävligt fult. I samma veva gick jag på Osteopatbehandling och jag bad henne kolla läget för jag kände mig ttt och var så jäkla svullen om vristerna. Jag visade henne fläckarna och hon sa direkt hudsvamp. Du har obalans i tarmarna och det är där candida börjar. Lymfsystemet är dessutom det första som lägger ner när du äter nåt som kroppen inte vill ha. Därav de svullna vristerna. Jag tyckte det lät så jäääävla äckligt! “Känner du dig trött när du ätit?” Jamen det gör väl alla tyckte jag. “Nä, maten ska GE oss energi, inte TA!” svarade hon. “Du ska gå till en kollega till mig som jobbar som Kinesiolog. Hon är expert på allergier och intoleranser.

Jag bokade en tid och hon sa samma sak direkt. Besöket varade i två timmar och hon testade alla möjliga saker. Mycket nervfunktion och reflextester. Domen, inte allergisk men väldigt känslig för veteprotein och mjölkprotein. Råg och havre gav inga utslag på testerna så det var ok. Men, först skulle jag sättas på sträng diet med noll kolhydrater med undantag för en frukt per dag och ett intag av beska asäckliga droppar från nån afrikansk jädra buske i ett glas vatten varje morgon. I 8 veckor…suck. Syftet var att städa ur obalansen i tarmarna för att få bort tröttheten och hudfläckarna.

Det roliga var att dan efter hade tiden kommit för min tid hos hudspecislisten. Jag åkte dit av ren nyfikenhet då jag egentligen redan fått svar på alla frågor av Kinesiologen.

Jag kan bara säga så här… Han lyste med UV lampa på min mage, tryckte en tejpning på en av fläckarna och glodde in i sin dataskärm i 5 min. “Det är hudsvamp du har. Det är ett kroniskt tillstånd och jag kommer att skriva ut ett recept på ett schampo med kortison som du kan hämta ut nytt var fjärde månad.”Va? Går det inte att få bort? Kan det inte vara typ en obalans i tarmarna eller nåt?” frågade jag. “Ska jag inte göra glutentest och kolla om jag är intolerant?” fortsatte jag. Då tittade han på mig, log och sa “Men nej, nej, nej, vad har du fått det ifrån???”

Jag hämtade inte ut receptet. Jag la om kosten och höll i det stenhårt i 8 veckor och sen försvann fläckarna och har inte kommit tillbaks. Jag kände mig mycket mycket piggare, mjölksyran vid träning minskade markant och jag kände mig grymt pigg i benen. Jag har alltid fått sjuk jädra träningsvärk så fort jag bara la om träningen lite och den minskade nåt helt galet kraftigt. Det här är ca 7 år sen nu. Jag äter inte gluten eller mjölkprodukter till vardags men kan slarva lite då och då och inte känna nånting i kroppen. Käkar jag mycket gluten, tex en pastarätt och baguette (älskar ju bröd!) så känner jag efter bara 5 min in i måltiden att mina vrister svullnar och pirrar som tusen nålar.

Igår kväll såg jag små små tendenser till fläckar på låren igen… Jag har slarvat med kosten för mycket senaste året. Det är dax att kapa gluten och socker igen och jag längtar.

Ska bli härligt att skärpa till mig lite igen! Here I come! Inget mer gluten! (Nån bulle här och där bara, hehe…)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carina Johansson

    Jag följer din blogg och jag måste säga att det ska bli spännande att se de glutenfria du ska göra. Har själv lite problem med gluten. Tack för en fin blogg och Gott Nytt År till dig :). / Carina

    1. Carro

      Vad bra! Då får du gärna komma med feedback!
      Jag kommer baka på som vanligt, både med gluten och utan.

      Gott nytt år Carina och tack för fina ord!

  2. Nina Hermansen

    Först!

    Ja vill träffa din kinesiolog. På riktigt alltså, vill boka tid.

    Sen!

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH! Klänningen….såååå min humor!!! Fy fan vad jag skrattade.

    Sen igen!

    Galet, vi tänker nog bökigt lika. Precis gjort pannacotta med turkisk yoghurt. Kände att den vanliga pannacottan känns söt och sliskig ibland. Lite syra i så blir det grymt. Ska ha blåbär till….enda jag tål i bärväg typ. (Därför kinesiolog).

    Du, ett stort GOTT NYTT ÅR dina du! Snart ses vi.

    Puss & Kram ❤️❤️❤️

    1. Carro

      Hehehe, kunde inte låta bli att lägga ut den där klänningen och fick några mail med undrande folk, hahaha!

      Jag har en väldig skepsism mot vår västerländska läkarvård… Det är alldeles för mycket fokus på symptombehandling istället för att leta orsak och hjälpa människor långsiktigt. Vi ligger minst 25 år efter i alternativmedicin i Sverige och det är faan skandal när resten av jorden har jobbat med det i flera tusen år! Suck, nu får jag högt blodtryck…

      Vi ses på lördag din gamla härlighet! Då ska du få numret till Kinesiologen, hon är grym!

      Kraaaaaam och gott nytt år till dig! Jag håller med dig om pannacottan, myyyyycket godare med lite yoghurt i! 🙂

  3. Gülay

    Både min syster och mamma lider av samma problem som du med vete och mjölkprotein. Deras magar mår bättre när de avstår från dessa. Men Carro jag blev nyfiken varför bakar du så mycket? Du säljer ju inte det,du har ingen konditori,cafe eller hur? Bakar du för att grannarna ska bli glada av all bakverken och gå upp några kilo?-:)) Lycka till med ditt nya liv med mindre gluten och socker. Då måste det bli ännu sårare att baka något som man redan vet att man inte tål.

    1. Carro

      98% av jordens befolkning tål inte laktos och egentligen är vi människor inte gjorda för att dricka mjölk från djur.

      Ang bakningen så lägger jag ju ut recept hela tiden på bloggen och dom ska testas och ibland misslyckas jag och får börja om. Ibland förbereder jag recept till mässor, event och tidningar. Alltid några recept som ligger och väntar varje vecka. Nu har jag ett samarbete med Recept.nu och 30 recept ska testas och analyseras. Så, fullt upp med bakning! 🙂

      Kram!

      1. Gülay

        Så sant så Carro om laktos. Mina bägge döttrar lider av laktos och jag är så orolig att de ska få känslig mage som deras mormor och moster mot vete också. Sen 4 år tillbaks har vi lärt oss leva utan laktos,men jag har alltid tyckt att ta bort vete måste vara svårare. Nu förstår jag bättre varför du bakar som en galning-:))

Comments are closed.