Älska att baka

Vörtbröd

Min favorit på julbordet är hårt bröd med julskinka och ett rejält lager grovkornig starksöt senap! Och självklart ett glas julmust till, sen klarar jag mig, hahaha! Jag tar sällan mjukt bröd med skinka men bakar alltid två rejäla vörtlimpor varje jul. Jag tycker om när man har russin i degen men dom glömde jag idag!

Vörtbröd
2 st

50cl porteröl
3 dl julmust
1 msk salt
1 tsk kryddnejlika
1 tsk pomeransskal
2 tsk ingefära
2 tsk anis
1 tsk kummin
20g ekologisk jäst
1 tsk soja
1,5 dl mörk brödsirap
1 ägg
1.2 kg rågsikt
100g rumstempererat smör

1. Värm öl, julmust, salt och kryddor till ljummet.

2. Lös jästen med ölblandningen och tillsätt ägg, soja och sirap.

3. Tillsätt mjölet och knåda ihop så mjölet precis gått in i degen. Täck med plastfilm och låt vila i 30 min.

4. Tillsätt smöret och knåda degen några minuter så degen känns jämn och elastisk. Jäs övertäckt i några timmar tills degen fördubblat sin storlek. (Min jäste 3 timmar)

5. Knåda degen en snabbis igen och forma 2 limpor och jäs tills degen stundar tillbaks när du petar till den med fingret.

6. Grädda i 200 grader i ca 40 min tills limporna fått rejält med färg och även fått färg undertill. Låt svalna på galler i några timmar så bröden sätter sig ordentligt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Comments are closed.