Älska att baka

Vinnartårtan!

IMG_1420.JPG
God kväll i stugan!
Det blir tårta idag igen!

För några veckor sen satt jag med i en jury för Reumatikerförbundet där vi skulle utse en tårta till nästa års 70-års Jubileum! Det kom in bidrag från folk från hela Sverige och det var svårt att plocka den bästa tårtan. Men här är den!

Motivering
Kalasets höjdare med en spännande insida som bjuder på överraskande smakkombinationer. Ett genomtänkt recept som passar alla då den är både gluten och laktosfri! Fantastisk Jubileumstårta!

IMG_1418.JPG
Recept av Anna Martin

Till botten:
Ta fram 3st höga glas:
Glas 1: Knäck ner 4st ekologiska ägg i glaset.
Glas 2: Ekologiskt fint rörsocker, enda upp till samma mängd som glas 1.
Glas 3: Fyll 1/3 av glaset med potatismjöl och resten av glaset fylls på med Finax Gluten och mjölkfria mjölmix upp till samma höjd som äggen i glas 1. Tillsätt därefter 11⁄2 tsk bakpulver och 11⁄2 tsk ekologisk kanel i glas 3.
2 msk smält kokosolja (kan bytas ut mot fin rapsolja)

Blåbärsgrädde med vanilj:
150g blåbär
2 dl laktosfri vispgrädde (kan bytas ut mot sojavisp)

Mörkchoklad fluff:
100g fin mörk choklad, minst 70% kakao och helst mjölkfri
3 dl laktosfri grädde (går att byta ut mot sojavisp eller annan mjölkfri variant av vispgrädde)

Dekorering:
5 dl laktosfri grädde
1/2 vaniljstång
1 tsk socker
1 dl färska hallon
1 dl färska blåbär
50g mjölkfri choklad

GÖR SÅ HÄR!

Botten:
1. Vispa äggen i glas 1 med sockret i glas 2 i en bunke. Vispa med elvisp länge ca: 10min så att äggsmeten blir luftig.

2. Ta mjölmixen i glas 3 + 2msk smält kokosolja eller rapsolja och vänd ner i bunken med äggsmeten, vänd runt med en slev så att allt samman blandas väl.

3. Lägg bakplåtspapper i botten på en 24 cm rund tårtform med avtagbar kant. Smörj kanterna med mjölkfritt smör och klipp avlånga remsor av bakplåtspapper som du sätter runt kanten på formen, detta för att smeten inte ska kunna jäsa över, så sätt pappersremsorna en bit upp över formens kant.

4. Grädda kakan i 175 grader ca: 40-45min i nedredelen av ugnen beroende på ugn. Stick tårtan i mitten med en sticka, om stickan är torr är tårtan klar. Låt svalna utan form under kökshandduk.
Dela den i 2st rundlar.

Blåbärsgrädden:
Vispa grädden fluffig. Mosa blåbären lätt tillsammans med 1⁄2 tsk vanilj. Vänd ner blåbären snabbt i grädden.

Mörkchokladfluff:
Häll grädden i en kastrull., Hacka ner chokladen i grädden och smält chokladen i grädden på låg värme tills allt samman är smält.
Häll över chokladgrädden i en bunke och ställ in i kylen över natten eller 4-6 tim. Vispa upp chokladgrädden så att den blir fluffig men inte för hård.

Montering:
Fyll din tårta med fyllningarna och täck den sedan med vispad grädde som du vispar upp tillsammans med fröna från vaniljstången och socker. Spritsa tårtan därefter med resterande grädde och ös på med blåbär och hallon tillsammans med hackad choklad uppe på tårtan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. nima

    Hej caroline
    var kan man hitta mjölkfri choklad och inga spår av nötter har letat efter överallt men hittade inga. Jag har nämligen en flicka som är nötter, mjölkprotein och ägg allergiker så här bakas det vegansk vis

    Hälsningar
    Nima

Comments are closed.