Älska att baka

Chokladcupcakes med jordnötsfrosting

Igår bakade vi pepparkakor och idag när jag frågade kidsen vad dom ville göra så sa alla samtidigt i en liten kör ”Vi vill baaaaaaakaaaa nåt!” Shit tänkte jag.. Tre kids på en och samma bakbänk igen, orkar jag? Jamen vad fasen, vi kör! Fram med alla prylar och stolar och förkläden. ”Nåt med choklaaaaad i!” Dom var rörande överens. Mitt vaniljextrakt har stått och gottat sig i 8 veckor nu så det var perfekt tillfälle att testa ett recept med det i! Så, här har ni resultatet. Sjukt goda och saftiga chokladcupcakes med len, lite salt jordnötsfrosting. Härligt ungar!

IMG_1980.JPG
Ca 12 st

125g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
100g mörk choklad
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 dl hett vatten

Jordnötsfrosting:
100g jordnötssmör
50g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljextrakt
100g Cream cheese
2 dl florsocker
1 dl grädde

1. Vispa smör, farinsocker och strösocker ljust och pösigt.

2. Tillsätt extraktet och äggen och vispa lite till.

3. Rör i den smälta chokladen och sikta ner resten av de torra ingredienserna. Vänd om med stora tag och häll i det kokheta vattnet. Rör till en jämn smet och fyll 12 formar placerade i muffinsplåt. (Jag använde små plåtkoppar nu och då behövs ju ingen muffinsplåt)

4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-35 min. Låt dom svalna helt och gör frostingen så länge.

5. Frosting: vispa ihop jordnötssmör, smör, vaniljextrakt och creamcheese till en jämn klumpfri smet. Sikta i florsockret och vispa igen. Avsluta med att vispa på full effekt och samtidigt hälla i grädden. Fyll en spritspåse och garnera dina små chokladbomber!

IMG_1950.JPG
Eller strunta i att fylla formarna och bara sleva upp smeten i portionsskålar, hehehe..

IMG_1958.JPG
Mina små bagarassistenter Wilmer och Melwin!

IMG_1957.JPG
Alla fick välja vilka formar dom ville ha.

IMG_1969.JPG
Färdiggräddade! Jag tar alltid ut dom preciiiiiis när dom stannat till i mitten! Dom eftergräddas ändå en stund utanför ugnen. Finns det nåt tråkigare än torra cupcakes? (Såklart det finns…ni fattar..hahaha!)

IMG_1975.JPG

IMG_1994.JPG

IMG_1981.JPG

IMG_1977.JPG

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bo Gustafsson

    Jag gör vaniljsocker i mixern. 1 vaniljstång per dl strösocker och kör tills allt vaniljsockret sitter på väggarna i behållaren. Siktar sen i sil av trådnät. Av det som blir kvar i silen är en del sockerklumpar som man kan krossa med fingrarna, resten kan vara någon enstaka stjälk och lite annat grums som man antingen kan slänga eller spara och använda nästa gång. Själva vaniljsockret blir jättebra. Antar att spritextraherade vaniljstänger kan torkas och ingå i vaniljsocker. Det blir ett väldigt bra utnyttjande av de dyra stängerna. Jag kör med 3-4 dl socker åt gången i en Wilfa Knus, en stor grym mixer är det.

    Ha det gott.

    1. Carro

      Jag kommer göra ett sånt inlägg men det blir nån dag efter jul! Kan du hålla dig? 😉

      Tips, håll det enkelt och så dekorerar du lite mer avancerat. Så brukar jag göra! Vad gillar du för smaker?

  2. Viola

    Dom där ser mumsiga ut! Inte som mina biskvier 🙂 smaken är det inget fel på, prövade med rostad mandel osv. kommer absolut fortsätta så! Vilken smak, tack för tipset! Men utseendet på biskvierna får jag öva liiite till på, tur att de här hemma inte hakar upp sig på detaljer 😉

Comments are closed.