Älska att baka

Päronkaka med kolasås!

Rotade lite i bakarkivet och hittade den här godingen! En mjuk kaka med smak av päron och kolasås ringlat på toppen! Riktigt saftig och god! Receptet användes under Elkedjans kampanj för några veckor sen och jag tyckte den passade bea nu innan vi brassar loss som galningar med alla julrecept! Om du vill kan du ju byta ut päronen mot nån annan frukt eller bär.

IMG_1493.JPG
Foto: Jakob Fridholm

 

200g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
Skal och saft från en citron
1 tsk salt
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
4 päron av fast sort

Kolasås:
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker

Topping:
1 dl mandlar

 

1. Vispa smör, socker och vaniljpulver vitt och krämigt.

2. Knäck i ett ägg i taget och vispa mellan varven.

3. Tillsätt citronsaft och skal och sikta i resten av ingredienserna. Vänd om med stora luftiga tag så det blir en jämn smet.

4. Skala och skär päronen i långa klyftor. Smörj och bröa en form på minst 2 liter och häll i smeten. Tryck ner päronklyftorna i formen.

5. Grädda kakan i nedre delen av ungen i 175 grader ca 50-60 min tills den är torr när du testar med en sticka i mitten. Svalna 10 min i formen och sen helt utan form under kökshandduk.

6. Rosta mandlarna i ugnen i 10 min tills dom blir gyllenbruna och doftar gott. Hacka grovt.

7. Kolasås: rör ihop alla ingredienser och koka i en vid kastrull ca 5 min tills såsen börjar tjockna och se lite fet ut. Låt kolasåsen svalna nån halvtimme och häll sen över kakan och strö hackade mandlar på toppen!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Comments are closed.