Kanelbullens dag på lördag! – Älska att baka
Caroline

Älska att baka

Kanelbullens dag på lördag!

https://www.youtube.com/watch?v=McyZM154FME

Bästa dagen på året! Jag tycker det är så härligt att vi firar Kanelbullens Dag i Sverige! Ett klassiskt svensk bakverk som älskas av så många människor <3
Njut av dagen och fira med att äta en nygräddad bulle bakad med kärlek från start till mål!
Här är ett riktigt bra recept!

10g blå jäst
1 msk mortlad kardemumma
5 dl ljummen fet mjölk
1 dl ljus sirap
1 ägg
13-15 dl vetemjöl
200g rumsvarmt smör
1.5 tsk salt

Fyllning:
200g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 msk vetemjöl

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Topping:
1 msk kardemumma
1 dl råsocker
Flagad mandel
Pärlsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Några droppar citronsaft

1. Blanda alla ingredienser utom smör och salt och jobba slarvigt ihop till en knögglig deg. Vila under plastfilm i bunke i en timme.

2. Tillsätt smör och salt och knåda in i degen. Knåda och släng degen i bordet några gånger tills du känner att den släpper bänken och blivit jämn. Ta i lite mer mjöl om den känns kladdig. Jämna till och forma degen till en boll med mjölade händer och jäs i övertäckt bunke över natten i kylen.

3. Kavla ut degen på mjölad bänk till en stor rektangel. Gegga ihop allt till fyllningen och bred på hela degen. Baka ut till det du vill baka ut. Använd din fantasi! Jäs övertäckt på plåt i 2-3 timmar tills degen studsar tillbaks när du petar till bullen med fingret. Vill du ha flagad mandel på så pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandeln innan gräddning.

4. Grädda i 230 grader i ca 10-12 min. Koka under tiden ihop sockerlagen tills sockret har löst sig.

5. Pensla bullarna med sockerlagen snabbt som tusan direkt efter gräddningen så det fräser om dom! Strö direkt på råsocker och mortlad kardemumma eller vad du nu vill ha på! Ska du ha glasyr på så vänta tills bullarna är heeeelt avsvalnade. Njuuuuuuut!!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Caroline
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bosse G.

    OK, så här blev det, wild and crazy kanelbullar utan säkerhetsbälte;
    Deg på 2 tsk kardemumma, blir alltid gott i bullar
    Öljäst Coopers, (Superlångsam jäst) Har aldrig provat förut.
    1,5 dl druvsocker. (Har aldrig varit med om maken till klibbig deg det blev, kanske på grund av detta? Något ska man väl skylla på…)
    6dl vatten
    säkert 15 dl vetemjöl
    1 tsk salt
    150g margarin, jag brukar inte använda smör i degen men i fyllningen
    kalljäsning 1,5 dygn i kylen.

    100g margarin smörat på utkavlad deg, brukar köra med Äkta Smör här.
    snåla inte med kanelen, ha på lite till.
    täcka allt med socker
    rulla noga
    kapa
    äpensla (+50% vatten)
    pärlsockra, snåla inte, bullar ÄR godis.
    grädda 235 grader
    i ivern ta ut för tidigt så att de blir lite för bleka, man kan även vänta ett tag till så blir de riktigt bra.
    hade tyvärr inget smör hemma, det hade varit bra i fyllningen. Fick nöja mig med margarin.
    Brödet blev lite kort i konsistensen men smaken är riktigt god, smakar faktiskt VETE, fullt utvecklat, med Äkta Smör i fyllningen hade det säkert blivit ännu lite godare.

    Oj vad gott!, med nygräddade bullar så här på morgonen innan det är dags att åka till jobbet. Kanske ska ta med några för att fresta kollegorna…

    Tack Carro för tipsen om långsamjäsning och låta det gå lång tid för degen innan utbakning. Öljäst är något som användes vid bak redan på 1600talet, och kanske tidigare, så det kan väl lugnt sägas vara traditionellt.
    Och åter tack för all inspiration.

  2. Bosse G.

    Tack för all inspiration. Nu tänker jag baka kanelbullar och jag kommer att vara lite wild and crazy och inte följa något recept utan istället mjöla loss rejält i köket! Det blir roligare och nästan alltid gott ändå och man ska misslyckas något kolossalt innan det blir så dåligt resultat att det inte varit värt besväret.

    1. Carro

      Sirapen gör bullarna ännu saftigare! Jag har testat glutenfria bullar och det var ingen hit! Men jag ska absolut testa igen när jag får tid! 🙂

  3. Gülay

    Hejsan
    Ska det verkligen bara vara 10 gr jäst? Skojar du? -:) Eller är det tryckfelsnisse som har varit framme?

    1. Carro

      Hehehe, nej nej nej, inget skoj!
      10g blå jäst och jäs över natten!
      Sååå mycket bättre bullar! Saftigare och mer smak än ned anabola 50g jäst!

      Testa Gülay!

Comments are closed.