Älska att baka

Skolebröd

20140509-124141.jpg

Jag vet inte varför jag har fått dessa små härligheter på skallen! Jag googlade runt efter inspiration för några veckor sen och såg en bild på Norska skolebröd och blev nyfiken. Sen dess har jag drömt att jag har stått och bakat dom och doppat i kokos, helknäppt. Idag var det dax! Här har ni dom! Sååååååååå sjukt goda!

Deg:
25g blå jäst
4 dl mjölk
1 ägg
2 tsk kardemummakärnor
12 dl vetemjöl Special (720g)
1 tsk salt
100g rumsvarmt smör

1 ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten
Kokosflingor

Vaniljkräm:
3 dl röd mjölk
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk maizena
20g smör

1. Starta med alla ingredienser rumstempererade. Lös jästen i mjölken och tillsätt mortlad kardemumma, socker och vetemjöl Special och ägg. Arbeta degen i 10 min.

2. Tillsätt salt och smör och jobba 5 min till. Jäs övertäckt i 90 min.

3. Dela degen i 20 bitar och forma till runda bollar. Platta till dom så dom blir ca 2 cm tjocka. Jäs i 2 timmar, övertäckta.

4. Vaniljkräm:
Koka upp mjölk med vaniljstång och urskrapade frön, sila och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och maizena vitt och vispa ihop med vaniljmjölken. Sjud upp till önskad konsistens och tillsätt sen smöret. Ställ att svalna något.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Gör en grop i mitten och fyll med vaniljkräm. Grädda i 220 grader i ca 12-15 min tills dom är gyllenbruna.

5. Blanda florsocker och vatten till en tunn glasyr. Pensla bullarnas ovansida men låt vaniljkrämen vara. Strö över kokosflingor och låt stelna i 5 min. Öppna munnen så stort du kan och ta en rejäl jädra tugga och vips så befinner du dig i himlen!

20140509-123915.jpg
Pensla med ägg innan du fyller med vaniljkräm.

20140509-123933.jpg
Ganska tunn glasyr.

20140509-124041.jpg
Pensla glasyren runtom.

20140509-124112.jpg
Strö över kokos!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.