Älska att baka

Wienersemlor

Jag älskar semlor…och wienerbröd. Lägg ihop dom två och du har drottningen av alla semlor, Wienersemlan! Lätt som ett moln att ta en tugga av, ljuvligt! Lite trixig att få till men övning ger färdighet. Se till att starta baket med alla ingredienser kalla, även mjölet så släng in det i frysen en timme innan. Vid kavlingen och vikningen så är det viktigt att bänken är rejält mjölad och degen kall så att smöret inte tränger ut. Om det skulle hända så släng genast in degen i frysen några minuter, mjöla om bänken och fortsätt sen kavlingen.

Lycka till! Det är såååå värt mödan!

10 st

20g blå jäst

1 dl kall mjölk

1 dl kallt vatten

2 msk strösocker

1/2 tsk salt

1 äggula

6 dl vetemjöl

250g smör

Pensling:

1 äggvita

Mandelspån

Mandelmassa:

3 dl sötmandel

1 bittermandel

2.5 dl florsocker

1 äggvita

2 msk vatten

Garnering:

5 dl vispgrädde

Florsocker

1. Lös jästen i vattnet och mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och jobba degen snabbt jämn och smidig.Spar lite på knådandet för i en smördeg vill man inte ha för kraftig glutenutveckling. Kyl degen inplastad 30 min i frysen. 2. Mät upp smöret och banka ut det till 1 cm tjocklek i form av en rektangel mellan två smörpapper, lägg i kylen.

3. Kavla ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Lägg smöret på den ena halvan.

4. Vik över den andra delen av degen och nyp ihop kanterna så smöret stängs inne.

5. Kavla ut degen till 1/2 tjocklek, lika bred som kaveln.

6. Pensla bort allt överflödigt mjöl från degen.

7. Vik det första treslaget. Plasta in degen och lägg i frysen 10 min.

8. Tag fram degen med kortsidan mot dig och kavla ut den på nytt till samma tjocklek som sist och lika bred som kaveln. Pensla bort mjöl, vik i treslag, plasta in och kyl 10 min.

9. Upprepa proceduren en sista gång så att det totalt blir 27 lager, 3*3*3. Kyl 15 min.

10. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocklek och skär kanterna raka. 11. Skär ut 10 fyrkanter.

12. Vik in hörnen på varje fyrkant, tryck till dom och lägg med skarvarna ner på plåten. Jäs övertäckta 90 min.

13. Pensla dom med äggvitan och strö över den flagade mandeln. 

14. Grädda i 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig värme i ca 7-9 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.

15. Mandelmassan:Mixa mandeln så fint det går och blanda ihop med resten av ingredienserna till en smidig fast smet.

16. Montering: När wienersemlorna svalnat helt, skär försiktigt ut ett fyrkantigt tunt lock. Klicka i fyllningen. Vispa grädden och spritsa ovanpå fyllningen. Lägg på locket och sikta över florsockret. Ta en fet jädra tugga av skapelsen och njuuuuuuut!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lisa

    Hej! Dom här kan ju inte bli annat än fantastiska !! 🙂 förutom mina 😉
    jag skulle testa göra dessa och min smördeg blev bara smulor !! :/ varför ? Kan man ha i mer vatten/mjölk så den blir en deg?
    Kraaaam

Comments are closed.