4 kids and braids

Svar på frågor, ursäkta dina tjejer kastar tamp….

Hej fredag kväll!
Ja man tänker att man ska hinna fixa massa saker som man inte hinner fixa annars. Vi har en mängd projekt som behöver fixas. Vårt lilla badrum på övervåningen är det som ligger närmast på listan att fixa. Idag satt jag typ och tittade på när Micke fixade ja jag lånade ut en hand när det behövdes. Micke skulle skruva fast handfatet och tappade en mutter för blandaren som hoppade rätt ner i avloppet…. så 1 timma spenderade Micke med att försöka få upp. Han har en massa konstiga saker min man. Han trollade fram en liten kamera som han filmade med ner i avloppet. Han försökte fiska upp den med en liten krok på kameran. Han var så nära på att lyckas. Vi testade med damsugaren men det funkade inte. Micke sprang ut och klippte av trädgårdsslangen som vi satte längst fram på dammsugarmunnstycket. Efter lite fix klippte vi av slangen fram och så lyckades vi dammsuga upp den. När han/vi kände oss klara med badrummet gick Micke ut för att fixa till vattentanken i husvagnen. Han skulle fylla tanken med vattenslangen men då var den ju en meter för kort….. Japp sådant flyt har vi när vi fixar med saker.
Häromdagen bjöd jag in till en frågestund på mitt instagram konto. Tänkte jag skulle ta och bjuda på lite svar från frågestunden.
Bjuder först på en rolig händelse. Jag hade tagit med mig alla 4 tjejerna till affären. Trillingarna var i kundvagnen bland alla varor Mollie stod bredvid mig. Jag hade handlat en del och stod och plockade upp varor på bandet. Rätt som det är knackar någon mig på ryggen du dina barn håller på och kastar tamponger på golvet. Tjejerna hade lyckats öppna ett paket och satt och skickade ut tamponger mellan spjälorna på kundvagnen. Skulle betala och började leta efter plånboken. Skyller på sömnlösa nätter och övertrött mamma hade glömt plånboken hemma. Ringde Micke som kom direkt. Jag gick ut och mötte honom. När jag kom tillbaks till kassan och skulle betala min varor hade någon vänlig själ bland personalen redan hunnit gå tillbaks med mina varor…..
Börjar med första frågan och går neråt:
Vilken klass går om i?
Trillingarna går i 3:an och Mollie i 4:an.
Från en tjej som är trilling: Känner du att du får tillräckligt med ensamtid med var och en och hur reagerade din äldsta på att få 3 små?
När tjejerna var små skolade jag in dom på förskolan. Sedan fortsatte jag vara mammaledig och kunde då ha dom hemma var sin dag. Då kunde vi göra saker som vi inte kunde annars. Enkla vardagssaker som tex åka och handla. Ett tag hade vi att de fick vara vakna en kväll i veckan med oss vuxna när de andra gick och lade sig. Just det med att räcka till är det som har varit svårast tycker jag. Mollie var bara 1 år och 8 månader när trillingarna kom så för henne känns det som om att dom alltid funnits.

Är dom lika i personligheten eller skiljer det mycket åt. Så fascinerande att de är så lika och växer upp i samma familj och med samma förutsättningar men an vara väldigt olika? Om dom nu är det?
Dom är väldigt lika utseende mässigt sett. Som mest har det skilt någon cm i långt och typ några 100gr i vikt på dom. De har precis samma hårfärg och lite självfall alla 3. Deras personligheter skiljer sig åt ganska så mycket. Från det att de var riktigt små var det alltid Tea och Maja som skrek mest lilla Tilda var mest tyst och ibland fick man låta de andra 2 skrika för att inte alltid låta Tilda vänta. När de kunde börja röra sig själva ville Tea och Maja alltid göra Mollie sällskap i dans. Tilda brukade vara med en liten stund innan hon valde att dra sig undan. Tea är väldigt själsåker utåt har lite svajigt humör som kan gå upp och ner. Dock har hon blivit mer jämn i humöret nu bara det sista året. Maja är vår pajas och nästan alltid glad. Hon bjuder gärna på sig själv och är otroligt social. Tilda är våran lilla tänkare och den som är mest reserverad av de 3. Hon kan vara lite svår att nå men har också öppnat upp mer det senaste året och blivit alltmer social. Tea och Maja älskar fortfarande att dansa och stå i centrum. Tilda är mer som Mollie och älskar bollsport. Har funderat massa på hur det har blivit så att de utvecklats till olika individer med olika personligheter när de växer upp under samma förhållande. Men det har säkerligen att göra med att trots att jag tycker att jag bemöter dom lika i olika situationer gör jag ju inte det då jag känner till deras personlighet. De uppfattar ju även det jag uttrycker på olika sätt.
Vad är ditt bästa tips på att se varje barn enskilt? 
Det är ju mitt ständiga dåliga samvete att räcka till som förälder och ge dom det de behöver genom att ge dom min tid att stanna upp och lyssna. Tjejernas fritidspedagog sa till mig häromdagen att han hade tänkt till häromdagen. Tilda hade först kommit fram och berättat om en händelse. Sedan hade Maja kommit och berättat typ detsamma. Sedan kom Tea och delade mig sig av samma händelse. När Maja kom tänkte han ok det där har jag ju redan hört och var på väg att säga att han redan visste men han hejdade sig och lyssnade klart. När Tea sedan kom kände han bara att det blev för tycke men hade då stannat upp och tänkt men de är ju 3 olika individer och mitt uppdrag är ju att lyssna till var och en. Det är ju lite så jag känner ibland som när jag lyssnar på samma läsläxa X 3…. När det kommer till läxorna brukar vi dela upp oss. Micke lyssnar på en, jag på en och Mollie på en. Så är det fixat ganska så snabbt. När det gäller annan övrig tid hade vi ett tag så att tjejerna fick var sin kväll att vara med oss. 2 timmar när de andra fick gå och lägga sig. Sedan 1 år tillbaks har trillingarna fått utifrån sina egna intressen ägna sig åt den sport de vill utöva. När tex Maja då tränar brukar vi hänga utanför danslokalen. Då automatiskt får jag ju egentid med de andra tjejerna. Vi får tid till att spela spel eller bara gå en promenad. Sedan är vi en sådan familj som tycker om att göra saker tillsammans. Idag när Micke skulle åka och handla och lämna Mollie hos en kompis följde Tilda med. Efter 30 min ringde hon och ville köra FaceTime med de andra hon saknade dom. Vi pratar mycket med tjejerna och innan vi bestämde oss för att de skulle få utöva egna fritidsintressen förklarade vi att det skulle ta mycket tid och att man skulle få hänga mycket utanför och vänta. Alla var helt med på det och det har faktiskt inte varit mycket gnäll alls. Kanske för att de känner att alla får sitt eget och att man då inte behöver känna någon avundssjuka. Vi vuxna delar också på oss. Micke tar för det mesta Mollies träningar och jag trillingarnas.
Tog ni fel på dom som bebisar? Är de helt identiska? Hur ser man skillnad på dom? Hör? Gillar de samma saker. 
Maja och Tilda är enäggstvillingar medan Tea är själv. Tilda och Maja var otroligt lika när de föddes. När vi kom hem från sjukhuset målade vi en tånagel var på tjejerna i olika färger så att vi inte skulle blanda ihop dom ja för så lika var dom. Dom är lika utseende mässigt sett. De är lika långa, väger nästan lika mycket och har samma hårfärg/typ. Olika kännetecken på dom är födelsemärke. De är olika som personer och gillar ibland samma och ibland inte. Tea och Maja har alltid älskat rosa. Tilda har då velat gå sin egen väg och då valt blått istället. De har inte velat ha likadana kläder på sig utan valt olika. Nu det senaste har dom dock börjat tycka det är roligt och vill köpa likadant. De låter ganska så lika på rösten men har olika tonfall när de pratar.

Känner sig den äldsta avundssjuk mer ensam än de andra 3?
Nej det gör hon inte. Hon var så himla söt när hon var liten. När folk kom fram och ville titta på trillingarna, ville ta foto frågade vad dom hette då brukade Mollie säga högt och tydligt å jag heter Mollie. Hon har aldrig gett uttryck för att hon någonsin varit avundsjuk på sina småsyskon. Vi har alltid försökte se henne och ge henne egentid någon utav oss vuxna.
Sista frågan för denna gången.
Du lägger upp så fina bilder på tjejernas rum men vart förvarar tjejerna sina kläder? 
De har sådana där praktiska sängar från Ikea där det är lådor under sängen där de kan förvara alla sina kläder och leksaker.
Brimnes heter sängen ni hittar den här : BRIMNES
TACK för alla underbara frågor. Det var så många så jag delar upp dom på 2 omgångar.
Önskar er alla en underbar kväll!
KRAM
 
 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.