Stockholms stadshus – barnvisning – Det ljuva 40+ livet

Det ljuva 40+ livet

Stockholms stadshus – barnvisning

scandicmalmenI lördags var det Kulturnatt i Stockholm. Och eftersom jag och Storasyster bodde på hotell inne i stora staden passade vi på att besöka ett av alla evenemang; Stockholms stadshus. Ett hus vars insida vi båda bara har sett på TV tidigare.

stadshuset418:30 stod guidad barnvisning på programmet. Visningen började i Blå hallen. Vi fick på ett pedagogiskt sätt veta vad huset används till, varför det heter Blå hallen, hur många tegelstenar det är byggt av och att de som arbetade med bygget bar 10 tegelstenar på ryggen. Barnen fick känna på en tegelsten och kunde konstatera att den var ganska tung.

stadshuset1Vidare fick vi veta att arkitekt Ragnar Östberg inspirerats av det nedbrunna slottet Tre Kronor när han ritade Stadshuset. Något som avspeglar sig i de tre kronorna som pryder tornets topp och i Gyllene salen som var näst på tur i rundvandringen. Vi imponerades av alla små, små mosaikbitar som tillsammans bildar mängder av olika bilder på väggarna. Mest iögonfallande är fondväggen med Mälardrottningen, men på motsatt vägg finns en bild som föreställer just slottet Tre Kronor. Och det är faktiskt äkta guld i Gyllene salen, hela 10 kg tunt bladguld.

stadshuset2Vandringen avslutades i Prinsens galleri, där alla barn fick ta emot Nobelpriset ur kungens hand. Storasyster valde att ta emot Nobelpriset i dans.
Sedan fick vi skynda oss tillbaka till hotellet för att inte missa Gladiatorerna.

På vägen till tunnelbanan gick vi förbi detta härligt blommande träd som hade både vita och rosa blommor. -Häftigt!

stadshuset3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.