Det ljuva 40+ livet

Örtskola med SPISA

SPISA_garnityrI veckan bjöd Spot and Tell i samarbete med Finduser in till en färgstark örtskola i Måltids lokaler på Kungsholmen. Detta med anledning av att färska örter från Santa Maria byter namn till SPISA.

SPISA_spisaJerry Orrebacken från SPISA berättar hemligheten hur man får fram ekologiska örter med mycket smak. Vi får också veta tankarna kring formgivningen av de färgglada iögonfallande förpackningarna och att den transportvänliga fyrkantiga krukan dessutom ger konsumenten mer valuta för pengarna.
Förpackningarna är försedda med användbar information om respektive krydda och en QR kod för fler tips och recept.
En revolutionerande nyhet är att odlarna på SPISA har lyckats få fram en köldtålig basilika, men det talar de tyst om för det går inte att förvara den i kylskåp av anledningen att basilika behöver ljus!

Gertrud Mark höll i örtskolan och berättade om hur de kristna munkarna tog med sig örter till norden som användes dels som läkemedel, men även i matlagning. Vi fick också en närmare genomgång av respektive krydda och i vilka smaksammanhang de passar in.
Allt om detta finns på SPISAs hemsida.

SPISA_matenUnder kvällen fick vi avnjuta en helt fantastisk avsmakningsmeny baserad på färska kryddor signerad matinspiratör Paul Svensson.
ö.v: MYNTA Smörbakad torsk med ärtor, bönor & mynta. ö.m: DRAGON & PERSILJA Kantareller, ägg, lakritsrot, dragon & persilja. ö.h: PERSILJA & LAGERBLAD Fläsksida, persiljerötter, senap, persilja & lagerblad.
n.v: THAIBASILIKA & KORIANDER Kyckling, morötter, ingefära, thaibasilika & koriander. n.m: KORIANDER & MYNTA Grillad sallad, päron, blåmögelost, koriander & mynta. n.v: FÄNKÅLSDILL & CITRONMELISS ”Äpplepizza” med fänkålsdill och citronmeliss.

SPISA_matinsperatorTill helgen är det nypremiär för helgbrunch på Fotografiska och där kan man njuta av Paul Svenssons fantastiska matlagning..

SPISA_goodiebagJag hade turen att vinna ett basilikaträd med den här bilden i en instagramtävling som pågick under kvällen; #spisaörter.
Basilikaträdet håller i ungefär ett år om det vattnas underifrån och ansas väl så att det hela tiden har en bollformad krona. Det är ekologiskt odlad grekisk basilika med lite mindre blad än vad vi är vana att se, men det har en mycket god basilikasmak och trädet är dessutom ett fint dekorativt inslag på köksbänken.

Alla fick en fin gåva med sig hem bestående av följande fjärilspyntade färska örter från SPISA: Rosmarin, Basilika, Koriander & Oregano.

Tack Agnieszka & Kinna för att jag fick komma på ännu ett underbart evenemang!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.