Trettonbarnsmamman

Husmorsknep, rödtopp, storhandla m.m

Idag har det varit en ”sån där”- dag. Älva blev sjuk igår med feber och ont i örat. Natten var si så där. Hon har varit pigg och glad idag när hon har fått Ipren men när medicinen har gått ur kom lite feber tillbaka och det blev gnälligt värre. Till slut somnade hon mitt på dagen och har mått bra efter det. Ikväll fanns inget behov för medicin så jag håller tummarna att det inte blir värre igen. Angående öronvärk…. Vi har inga öronbarn och det är fåtal gånger sammanlagt någon i familjen haft öroninflammation. Jag har för mig att det sällan ges penicillin numera mot öronvärk…? Stämmer det, någon som vet…? Jag vill vara förberedd om Älva får mera ont så har ni något bra husmorsknep mot ont i örat så får ni gärna dela med er snälla 😉
David har haft en gnälldag. Han har bara sovit korta stunder och varit som nöjdast när jag gått runt och burit honom. Att sitta ner och gosa har inte passat herrn. Att låta morsan försöka få nåt gjort hemma har inte heller varit så aktuellt…. Det är de gnälliga dagarna som har lärt mig att tex dammsuga bärandes en då för tillfället väldigt lugn bebis 😀 Man blir en mästare på att jonglera ( inte bokstavligen) med en hand. Ja ja..jag vet att det finns bärselen men det har aldrig hjälpt med  de andra när de haft sina gnälldagar så jag har inte ens tagit fram bärselen ännu 😉 Och nu kommer säkert många av er att tipsa om en sjal eller hur 🙂 Faktum är att jag har aldrig testat en. Det är sant! Det har bara inte blivit av att jag har fått tummen ur att köpa en och som sagt, vid det här laget så är man mästare på att hantera allt enarmad ändå 😀
Idag var det dags för storhandel med stort S. Vi storhandlar i för sig varje vecka men en gång i månaden gör vi en större handel då vi fyller på lite extra med torrvaror. Alla ville följa med som vanligt. Förutom Victor och Oliver som var hos kompisar. Passade även på att fylla på medicinförrådet med nässpray, Ipren m.m sånt som alltid ska finnas hemma 😉
Igår färgade jag Linnéas hår. Nu är den rosa färgen utbytt mot en vacker röd färg. Önskar att jag vågade färga mitt hår i samma färg 😉

image

Finaste ❤

David sov gott hela resan till och från affären + lite till och var en riktig grader när han vaknade och hade fått mat. Nöjd och pratig sprattlandes på en filt på golvet under två timmar. Till slut blev han trött, fick mat och somnade för natten 🙂
På lördag ska vi till Furuvik som har premiär för säsongen. Vår tredje år på raken då vi blir bjudna dit tillsammans med många andra bloggare. Vi älskar Furuvik och ungarna räknar dagarna. Nu får vi verkligen hålla tummarna så att Älva bara blir bättre och även att vädret blir bra till helgen.

Nä…sängen ropar…
God natt alla finisar ❤

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Caroline

    Hej!
    Du skulle vara sååå himla fin i ljusbrun/chokladbrun hårfärg. (Inte för mörk då du är så ljus) det skulle klä dig. Passar bra i det blonda också, men om du vill ha färgnings-tips av en som ääälskar allt som har med färg form design hår smink inredning kläder att göra, ha ha.
    Underbar familj har du också, synd att FA är slut.
    Kram

  2. Johanna

    kolloidalt silver är oslagbart i många avseenden. Droppa några droppar i örat vid smärta och låt rinna ut, drick med pressad citron vid halsont och förkylning, använd som sårrengörare och ha på plåstret, tar bort vårtor (dränk kompress och ha på vårtan. Byt till ny varje dag, borta ionom en vecka!)

  3. Sandra

    Så snygg färg! Kan tipsa om Revlon nutri color i färgen fire red för att behålla den snygga intensiva röda färgen 🙂

  4. Cat

    Jag var ”Öronbarn” när jag var liten, minns smärtan ajaj, fick alltid penicillin men det var på det glada 80-talet. Efter 1,5 år på dagis för min son har han haft massa förkylningar. Ibland har vi uppsökt läkare gör jag misstänkt öroninflammation, men det har aldrig kommit så långt, väldigt röd i öronen så en del gånger har det varit på väg att utveckla sig till det. Men det enda som gällt är näsdroppar eller nässpray. Nu tar jag alltid näsdroppar, koksalt på honom vid minsta lilla förkylning och peppar peppar har han inte haft det (ännu)

  5. Marie

    Alvedon och nässpray är det som rek från sjukvården i ett första skede. Om de får antibiotika sen beror lite på ålder. Hoppas det lugnar sig.

  6. Karin

    Vad fin hon blev med nya hårfärgen, Linnea:)
    Min dotter snart arton har också den färgen. Jag skulle gärna också ha den om jag passar i den.

  7. Mia

    Tre av mina fem barn har varit öronbarn. Den bästa och snabbaste boten är finhackad gul lök i en kompress eller tunn tygbit. Låt det sitta i örat minst en halvtimme. Värken är borta! Om du vill ha råd och stöd angående Linnéas sjukdom så mejla mig. Min yngsta dotter har haft anorexia nervosa i 6år. Vi har varit i helvetet men nu ser vi äntligen ljuset i tunneln. Styrkekram <3

  8. AnnKatrin

    Som sjuksköterska och mamma till fem öronbarn skulle jag inte rekommendera att stoppa lök el vitlök i örat. Vet att det fungerar så förstår att ni gör det, men man ska överhuvudtaget inte stoppa något där. Kan ge bestående men el öka produktionen av vax som ger proppar. Dessutom är hörselgången väldigt känslig. Jag tycker att operation av rör i trumhinnan varit det bästa vid upprepade besvär. Smärtan orsakas av vätska i mellanörat – en gång mellan området bakom trumhinna o svalg. För att få bort redan onda öron brukar jag ge alvedon och avsvällande nässpray i maxdos ( se på förpackningen ) i Max tre dygn. Och mycket isglass som bedövar området i mun o svalg! Vid hög feber, vätska som rinner från örat eller om de inte hjälpt med ovanstående söker jag läkare. Som förebyggande för lite större öronbarn är rekommendationen att flera ggr per dag hålla för näsa, stänga munnen o blåsa luft som om de skulle komma ut genom öronen ( svårt beskriva vad jag menar) alt köpa en specifik ballong från Apoteket som man oxå blåser. Detta blåsande ändrar trycket i mellanörat och underlättar att vätskan o ev svullnad rinner ut istället för att fyllas på o trycka på trumhinnan med smärta som följd. Vid svåra el upprepade besvär så be att få remiss till öron näsa hals doktor.

  9. Emilia

    Hej min pojk på 15 mån hade öroninflammation i båda öronen för en månad sen snart vi fick Medecin till honom för det va i både öronen o att han va över 1 år

  10. Ninna

    Som andra skrivit – en liten bit rå, skalad vitlök inlindad i tunn gasbinda! En bit av gasbindan ska, så klart, sticka ut ur örat så du får tag på den och kan dra ut den! Min väninna stoppade in gasbindan och fick se`n åka till läkare som fick plocka ut den igen … Inte så smart. Nässpray och högläge för huvudet. Jag köper Carmolisdroppar på hälsokost och smörjer in på bröstet på min grabb som har haft ont i örat men inte räknas som ”öron-barn”. Om de blir röda av dropparna, vilket är sällsynt men kan ske, så kan man droppa på ett kaffefat eller en bomullstuss eller så, och ställa bredvid sängen. OBS! Har man barn som stoppar i munnen får man ju ha hök-blick så inget kan hända, sätta i halsen eller så… Hoppas hon snart är bra i lill-örat!

  11. Karin

    Örontips: ta skivor av lök i en kastrull tills de blir mjuka, ej bruna! Lägg på öronen och fixerar när de fortfarande är varmt tex med tätt sittande mössa eller bandage. Ser knäppt ut, luktar inte så gott men hjälper väl. Låt sitta kvar en stund, vi brukar ta en halv timme.

  12. Amanda

    Hej Mirka. Lördagen den 30 maj kl 10:00-13:00 är de loppis i skuttunge missionshus. Jag vet att du gillar loppis. De skulle vara kul om ni ville komma. 🙂 pengarna går till ett barnhem för barn med funktionsnedsättning barnhem ligger i Tanzania.
    Mvh Amanda.

  13. Jennifer

    Hej!
    Jag har provat att ha en hackad gullök i ett glas vatten i sovrummet under natten när vi har haft öronvärk och det har faktiskt funkat! Prova
    Kram

  14. Katarina

    Hej!
    Tråkigt med ont i örat 🙁
    Har en kille som nästan alltid får ont i örat när han är förkyld. Vi ger alltid alvedon innan han ska sova , eftersom det är nätterna som är jobbiga, och har han mycket ont får han både alvedon och Ipren samtidigt. Nässpray är också bra att ge under dagen och inför natten eftersom det lättar på trycket i örat. Hoppas hon kryar på sig snart! Kram!

  15. Susanne

    Hej Mirka!
    Tror om barnet är under 1 år och barn som är över tolv år får penicillin. Men det beror på om barnet mår jätte dåligt har hög feber som inte ger sig om det är dubbelsidig m.m så kan man få ändå. Sen om trumhinnan skulle spricka så måste man även då ha penicillin. Krya på er!

  16. Nathalie

    Ipren eller alvedon och nässpray 🙂 nässprayen gör så att trycket i öronen lättar. Blir det inte bättre på ett par dagar brukar man få penicillin. Eller om barnet får hög feber, då kan det vara så att kroppen inte kan ta hand om det själv.

  17. Helena

    Hej Mirka.
    Har ett litet husmors tips som hjälper mot ont i öronen på mina barn iaf. Sätt din mun mot barnets öra och blås lite grann det hjälper då till att bukta tillbaka trumhinnan och det känns bättre för barnet. Har som sagt hjälpt mina barn.

  18. Carina

    Fina, fina Linnea! Det blev ju riktigt snyggt! Följer ert liv genom bloggen och har gjort sen du började blogga Mirka. Tycker att ni är ett underbart, härligt gäng. Så jordnära och naturliga. Min äldsta dotter led i flera år av anorexi så jag vet att det är fruktansvärt jobbigt. Men med en familj som kämpar och med all kärlek som finns hos er så kommer allt att gå bra. Sänder styrkekramar åt er alla men speciellt till dig Mirka och till Linnea/ Carina

  19. Caroline

    Jag har inga bra husmors knep men jag vet att man sällan ger penicillin mot öronvärk. Bara om det inte går över av sig själv, hoppas hon blir bättre snart!

  20. Helena

    När min son hade öroninflammation för ett tag sedan så fick han penicillin. Hans öra var även rött på utsidan. Ipren dämpar ju bara inflammationen tillfälligtvis.

  21. Sjuksköterska med öronbarn

    Hej. Ge Alvedon och nässpray regelbundet. Högläge när hon sover. Nässprayen hjälper inte mot själva inflammationen men det gör det lättare att andas om hon är snorig. Inflammationen läker ofta ut av sig själv men har hon mycket ont och feber kan det bli aktuellt med ett besök till läkaren. Lycka till!

  22. Millan

    Hej hej! Fått penicillin till dottern vid öroninflammation då trummhinnorna spruckit på henne! Annars är de bara under 1 år. Kram o krya på lilla Älva

  23. MiaMaria

    Hej! Vi kör med hackad, lite uppvärmd gul lök i kompress i örat. Fungerat toppen! På vårdcentralen här ger dom pc till barn under 1 år.
    Hoppas det blir bättre snart!

  24. Annica

    Hej Mirka
    Jag måste först få säga att du är grym som jonglerar med allt.
    Dock måste jag slå ett slag för bärsjal, jag trodde inte heller på det men när min fjärde kom, nästan liten som en fågelunge, så fick jag tips om det och den var guld värd. Han satt som en liten kung och jag kunde ha armarna fria till att göra annat. Bara ett litet tips i all välmening.
    Kramar Annica med fyra kidz

  25. Sara

    De brukar inte göra något åt öroninflammation. Om du ser att det vätska sig från öronen så får du ta kontakt med läkare och då skrivs det ut penicillin. Så var det iaf för min son.
    Men Ipren ska vara bra om man har ont i öronen. Sen finns det ju det gamla huskuren när man linda in vitlöksklyftor i papper och ha det i öronen.. Vissa säger att det hjälper, men inte på mig iaf 🙂 lycka till!

  26. Sandra

    Beundrar dig verkligen, skälv håller jag på att lära mig att ha en bäbis på armen medan jag gör andra saker (har två äldre barn) men helt glömt bort hur det var med en bäbis ! Men du har helt rätt sällan barn under 12 år får utskrivet antibiotika rekommenderar Ipren, alvedon och näsdroppar/spray ! Hoppas du får sova gott!!

    Mvh