Therese Wickman

FEM SKILLNADER PÅ MIN KROPP INNAN VS EFTER EN GRAVIDITET!

Ganska ofta mitt i vardagen slår tanken mig hur mycket en kropp kan förändras av att ha burit på två barn?

Oftast kommer jag att tänka på det när något sker som är en ganska uppenbar förändring mot innan jag var gravid.

Det pratas ganska ofta om ”skador” som kan uppstå vid en förlossningen, eller värk och kramper som gravid?  men jag tycker sällan någon pratar om hur ens kropp mår flera år senare? År efter man fått barn?

Tänkte därför göra en lista här nedan på 5 tydliga skillnader på min kropp före och efter en graviditet:

Kanske känner du igen dig i något?

Nyser jag eller rör mig lite för aktivt så kan jag inte hålla helt tätt. Speciellt inte om man redan är lite kissnödig.

Har dessutom ett par gånger provat att bära upp sovande barn från soffan till övervåningen och då halvt kissnödig. Det går inte, jag kissar ner mig.!

Bär jag kläder så ser min mage ganska så platt ut,, men det ingen berättade var att den där magen av lös hud och bristningar blir som en lång hängig pizzadeg när man lutar sig fram, eller som en stadig Skogaholmslimpa som hänger över byxkanten när man sitter ner.

Brösten är inte längre vad dom en gång var!  Man kan jämföra mina bröst med två ballonger som du hittar några veckor senare efter ett kalas i något hörn. Ni vet nästan tomma och alldeles skrynkliga? Det är mina tuttar!, Eller som två spenar  på en ko, när jag lutar mig fram som dottern säger 🙂

Att man kunde ha ont i ryggen som gravid pratades det ofta om. Men värken som aldrig försvinner i svanken och höfterna som  fem år senare fortfarande gör mig påmind om två enorma barn jag burit på.

Skavsår på Fiffi? Under förlossningen så lossnade min inre läpp en aning och det gör att den ibland precis tittar fram mellan mina yttre och det gör att den ligger och skaver mot trosorna ibland? Vem tycker det är skönt med skavsår på Fiffi lixom?

IMG_1078

DSC05612

Kommentera gärna här nedan och dela med dig om dina erfarenheter och vad som du upplever har förändras hos dig?

Puss och Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese

    Jag är fortfarande överviktig men kan tänka mig att jag känner igen mig när det gäller magen när jag väl nått min målvikt. ?
    Kissandet kan jag skriva under på men de har blivit mycket bättre. Förändringen började när jag började styrke träna! Knipandet hjälpte inte mig alls! (Gjorde förmodligen fel).
    Skavsår känner jag inte igen mig i, men har andra ”problem” där nere ändå. Så ja… Kroppen förändras otroligt mycket vid graviditeter.
    Men nått positivt med det hela är att jag mår inte psykiskt dålig över hur min kropp ser ut. Om jag jämför mig då och nu, så är jag mer mogen, mår inte dåligt över struntsaker och väljer vilka som finna runt mig närmast.

    Fördrar mig mycket mer nu än då, (även om kroppen var ”bättre” förr)!

  2. Camilla

    Denna mage är solklar känna-igen-sig-punkt i. Men det är något man även hade räknat med ifrån första början, iaf anat kommer hända, pcj speciellt den där rectus diastas när man som jag försöker träna bort den, men de blir bara värre.
    Brösten, har droppat ner 2 strl så ligger lågt.. Jag som tyckte jag redan var låg.
    Får lätt ont i ryggen, kan de ha med två graviditeter att göra? Magen har ingen känsel längst ner (två kejsarsnitt), kommer förmodligen inte få heller.
    Rumpan i knävecken och håret i näven efter slutspurten av amningen. Svettas som jag-vet-inte-vad gör jag fortfarande… Efter nio månader sen senaste förlossningen…

    1. theresewickman

      Haha jaa det är många mammor som känner igen sig i det.. Jag hade också räknat med att få en degig mage, speciellt efter att jag alltid satt och bakade på min mammas mage som liten. Sade jämt att det kändes precis som en bulldeg och nu säger mina barn samma sak om min mage 😉
      Att du lätt får ont i ryggen tror jag absolut har med två graviditeter att göra. När jag var hos en kiropraktor så sade han att mitt bäcken och rygg blivit sne pågrund av gravidteterna men också för att jag gått snett när man burit barnen på höften..

      KRAM

  3. Pernilla

    Haha magen känner jag igen här med och rattarna mina likaså! Som två små ärtpåsar!att hitta en ny bh efter tre barn, var inte sådär jätte lätt! Men nu äntligen har jag hittat min storlek igen! Kan få ont i svanken ibland, om jag inte rört på mig! Alltså en Rask promenad så blir min rygg starkare och värken försvinner?! Det har jag lärt mig! Haha man blir faktiskt visare ju äldre man blir!
    Skönt att du delar med dig!

    1. theresewickman

      Haha jaa den där magen är vi många som får efter våra älskade små mirakel. Ja jag har hört att kroppen och värken blir bättre med lite träning och jag har faktiskt tänkt börja gymma nu för att se om det gör någon skillnad? KRAM

  4. Lotta

    Tack för en ärlig och skön blogg…. Tips, hade själv problem med urinläckage efter andra barnet och i mitt yrke fungerar inte det. Jag gjorde för lite mer än ett år Sedan ett ingrepp. Tror att det heter slyngoplastik. Sedan dess kan jag springa, hopp och nysa utan problem… Så skönt!!! Delar gärna med mig av erfarenheterna och hur det gick till…

    1. theresewickman

      Tck för att du delar med dig och tack för tipset. Ska kolla upp ett eventuellt ingrepp och se vad dom kan göra. Var det en ”stor” operation? Gjorde det mycket ont? Hur gjorde dom? Dea gärna med dig om du vill? KRAM

  5. Diana

    Ja du, magen känner jag ingen, jag har inte gått ner allt än, flera år senare. Men misstänker att jag kommer se EXAKT ut som du gör. Ser tendenser och jag ska vara ärlig, jag är inte så glad över att inte ha min fina platta mage längre. Inte alls, hur mycket jag än försöker tänka på att mina barn är min välsignelse så kan jag inte vänja mig vid tanken att brösten inte är på samma plats, att magen inte ser lika fina ut, att vikten inte är den samma, att huden fått fnatt och att håret är så gott som halverat.

    Det där med att nysa och känna som att man kissar på sig känner jag igen. Har du gjort något åt det? Hur länge sen var det du födde? Går det över? Vad göra?

    Härligt och ärligt inlägg.

  6. emelie

    Hej! Tack för en ärlig och härlig blogg? jag har precis fött vårt tredje barn (glädje) och det är brösten,rumpan och magen som visar att jag har fött tre barn. Rumpan hamnar längre och längre ner för varje barn? Snart är den nere vid knäleden! ! Men men…sen har vi ju tre God barn också. Rumpan får jag väl leta med till gymmet så småningom och ge den en omgång så den flyttar upp lite? Må gott! Kram

  7. Sarah

    Fina du!!
    Ligger här & inväntar min egen förlossning, 9 dagar över tiden.. Då det är mitt första barn så är jag naturligtvis livrädd & otroligt nervös inför allt som komma skall ?
    Har ju sett vad som händer med kroppen under en graviditet & på något vis även börjat förstå hur den kommer se ut efteråt. Till en början var det rena skräcktanken men nu med alla förändringar som sker så bara accepterar man dem & det känns liksom inte så allvarligt längre. Kroppen ändras ju för att jag bär på mitt barn & skapar såklart ”minnesmärken” från den tiden!
    Jag älskar att följa din blogg & jag älskar hur du delar med dig av allt, även sådana här privata saker! Så viktigt & så skönt att få ta del av din verklighet & hur det faktiskt är!
    Du är en sann inspirationskälla & verkar vara en så otroligt varm & ödmjuk människa, det märks även på dina fina barn som är då otroligt lika dig!
    Tack för allt du delar med dig av & för en fin, varm & ärlig blogg! Kram

    1. Sarah

      Glömde säga som avslut att du verkar vara en sån jäkla kick-ass rolig mamma – en sån ska jag också göra allt för att försöka bli!

    2. Johanna

      Det verkar vara väldigt individuellt hur kroppen hanterar graviditeter och vilka/om man får ”minnesmärken”. Jag har också fött två barn och jag kan nog säga att min kropp är rätt likadan som innan jag fick barn. Allt funkar som det ska och ser ut som förut, eventuellt nååååågot mjukare bröst men det kan va inbillning också. Ville bara del med mig av min erfarenhet så art du vet att det inte behöver bli några problem och du kanske slipper ”skräcktankar”. Lycka till med förlossning och bebis.

      1. theresewickman

        Heej 🙂 Ja det är så himla olika det där. En av mina bästa vänner mår bättre efter sina graviditeter och upplever sin kropp ”snyggare” efter än innan. Mina barn var dock väldigt stora 5 och 4,5 kg, kanske har en del med det att göra 🙂 Kram