Thaimorsan

Thaimorsan

Annons

Etniska dockor?

Jag har inte tänkt så mycket på det här med dockor och hudfärger. Undrar om barn tänker på hudfärger som vi vuxna eller bara vi vuxna som gör stor grej av det? 

Jag hade en stor flickdocka men jag var rädd för min docka efter att jag hade tittat på en thai-tv serier ”Onda dockan”! Min docka hade ljus hudton, blont hår och den såg utländsk ut med stora blåa ögon. Jag tyckte såklart att min docka var fin. Dockor med andra hudfärger var inte något jag som barn tänkte på. 

På Tildas förskola såg jag några babydockor med olika hudtoner. De fick min uppmärksamhet.  Sedan dess har jag kollat efter dockor med asiatiska drag. Man kallar dessa dockor för ”Etniska dockor” men finns det bättre namn? Kanske inte. 

Jag hittade till Krabat och där fanns det ”etniska dockor” med olika hudfärger, kön och utseende. Mångfald är bra, även det handlar om dockor 🙂 Tilda har tittat på bilden nedan, skrattade högt och sade ”det är mamma! Den ser ut som mamma! Jag vill ha två dockor som ser ut som mamma!”. Gulligt eller taktiskt? Hon är klok och vet precis vad hon ska säga :O 

Får se om tomten kommer med den med hår, just den tyckte Tilda att den liknade mig! Hahaha!

/Sponsrat inlägg

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

VC och tandis

Idag har vi fått lämna lägenheten nån timme för att det skulle göras en ljudmätning i vår lägenhet. Då passade vi på att ta med Tilda till vårdcentralen och Folktandvården i Kville. 

På vårdcentralen (Backa Läkarhus) fick vi hjälp nästan direkt men vi fick tid för imorn kl.10 då läkaren hade en avbokning. Tur! Hoppas vi får recept på Movicol som flera av er har tipsat om! Och jo, Movicol finns receptfritt som flera säger MEN det är inte avsett för barn då vi ska nog ha Movicol Junior. Vi vill inte chansa och Apoteket vill helst inte sälja till oss när vi sa att vi skulle ha till Tilda, inte ens Klyx!


Det är i alla fall bäst att uppsöka vården då Tildas förstoppning kan vara mer än bara förstoppning. Läkemedel för barn är ju GRATIS om det är på recept, sedan 1 jan 2016 blev det gratis 🙂

I samma byggnad en trappa ner besökte vi Folktandvården. Utan att boka tid fick vi hjälp också nästan direkt. Tandläkaren tog en titt på Tildas tand där en bit av nedre främre tanden fattades. Tanden var spetsig och vass men Tilda verkade inte bry sig. Tandläkaren sade att om hon inte har något besvär av det så kommer det att sluta bli vass efter en tid och t ex om hon äter knäckebröd eller liknande. Vi får anmäla detta till vår försäkringsbolag för framtida besvär. Och så var vi på Bibblan och Tilda fick välja vilka böcker hon vill låna med hem 🙂

Får se om vi kan få Tilda att gå med till doktor kl.10 imorn höhö. En utmaning även det är bara 5 min promenad bort till vårdcentralen. 

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

Fem gånger mer kärlek och räknar till 1000

Det här med trots. Tilda har blivit extra trotsig och har kort stubin, skriker och gråter för allting och ingenting. Hon VÄLJER att inte lyssna på vad någon säger när hon är igång och säger emot om allting när hon inte får som hon vill. Oftast är det som att hon har vaknat på felsida och hela dan är förstörd och allting går fel. Det värsta är nog att hon gråter, gnäller och tjatar på samma gång. Sedan går det över till att hon skriker så högt och allt hon kan. Jag har mina metoder men det funkar oftast men inte alltid. 

Igår bråkade hon med Måns på morgonen och ville se den tecknade serien Doctor McStuffin på tvn i farmorskök. Det slutade med att Måns kom ner med Tilda till mig och hon fortsatte tjata. Tålamod alltså. Hon vägrade acceptera att det inte fanns eller gick att se den på tvn och vägrade se den i iPad där hon faktisk kan se. Men när jag tillslut sa att jag ville också se och försökte avstyra det då blev det bättre. Jag satt med henne i mitt knä och höll om henne hård tills hon lugnade ner sig. Plöstligt hoppade hon och ville gå äta frukost.

Vid lunchtid så skulle vi åka hem till Göteborg. Då hade hon ändrat sig och ville inte åka hem, och bråkade. Och Måns sa att hon kan ta med farmor hem! Det blev ett nytt tjat…att farmor ska följa med hem. 

Och på kvällen ville hon ha Brago bokstavskex före maten nu nu nu. Hon tjatade säkert i en timme och ville öppna paket. Vi sa att hon skulle FÅ EFTER maten, då skulle hon såklart INTE ha mat och skrek ”joo, jag fåååår!”. Efter många långa skrik så dammade jag till Bragopaket och den blev lite bucklig. Jepp, det hjälpte inte vara snäll och prata snäll med henne, så ”badcop” kom fram och då blev det pappa favoriten hon vände sig till och tröstade. Tilda pekade på mig och berättade för pappa ”det var HOOOON, det var MAMMA som gjorde det… mina KEX!”. Det blev en liten öppning på kartongen och hon tog chansen. Hon pillade upp den tills hon fick ut kexpåsen MEN hon öppnade inte den, bara tittade och lade tillbaka! Plöstligt gick hon och ville grilla korv med pappa. Hon fick leka och äta kexen efter maten som jag sa. Då hade hon till och med glömt kexen. 

Det jobbigaste är när hon är uppe i varv och skriker. Då låser jag in mig med henne i badrummet och jag sitter på min lilla pall och blockerar dörren. Jag låter henne skrika klart tills hon har lugnat ner sig. Det har hänt att vi bara sitter och stirrar på varandra i 10-15 min, ibland är vi där längre. Oftast funkar det att jag håller om henne även hon försöker sliter sig loss men pratar lugn med henne. 


Vad gör man liksom? Måns kör även det här med frågor på frågor på frågor och det blir tjat i mina öron. Han säger t ex ”vad vill du? Vad ska jag göra?” när hon har redan sagt och tjatat om vad hon vill. Då blir hon frustrerad. Sedan ballar ”den snälla pappan” också ur. Då blir jag ond och ”badcop” igen och vet så mycket om barn enl. honom. Nej, jag vet om MITT barn och vi måste lära oss lyssna också. 

Det är nästan att jag skulle behöva låta Måns sitta i mitt knä också och lugna ner sig! Haha! Skämtar bara…men ja, du förstår säkert. 

Vi får börja läsa boken ”fem gånger mer kärlek”… och räknar till 1000! Tålamod, tålamod. Hela familjen här är som Dr.Jekyll och Mr.Hyde. Det är bara bebisen Penny som är glad men bara mamma (=maten) är i närheten. 

Kommentera (2)

Kommentera

 1. JennyJenny

  Min son har en väldigt trotsig period nu 2 år) med att testa gränser, stark vilja och stänga av hörseln. Hade Tilda det också eller kom allt nu? ( hoppas lite att han ska få ur sig mycket nu så kanske andra trotsperioder blir lugnare iallafall) *önsketänkande*
  Det som funkar bäst här är avledning och att han få bestämma mellan två val som jag vill, tex vill du ha röda eller blå byxor (när han vägrar ta på sig byxor men då känner han att han ändå får bestämma). Funkar ibland.

  1. Thaimorsan
   Thaimorsan

   Jodå Tilda har varit en trotsig 2 åring och det är värre nu. Det värsta är att gråta och gnälla ihjäl oss. Avledning funkar oftast efter en tid men tjatet kommer tillbaka när hon kommer ihåg den. Hon ska dessutom ha vad som inte finns eller har tagit slut. Idag drack Måns upp hennes Froosh smoothie, det var lite kvar och han trodde att hon var klar (dumt ja), så klart ville hon ha den och grät om den. Suck.

Se fler...
Annons

Pinepeak Springcykel från Jollyroom

Vi har äntligen fixat en springcykel till Tilda! 

Tilda rosa springcykel är 10 tum springcykel av märket Pinepeak som vi hittade på Jollyroom. Sitsen går att höja och sänka. Det finns även i blått och också i 12 tum men  det skulle hon få vänta länge att leka med då 12 rum har högre sitshöjd.


Tilda hjälpte pappa att packa upp. Jag frågade Måns om han upplevde att det var svårt att sätta ihop cykeln och det var inte alls men det gäller att läsa instruktionen först. Är man van att mecka lite så är det en lätt match. Det tog max 40 min tror jag. 

Springcykel kallas även för Balanscykel och saknar trampedaler.

Vi har tillsammans varit i en barnbutik och känt på olika springcyklar för att bilda en uppfattning men det är just sitthöjden man ska tänka på och glöm inte hjälm! 

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

Vår midsommar!

Det var ju inte bara tråkigheter under midsommarhelgen. Vi behövde inte ställa in nåt för Tilda blev bättre på Midsommarafton. Emma med familjen kom till Halmstad och firade med oss. Halmstad bjöd dessutom på sol och regnfri Midsommarsafton! Vi hann ta med barnen till Simstadion där det är utomhusbassänger och äta glass. Papporna fick sedan handla mat. Vi skippade sillen och allt det som tillhör midsommarmat. Vi körde grillad. 

Här kommer lite bilder. Tyvärr blev det inga bilder på mig i min favorit långklänning eller på barnen. 
Tilda var så glad för sin krans som hon hade gjort på förskola.

Grillad! Flankstek, kycklingspett, kycklinghjärta, mangosalsa mm.

Flankstek i skivor nom nom!

Rostad sallad med potatis, paprika och lök plus färska körsbärstomater och oliver. Vi lade till grillade vårlök och tomatsallad plus majs med persilja och parmesan!

Till efterrätt var det färska jordgubbar med ovispad grädde och vaniljglass 🙂 

Jag var dålig på att ta bilder på oss under Midsommar. Emma och Isadora på bilden. 


Och Prim fick sina första smakprover. Hon fick suga lite på vattenmelon och här med citron så reagerade hon inte så mycket i början. 

Hoppas att ni hade det trevligt på Midsommar! 

Kommentera (0)

Kommentera