Sommar med systrarna von Sydow

20120425-181059.jpg
Goda söta munsbitar.

Vill du få recept på god sommarmat och tips på hur du snabbt fixar en picknick eller dukar upp till en härlig frukost? Spana in Sommar med systrarna von Sydow som finns i bokhandeln nu. Bra presenttips!

Jag köpte precis ett eget exemplar av den snygga och personliga boken på Ebba och Amys bokmingel. Dessutom smaskade jag på söta godbitar från boken.

Jag som är emot dieter blev dessutom glad att se hur systrarna uttryckligen tar avstånd från LCHF och andra dieter. Jag tycker att en hälsosam livsstil innefattar sötsaker ibland. Allt handlar om balans.

20120425-181109.jpg
Nej till LCHF.

17 Svar på “Sommar med systrarna von Sydow”

 1. Kristina

  *Gilla*
  Jag förstår inte heller varför man måste förbjuda sig själv massa saker hela tiden. Min ambition ät att äta allt jag vill men med måtta. Sen har det så klart varit svårt (just den där med måtta-biten) i vissa perioder, men när jag försökt att ”förbjuda” saker (som att äta godis) har det gått ännu mera över styr till slut.

  Svara
 2. Åsa

  LCHF är ingen diet, det är en kost. Tack vare den slapp jag min IBS och uppsvällda mage och många andra krämpor, plus 10 kg som alla satt runt magen och jag kommer aldrig att återvända till det helvetet. Om köttbullar med gräddsås och blomkålspure, kokosplättar och lax med ugnsstekta ovanjordgrönsaker är en diet, ja då följer jag en diet. Läs den här bloggen så kanske du får en mer korrekt kunskap av vad LCHF innebär: http://www.kostdoktorn.se/. Efter så många TV-debatter och tidnigsartiklar så förvånas jag fortfarande över människors okunskap och ignorans att ta till sig ny kunskap.

  Jag kan också nämna att jag har alltid ätit med måtta, enligt tallriksmodellen, svettats på gym 5-6 gånger i veckan men gått stadigt upp. Kroppar är inte stöpta i samma form och istället för att döma en livsstil som får allt fler att må bra, borde man glädjas över alla de som kan börja fungera i vardagen istället, tappa i vikt, slippa typ 2 diabetes och OTALIGA andra problem. Dessutom så vet väl de flesta att cancer lever på kolhydrater, så det, om något borde vara en orsak till att minska på intaget.

  Svara
  • Spark i baken

   Jag tycker det är fantastiskt att du har blivit av med dina besvär! Men jag gillar inte koster där du begränsas och alltid måste tänka efter väldigt noggrant vad du ska äta. Det är min åsikt. Sen finns det såklart undantag med personer som mår bra av att äta på ett visst sätt. Men nej, jag tänker inte haka på LCHF-tåget.

   Svara
   • Åsa

    Mår man bra så kan man naturligtvis fortsätta i samma spår. Då är det bara att gratulera. Våra kroppar fungerar ju olika och vissa har mer tur än andra. Men har man en problemkropp så kan man inte leva på samma sätt, såvida man inte gillar 20 kg övervikt, högt blodtryck, högt insulin och andra problem. Med LCHF kan jag för första gången på 20 år äta som ”alla andra” dvs använda smör, ost och fullfet grädde i matlagningen. Jag äter äntligen mat som smakar gott, jag håller mig lätt mätt i 6 timmar på ett mål och behöver därför inga mellanmål. Vikten är stabil, detsamma gäller humöret och energinivån. Och eftersom jag bara använder fullfeta produkter så slipper kroppen många av de tillsatsämnen som finns i low fat eller fettfria produkter. Jag äter som man åt för 50 år sedan (minus potatisen typ) och vad kan vara naturligare än det.
    Jag bryr mig inte om hur och vad folk äter och skulle inte döma dem. Om dom mår bra är jag glad för deras skull, oavsett vad dom stoppar i sig, mår dom inte bra av sin kost, eller är väldigt överviktiga så är det upp till dem att göra något. Anser de att det enda sättet att gå ner att opererera magsäcken, dricka pulver, äta sallader från morgon till kväll, och gå konstant hungriga för resten av livet (det är inte att gå ned som är det svåra, utan att fortsätta på samma sätt livet ut), så får de väl göra det. Jag, och så många med mig, har hittat vårt sätt att må bra genom att minska på kolhydraterna och öka lite på fettet, i mitt fall, äntligen våga äta normal mängd fett.
    Jag känner inte att jag begränsar mig alls eftersom allt jag äter smakar så fantastiskt gott. Jag har aldrig tidigare ätit så mycket husmanskost som jag gör nu eftersom mycket av den är lågkolhydrat, eller kan ändras lite för att passa. Vill jag äta en efterrätt någon gång så gör jag det, men eftersom jag nuförtiden är ”avsockrad” så njuter jag lika mycket av en ostbricka. Ostbricka som för övrigt skulle ha varit otänkbart i mitt tidigare liv.

    Svara
 3. Sofia

  Vet du ens vad lchf är? Inte är det en diet iaf…

  Svara
  • Spark i baken

   Kalla det vad du vill. Ja, jag vet vad lchf är.

   Svara
   • Åsa

    Inte tillräckligt utifrån hur du skriver om den. Jag skulle rekommendera att du bläddrade igenom en av de många LCHF-kokböcker som finns, t.ex. Anna Hallens LCHF för kvinnor och LCHF-husmanskost. Säg mig vilken rätt där som är så farlig och ohälsosam?

    Svara
    • Spark i baken

     Jag har inte pekat ut en särskild rätt som ohälsosam. Som jag skrev i min blogg kommer jag skriva ett inlägg om hur jag menar. Märker att känslorna är starka. Jag återkommer inom ett par dagar med detta.

     Svara
     • Åsa

      Vad jag menar är att det är just det som motståndare ”tror” att vi äter som är så snedvridet. Kanske kan man skylla på det namn som kosten fick, Low Carb High Fat, när det istället borde heta Low Carb More Fat. Om de som är emot vår livsstil skulle ens bemöda sig om att öppna en LCHF-kokbok skulle de inte få några belägg för sina trötta påståenden som att vi äter smör med sked. Men, jag antar att det här är ”födslovärkar”, allt som är nytt är skrämmande. Samma oförståelse mötte de första vegetarianerna och nu är det ingen som ifrågasätter dem eller försöker trycka ned ett kycklingbröst i halsen på dem med motiveringen att det är farligt att inte äta kött, liksom att vi nu får höra att det är farligt att inte äta pasta, potatis och bröd.

 4. Amy

  Hej Terese! Sen kommentar, men åh vad trevligt att du kom för vårt mingel och tack för snälla ord om boken! Kramar Amy

  Svara
 5. Brownie-succé på Mornington | Amy von Sydow Green

  [...] 2. Titta in hos Terese på Spark i baken så ser ni en av de supersöta små buketterna som Mornington ordnade, deras husfru ville matcha vår stil och vi tycker hon lyckades perfekt! [...]

  Svara
 6. Lisen

  Jag vill inte bidra till dålig stämning här, men att kalla Ebba överviktigt riktigt dumt, för överviktig kan hon knappast vara. Det ser inte i alla fall ut så.

  Svara
 7. Tina

  Realism är svårt tydligen..bättre då att ljuga vilt..!
  Ebba är verkligen överviktig hon väger säkert 90 kilo..!

  Svara
 8. Ebba von Sydow, http://blogg.svt.se/ebba/

  Terese – Det är en sjuk / galen människa som förföljt mig i många år. Jag tror att jag berättat om henne. Tacksam om du kan plocka bort henne, hon är ett så kallat ”troll” som kommer förpesta härinne! :-) Kram från Ebba

  Svara
 9. Spark i baken

  Bortplockat. Ingen mobbning här tack.

  Svara

Skriv ett svar

KÖP MIN NYA BOK

Terese Alvén

Mamma till Charles 4 år och Tilde 1,5 år. Gift med Glenn och bor i Vasastan, Stockholm.

Har bloggat sedan 2007 om träning, hälsa, ätstörningar och välbefinnande. Blandar information med inspiration i alla dess former.

Är utbildad personlig tränare, kostrådgivare och instruktör och har jobbat med träning i över 15 år.

Frilansar som skribent, träningsexpert och webbredaktör. Är författare till självbiografin "Viktig - från matmissbrukare till träningsförebild" (2013) och "Träna tillsammans med familjen".

Kontakta mig på: terese@sparkibaken.se

Träna tillsammans med familjen

Följ mig på instagram: @sparkibaken

KÖP MIN BOK

Arkiv

Läs liknande bloggar

  Mest kommenterade just nu

  1. Tolvbarnsmamman
   “Idag firar vi vår fina fina…”
  2. Livat på torpet
   “Igår sa jag dom där förbjudna…”
  3. Mammaliv i Nashville
   “Ni MÅSTE titta! Så jäkla glad…”
  4. Familjen Annorlunda
   “Sitter och betar av uppgifterna till…”

  Mest gillade just nu

  1. Familjen Annorlunda
   “Sitter och betar av uppgifterna till…”
  2. Tolvbarnsmamman
   “Idag firar vi vår fina fina…”
  3. hejhejvardag
   “För ett år sedan lade jag…”
  4. Mammaliv i Nashville
   “Jag har blivit tokig i syskon-matchning.…”

  Senast uppdaterade

  1. Allergimorsan
   “Tänk att det är nio år sen…”
  2. Att vara och bli mamma
   “Idag har jag varit på en…”
  3. Idas beauty
   “Min dag har gått från att…”
  4. Rebecca Dufwall
   “Jag är helt totalt FÄRDIG efter…”