Graviditet och viktuppgång

Jag med Tilde i magen för en månad sedan. Idag ska jag tillbaka till Babystudion - denna gång med Tilde i famnen.

”Hej! Jag är gravid i vecka 19 och är redan nojjig över min viktuppgång. Hittills 2.5 kg! Du ser ut att ha gått ner alla dina kilon redan, hur mycket gick du upp i vikt? Hade du gått upp mycket i v 29? / Anna”

Svar: Grattis till graviditeten! När man är gravid går man upp i vikt, hur mycket man går upp är väldigt olika. Men jag tycker absolut inte att du ska oroa dig, din barnmorska har koll på dig och lägger du på dig ohälsosamt mycket och riskerar graviditetsdiabetes och andra problem kommer du bli varse det. Att ha gått upp 2,5 kilo efter halva graviditen är dock långt ifrån någon fara. En graviditet i sig väger mycket – barn, moderkaka, vatten, blod och lite extra fett. Efter förlossningen får du hjälp av amning och promenader att gå ner i vikt. Tänk att det har tagit nio månader för din kropp att forma om sig under graviditeten, och efter en graviditet tar det tid för kroppen att finna sig själv igen.

När jag har varit gravid har jag gått upp några kilon i början då jag varit illamående och småätit mycket. Sedan har det stannat av lite för att sedan successivt öka allt eftersom veckorna har gått. Under båda mina graviditeter har jag gått upp runt 12-13 kg per graviditet. Sedan har jag tappat kilona rätt snabbt utan någon direkt ansträngning. Själva ansträgningen och jobbet har istället legat i att hitta tillbaka till min kondition och styrka igen.

Du är gravid under en ytterst begränsad period i ditt liv. Lägg inte så mycket fokus på dina kilon, njut istället av din graviditet och livet som växer inom dig. Kroppen kommer att ändras efter en graviditet, men vad gör det? Tänk vad fantastiskt det är att ha haft ett litet liv inne i sig som efter förlossningen blir det viktigaste i ditt liv.

16 Svar på “Graviditet och viktuppgång”

 1. Törnfågeln

  Vilket fint svar! Sitter själv också och oroar mig om just viktuppgång då jag lyckats gå ner över 30 kg och nu är det tal om barn.. Tack för ett mycket insiktsfullt sätt att förhålla sig till just det, det anammas!

  Svara
 2. Sofia - ett bättre du

  Det där med vikt och graviditet är onekligen ett intressant och hett ämne! Svårt det där för många… man ska inte gå upp för mycket och inte för lite heller…. Så länge man inte svävar ut alltför mycket vad gäller kosten så tycker jag inte man ska behöva vara så orolig. Själv har jag redan gått upp 7 kilo och har halva graviditeten kvar, men jag vägrar nojja över det för jag vet att jag kommer tappa det sedan.

  Svara
 3. Jenny

  Hej!
  Kunde inte låta bli att kommentera. Klokt svar från Terese, som alltid. Jag är gravid i vecka 35 med tredje barnet och har gått upp 10 kg. Jag har BMI 21-22 i vanliga fall, d.v.s. Normalviktig.

  Ville dels säga att jag hade gått upp 10 kg för några veckor sedan så viktökningen verkar ha avstannat trots att bebis och mage växer. Du behöver inte räkna med att vikten går rakt uppåt hela tiden.

  Efter första barnet gick jag ner till 8 kg MINDRE än innan jag blev gravid. Detta pga amning men sen gick jag upp till min vanliga vikt igen. Efter barn två kom jag också ner till normalvikt snabbt.

  Det jag vill säga är, strunta i viktuppgången så länge du äter bra och mår bra! Är man smal från början så brukar man gå upp mer i vikt under graviditeten. Lite mer överviktiga lägger inte på sig lika mycket, sa min bm.

  Lycka till med graviditeten, låt kroppen få det den vill ha ( om det inte råkar vara fem semlor sju dagar i veckan) och kom ihåg att graviditeten är en kort kort period i livet!

  Jag har snart tre barn och kommer troligtvis inte att vara fetare än om jag inte fått några alls. Träna och ät bra så ska du se att det ordnar sig. Barn tvingar en dessutom att ha lite kondition så man kan rusa efter dem när de busar, eller bara för att man vill leka med dem, springa, hoppa, dansa, klättra, spela boll!

  Svara
 4. Annoula

  Bra svar!

  Kroppen styr det själv om man inte gör allt för stora utsvävningar! Bättre att njuta även om sista tiden ÄR tung. Åtminstone upplevde jag det så ;-)!

  Svara
 5. Moa

  Vilket himla bra och kravlöst svar. Med fokus på rätt sak.
  Jag och min kompis Sofia ser fram emot bok-realesen på Rosa skrot på torsdag! =)

  Ha en fin solig dag! /Moa

  Svara
 6. Linnea

  Jag har tankt mycket pa det har med att ga upp kilon nu nar jag ar gravid. Har haft kompisar som har matt jatte daligt for de har kannt sig sa tjocka och fula. Jag bestamde mig ialla fall for att absolut inte kanna mig ful och fet. Man maste ga upp i vikt nar man ar gravid, det ar ju bara sa! Jag har sagt at min man att han far inte lata mig kanna mig tjock och ful om jag gar upp en massa i vikt. Jag pysslar om mig lite extra for att kanna mig fin, och klar mig i klader som jag tycker ar snygga och bekvama. Nu har jag fortfarande inte gatt upp sa mycket, men de hinner komma och det ar okej!! Att vara gravid ar det vackraste som finns!! Framhav magen, visa upp den och kann dig bara vacker.
  Tack for en fantastisk blogg Terese!!

  Svara
 7. Carolina

  Först vill jag tacka dig Terese för en superbra blogg, önskar jag hade hittat den medan jag fortarande var gravid!!

  Har själv en dotter som precis fyllt 1 år och jag har ca 3-4 kg kvar att gå ner av de 17 kg jag gick upp under graviditeten. Har dock haft problem med amningen så fick inte den ”hjälpen” eftersom jag efter lite drygt en månad blev tvungen att delamma och ge ersättning eftersom hon inte växte tillräckligt och har sovit dåligt så jag inte kom igång med träningen. Men det gäller med att inte vara för hård mot sig själv och ge det hela tid, nu rullar det på och snart är jag tillbaka där jag startade :)

  Mitt tips under de sista månaderna under graviditeten när man börjar bli ”stor” är att ha på sig tröjor som är kroppsnära istället för pösiga. Åtminstone hjälpte det mig att inte känna mig tjock utan fin och stolt över min gravidmage.

  Tack igen och hoppas bokreleasen går kanon

  Svara
 8. Ida

  Åh vilket bra inlägg! Jag är också gravid och tampas med att acceptera att min kropp förändras. Det är svårt och jag slits mellan att det är härligt att se magen växa och tänka på det lilla liv därinne som ska bli stort och starkt samtidigt som jag vill ha kvar sin gamla vanliga kropp och helst bara skulle vilja kunna ha mina gamla jeans. Det är lite läskigt att inte ha kontroll över sin egen kropp och inte kunna påverka den så särskilt mycket.

  Svara
 9. Anna

  Jag skulle vilja kontextualisera frågan om viktuppgång vid graviditet. Vad är det i samhället som gör att en gravid person nojjar över att ha gått upp 2,5 kg? Därmed inte sagt att jag inte tar personens känslor seriöst. Det är fenomenet jag ställer mig frågande till. Ska inte en kvinna inte tillåtas gå upp i vikt under graviditet utan att känna dålig samvete/dåligt självförtroende/nojja…?

  Svara
 10. anna

  tack therese för ditt svar och alla er andras tankar kring min fråga. Detta är min 3.e graviditet, min första blev jag helt manisk och besatt, hade ångest om jag inte gick 6 km per dag, idag ser jag att det absolut inte var sunt. Jag gick därför tom NER i vikt….min andra graviditet käpade jag men accepterade min viktuppgång bättre,(folk såg ju att jag nästan såg anorektisk ut efter första barnet och det tisslades o tasslades).Den här gången har jag fått graviditetsdiabetes, nu kämpar jag dels mot sockret och försöker träna så pass jag klarar av. Jag är ärlig, jag känner mig fet o ful, men vet att det bara är en kort tid…jag är iallafall rädd att inte kunna gå ner mina kilon…

  Svara
 11. Carin

  Åh vilket bra svar, så sunt!
  Jag håller verkligen med dig till fullo.
  Tack för en bra blogg!
  Mvh

  Svara
 12. Malin

  Kanonbra svar! Jag är själv gravid och har nojat en del över vikten, och funderat över varför. För i vanliga fall har jag ALDRIG i mitt liv nojat över det. Men nu. Folk frågar hur mycket man gått upp, man läser hur mycket man ”ska” gå upp och det är rätt stor fokus på ens vikt. Inte så konstigt att man blir lite nojig… Ingen skulle ju liksom komma på tanken att fråga en icke-gravid hur mycket man gått upp senaste veckorna, om man inte ser sjuk ut förstås.

  Svara
 13. Emma

  Bra skrivet Terese! Det bästa är att lägga fokus på de viktiga sakerna i livet, som att magen och dess innehåll mår bra, att du som gravid mår bra och att du faktiskt har en kropp som klarar av att vara gravid med allt vad det innebär.

  Jag är nu gravid i vecka 27 och har slutat använda vågen. Jag känner inte att det ger så mycket tillbaka. Känn efter hur du mår istället. Jag menar, vem kommer i sina kläder nu i alla fall? :)

  Kram!

  Svara
 14. Elin

  Bra svar! Både från Therese och från Emma ovan! Det viktigt att komma ihåg att alla är olika och går upp olika mycket – man ska aldrig jämföra sig med andra! Kanske någon går upp mer för att det verkligen behövdes, medan någon annan knappt går upp något alls för att kroppen inte behöver det. När ska vi inse att vi är mer än en siffra på en våg och börja känna efter hur vi mår?

  Svara
 15. Jane

  Viktig(!)t inlägg, klokt svarat – som alltid! KRAM!

  Svara
 16. Emma

  Jag är nu gravid för andra gången och håller med om att jag oroar mig för min vikt. Förra gången gick jag upp nästan 25 kg och även om jag gick ned snabbt igen efter förlossningen så var det väldigt jobbigt att bli så stor. När jag var i femte månaden hade jag bara gått upp två kilo och blev skickad till extra kontroller och fick svara på frågor om eventuella ätstörningar, vilket jag aldrig har haft. Från starten på sjätte månaden var det som kroppen närmast exploderade i viktuppgång och jag gick upp närmare 23 kg på 4 månader. Det var så tungt och trögt och huden hann inte alls med. Jag vill så gärna undvika en sådan viktuppgång den här gången men vet inte hur jag ska bära mig åt. Rent utseendemässigt spelar det ingen roll men jag vill gärna undvika att utsätta kroppen för en sådan viktsvängning på så kort tid igen. Är det någon som känner igen situationen och har några tips?
  Tack på förhand!

  Svara

Skriv ett svar

KÖP MIN NYA BOK

Terese Alvén

Mamma till Charles 4 år och Tilde 1,5 år. Gift med Glenn och bor i Vasastan, Stockholm.

Har bloggat sedan 2007 om träning, hälsa, ätstörningar och välbefinnande. Blandar information med inspiration i alla dess former.

Är utbildad personlig tränare, kostrådgivare och instruktör och har jobbat med träning i över 15 år.

Frilansar som skribent, träningsexpert och webbredaktör. Är författare till självbiografin "Viktig - från matmissbrukare till träningsförebild" (2013) och "Träna tillsammans med familjen".

Kontakta mig på: terese@sparkibaken.se

Träna tillsammans med familjen

Följ mig på instagram: @sparkibaken

KÖP MIN BOK

Arkiv

Läs liknande bloggar

  Mest kommenterade just nu

  1. “I kväll blev det verkligen lite…”
  2. Mammaliv i Nashville
   “Gäääääsp! Det blev en LÅNG dag…”
  3. Familjen Zackrissons vardag
   “Skeptisk tjej när man ska ta…”
  4. Jottan - Bland Solsken och Småtroll
   “Alltså denna lilla tös, busigaste busfröet…”

  Mest gillade just nu

  1. Tiobarnsmamma
   “Uppe med tuppen kl 06:00 på…”
  2. hejhejvardag
   “Februari = vabruari. Fast i år…”
  3. Elsas dagbok
   “Godmorgon fina du. Jag säger TACK…”
  4. Mammaliv i Nashville
   “Gäääääsp! Det blev en LÅNG dag…”

  Senast uppdaterade

  1. Mammaliv i Nashville
   “Hej Februari! Månaden då Nashville blir…”
  2. Elsas dagbok
   “Hej fina. Sommaren känns väldig avlägsen…”
  3. På Smällen!
   “Minisimmet igår gick bra Igår gick…”
  4. hejhejvardag
   “Februari = vabruari. Fast i år…”