Spark i baken

Barnen, sockret och maten

Barnen, sockret och maten

BARN OCH HÄLSA. Under lunchen var jag idag inbjuden till ett seminarium om barn, socker och mat. Konsumentföreningen i Stockholm (KfS) har för femte året i rad granskat produkter i livsmedelsbutiker som är riktade till barn och hittar både bra och tyvärr många dåliga exempel. En av fyra frukostflingor som riktar sig till barn innehåller mer än 30 procent socker och antalet produkter som riktar sig till barn har ökat från sextio stycken 2009 till nästan hundra stycken idag. Något som är positivt är att mängden socker och salt i frukostflingorna har minskat överlag och kostfiberhalten har ökat under tio, men än finns det saker som jag gärna ser förbättras.

Näringsmässigt vinner HavreFras (Quaker Oats) och Frax jordgubb/blåbär (Frebaco) årets undersökning och de sämsta produkterna enligt KfS är Honungspuffarna (Brüggen), Frosties Original (Kellogg´s). Brago Sifferkex (Göteborgskex) och Choco Drops (Milbona/Lidl).

– Barns tjatmakt är stark. I England är den ett begrepp: ”pester power”. Om livsmedel överhuvudtaget ska marknadsföras direkt till barn är det bra om livsmedelsbranschen kan hjälpa föräldrarna och se till att produkterna innehåller bra näring som fullkorn och låg mängd mättat fett, socker och salt, säger Louise Ungerth, chef Konsument och miljö på Konsumentföreningen.

Och jag kan bara hålla med! Vi föräldrar har ett stort ansvar i vilka produkter vi handlar hem till våra familjer, men alla som har barn kan nog skriva under på att man ibland inte orkar stå emot tjatet. När vi är i butiken för att handla, det är klart att Charles dras till alla färgglada förpackningar med roliga figurer och former. Jag kan acceptera att det blir lite kakor, bullar och juice ibland, särskilt på helgen, men jag gillar inte när sockret göms i ”vanlig mat” som yoghurt och flingor och det blir vardagsmat. Det blir väldigt lätt för mycket, särskilt i de små barnkropparna. Det vore underbart om även förpackningar som riktar sig till barn innehåller bra produkter, då kan jag som mamma med gott samvete ge efter för tjatet ibland …

En viktig aspekt som det också pratades om under lunchen är att våra matvanor ser så enormt olika ut om man jämför olika familjer med varandra. Jag gissar att många av er som läser detta redan är väldigt medvetna och gör hälsosamma val, tyvärr ser inte allas verklighet ut. Och det svåra är att nå ut till alla. Det gäller att ha GODA NYTTIGA produkter att locka med, det ena behöver inte utesluta det andra tycker jag. Sedan handlar det såklart om den enskildas val i slutändan, men livsmedelsproducenter, gör det enklare för oss föräldrar att göra bra val för våra familjer.

Ni som är föräldrar (ja, ni andra får också gärna svara), har ni något bra knep för att stå emot allt sött som barnen vill ha i butiken?

 

Barnen, sockret och maten

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda - Matstugan

    Intressant och viktigt! Jepp, mitt knep med min nyblivna treåring är att, när hon pekar på allt och absolut ska ha, säga att ’nästa gång’. Hon köper det rakt av faktiskt. Nästa gång, tja, då har hon glömt:-)

  2. Linda

    Nu är min son bara 20 månader men väldigt medveten. För min del handlar det egentligen bara om att bygga en stark grund från början. Än så länge har han inte fått i sig en gnutta rafinerat socker, det enda han ätit är frukt och därmed fått i sig fruktsocker, men frukt och bär är enbart nyttigt i min mening, i lagom dos. Hans första möte med socker blir troligen på förskolan och det känns såklart väldigt tråkigt att inte kunna påverka mer.
    Att inte åka till affären när man själv eller barnet är hungrigt är väl det absolut bästa tipset egentligen, då infinner sig inte suget hos någondera.

    1. teresealven

      Bra sagt! Med Charles lyckades vi hålla honom ifrån godis och liknande väldigt länge, däremot bullar och kakor på kalas. Men inte varje vecka. Tror det kommer gå fortare med Tilde då hon ser att Charles vill ha saker, det påverkar småsyskon.