Sarianne

iPad och småbarn – har det gått till överdrift?

iPad och småbarn – har det gått till överdrift?

Definitivt hos många, hos en del inte alls men senaste tiden har jag uppmärksammat flera exempel där iPad användningen verkligen har gått till överdrift i hemmet. Jag pratar här om barn under fem år, barn som inte kan äta om de inte får ha iPaden framför sig, barn som tjatar om att få använda iPaden så fort de kommer hem ifrån förskolan.

Vad hände med lagom? I ett av mina tidigare inlägg Tio tips på hur du undviker stressade barn tog jag upp just elektronifritid, vi försöker att i möjligaste mån lägga ifrån oss telefoner, ipads och datorer samt stänga av tv:n mellan 18-20 varje dag. För oss funkar det bra men kanske inte hos andra, kanske funkar det bättre med en annan tid på dygnet eller börja med en dag i veckan.

I mitt förra inlägg fick jag en privat fråga och det var vad vi gör istället när vi inte använder elektronik. Det fick mig att börja fundera ordentligt, har vi tappat helt hur vi umgås utan en iphone i handen? Jag som tillhör en av de som ser otroligt många fördelar med sociala medier och barn (kan jag rabbla i ett annat inlägg) men när ett mindre barn inte kan äta utan sin iPad då höjer jag en aning på ögonbrynet och hävdar att det är dags för nya vanor.

Jag skulle kunna rabbla minst 100 aktiviteter inom loppet av några minuter på saker ni kan göra istället för att sträcka fram iPaden i tid och otid till era barn och några snabba punkter kommer här:

  • Prata – vid middagsbordet, när ni kommer hem, under tiden ni leker. Tid med sina föräldrar är oftast det som barnen önskar sig mest, visa att ni är intresserade över hur deras dag har varit.
  • Laga maten tillsammans – är barnen tröttna när ni kommer, ja det känns igen. Men istället för gnäll och gråt involvera barnen i matlagningen, kan barnen ansvara över dukningen eller skära grönsakerna och lägga i skålar.
  • Förbered maten dagen innan – kan ni förbereda maten dagen innan och på så sätt få mer tid när ni kommer hem. Medan potatisen kokar dansa loss i vardagsrummet, gå ut och sparka boll eller ta fram ett spel.
  • Bestäm tillsammans med barnen – är barnen tillräckligt stora (funkar oftast tidigare än man tror) bestäm då tillsammans, hur många dagar i veckan ska iPaden användas? Eller vill ni räkna antal halvtimmar? Gör det konkret, ett schema där barnen kan sätta klistermärken eller göra kryss, bestämmer ni fem tillfällen under en vecka med 30 minuter varje gång så vet barnet att när fem klistermärken sitter på pappret så är tiden slut.
  • Uppdrag – barn älskar att få uppdrag av olika slag, plocka upp skorna i hallen. Eller gör olika uppdragskort, till exempel hoppa tio gånger, sjung en sång eller vad just ert barn kan tycka är roligt.
  • Rita, gör en deg, baka, lek med leksaker – ja ni märker vad som helst!

minska ipad användningen

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Gitte

    Vi har äntligen kommit till skott med att ordna i gillestugan ett lågt bord med puffa, pallar så barnen kan sitta o spela alla sina vanliga sällskapsspel, lägga pussel, sitta och rita eller leka med lego mm. Ungarna glömmer att dom kan titta tv, ipad osv. rusar ner och vill sitta vid detta bord spela spel och pyssla osv med oss föräldrar, eller bara syskon eller själva. Underbart!

  2. Emma - På Smällen!

    Då har du säkert uppmärksammat oss. Vår son äter inte utan iPad. Men det är också den enda gången som vi ger honom iPad aktivt. Mellan måltiderna leker vi massor av annat med honom och ibland leker han lite själv eller pusslar eller något sånt. Vårt problem med maten har blivit bättre sen vi började ge Lucas ipaden. Innan det gick han knappt upp i vikt alls.det här är det enda sättet för att han ska ”glömma av” att han äter. Men sen är det ju lite speciellt med honom också eftersom han har svårt och tycker det är jobbigt att äta pga för stora halsmandlar. Han är på förskolan på dagarna, men han äter nästan aldrig mat när han är där, så iPad är vår enda räddning!!!!