Sarianne

Tips att tänka på vid inskolningen

Augusti är en månad då väldigt många barn skolas in i förskolans värld, en inskolning då både barn och föräldrar skolas in för att bli trygga i det nya som väntar. Ibland går det enkelt medan det vissa gånger tar längre tid och både en och annan tår faller från både föräldrar och barn. Det finns en del saker att tänka på och fundera på kring inskolningen som faktiskt kan underlätta för många familjer. Mina råd till dig som ska skola in ditt barn är:

  • Det allra viktigaste skulle jag säga är hur viktigt det är att du som förälder känner trygghet och förtroende för pedagogerna på förskolan. Barnen känner av direkt om du känner dig osäker och omedvetet förmedlar du över precis den känslan till barnet. Alla kan känna sig lite nervösa inför allt nytt som kommer att hända men känner du dig orolig så fundera över vad du oroar dig över. Ibland kan det lätta om du ställer alla frågor du har till pedagogerna, berätta även om du känner dig orolig inför situationen, en inskolning är till för hela familjen inte bara barnet – du som förälder behöver känna dig precis lika trygg.
  • Lita på personalen, vi har skolat in många barn genom åren och även om alla barn är olika och kräver sin egen takt känner pedagogerna när det är dags för föräldrarna att gå ifrån första gången.
  • När det är dags för dig gå, kan det komma tårar men det är viktigt att hålla avskedet kort och tydligt, ett hejdå och en vink så barnen förstår att du går är jätte viktigt, försök alltså inte smyga iväg och om barnet är ledset så blor han/hon ofta förvirrad om du kommer tillbaka och försöker trösta. Mitt tips är istället att ringa efter femton minuter för att höra hur det går.
  • Berätta gärna om ditt barn under inskolningen, finns det något han/hon tycker extra mycket om. Kanske just ditt barn tycker väldigt mycket om att sjunga, eller vill barnen ha en napp i handen när det är sovdags det är bra om pedagogerna vet så mycket om möjligt om ditt barn. Pedagogerna brukar även fråga men berätta om det är något du kommer på. Den första tiden på förskolan kan det kännas tryggt att ha med sig ett gosedjur som barnet känner igen hemifrån.
  • Det finns även en del praktiska saker att tänka på inför förskolestarten, jag har skrivit ett tidigare inlägg kring det. Det kan vara något som behöver handlas och kläder som behöver märkas.
  • Det finns inga dumma frågor, fråga, fråga, fråga pedagogerna på förskolan om du undrar över något!
  • Finns som ett stöd för barnet under inskolningen, hur just ditt barn kommer att reagera är svårt att säga men barnet kommer att släppa dig så småningom och gå på små upptäcktsfärder i miljön. Barn är nyfikna så låt det få ta sin tid och försök inte tvinga barnet till pedagogerna på förskolan det kommer allt eftersom.

Det kan kännas hårt att behöva återgå till arbetslivet och lämna sitt barn till i början okända människor därför är inskolningen så viktig för hela familjen, en tid då ni lär känna pedagoger och trygghet skapas. Det är även en tid för pedagoger och andra barn att lära känna just er. Det primära är att du som förälder förmedlar en lugn och harmonisk känsla för ditt barn, att det här ska faktiskt bli roligt här kommer vi trivas. När det är dags för avskedet gör det tydligt och lugnt och ring hellre efter en stund än att dra ut på avskedet alldeles för länge.

tänka på inför inskolning

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bizzy

    Vår 2-åring ska påbörja sin andra termin på måndag och jag undrar om du har några tips för återvändande barn och föräldrar? Pedagogerna sa att vi får stanna en stund när vi lämnar om det känns som att det behövs. Men jag är osäker på om det är en bra idé…

  2. Jossan

    Kanonbra tips, tack!
    Trots att jag jobbat många år som barnskötare så gruvar jag lite inför Elsas inskolning.
    Har nog lite separationsångest redan, hehehe.