Sarianne

Den magiska flaskan

Den magiska ballongen!
För barn som inte tidigare har mött den magiska ballongen är de här experimenten en ren fröjd! Jag skulle vilja påstå att det är ett glädje inslag även för de som mött experimenten både en och 20 gånger tidigare.

Vi forskar vidare, statisk elektricitet hur gör vi det tydligt för barnen? Genom enkla experiment kan vi samtala kring ämnen och samtidigt ha väldigt roligt. Små nyfikna frågor väcks och små fingrar som gärna vill pröva själva, såklart att de ska! 

Till följande experiment behöver du en ballong och en försöksperson, gnid ballongen i personens hår, håret blir då elektriskt och dras mot ballongen (jag ska inte trötta ut er med snack om elektroner osv utan den infon får man lätt fram genom att googla om man vill ha lite mer ”kött på benen”). Om personen har torrt och inte allt för kort hår så kommer ballongen att sitta kvar på huvudet. Att fästa ballongen på väggen är också ett roligt inslag.

Låt gärna barnen få pröva att sätta fast ballongen på huvudet och väggen utan att ballongen har gnidits mot huvudet. Samtala om vad som händer, vad tror barnen är skillnaden?

experiment statiskt elektricitet

 

 

[videofyme id=”610913″ width=”480″ height=”360″]

Till det här behöver du en frivillig person och en mindre petflaska. Gnugga återigen ballongen mot håret, placera en petflaska på golvet eller bordet. När du för ballongen mot petflaskan kommer den att börja rulla.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.