Att vara och bli mamma

Att välja rätt dagis

Att välja vilket dagis ens barn ska gå på, visst är det svårt? Speciellt för oss förstagångs föräldrar, vi har inget att jämföra med. Får bara gå på råd från andra och vår magkänsla. Är man nöjd med sitt dagis brukar man få in syskonen där också. Vi har Charlie på ett helt vanligt kommunalt dagis. Han går på en småbarnsavdelning där alla är mellan 1-3 år. Dom har en fin liten lekplats på innergården i området bara för dagiset men inte långt till en liten större. Vi känner oss hittills mycket nöjda med vårt val och har inga planer på att byta, även om vi valde att stå kvar i kön till vårt förstahandsval. För vår del känns det bra med en avdelning med bara små barn, för där får dom vara små, dom anpassar dagarna efter att dom är små och alla är där på lika villkor. Men som sagt, jag har inget att jämföra med. Vi kollade lite på föräldrakooperativ när vi skulle välja dagis också, men det kändes som att vi inte skulle få ihop tiden för att kunna vara med där så mycket man skulle. Även om det hade vart roligt att ha lite mer inflytande i ens barns dagis så kanske alla andra hade vart helt annorlunda från hur vi är så det ändå inte hade blivit som vi velat. Igår när jag var och besiktigade bilen så kom det fram en man som jobbar där och bara ville titta på Charlie för han tyckte han va så söt:) så började vi prata lite om att barnen börjar bli sjuka nu och man får vara hemma och vabba. Han sa att hans yngsta dotter på 4,5 år går på ett sånt ”ur och skur” dagis. Ett ute dagis, och hon har bara vart sjuk en gång under alla år hon gått där. Det fick mig att fundera lite om man kanske skulle kollat ifall det fanns i närheten av oss. Charlie älskar att vara ute så det hade passat han perfekt. Jag tror också att barn som är ute mycket blir inte lika lätt sjuka som dom som är inne och snorar på varandra hela dagarna.
Vad har ni för erfarenheter av olika sorters dagis? Ni som är förskolepedagoger och läser får gärna ge era synpunkter på vad ni tycker är bäst?

IMG_2079.JPG

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Håller med om att alla barn bör få sova ute, tyvärr så kan vi inte det på mitt jobb och inte heller på sonens fsk. Vilket de gjorde förut men när han börja så hade dem slutat pga det var mkt spring av grannavdelningen förbi vagnarna, vilket gjorde att barnen inte sov så bra där..
    Annars tror jag att man ska hälsa på på olika förskolor och gå på hur miljön är och bemötande och använda sin magkänsla och sitt hjärta!

  2. Marie Alvas mamma

    Ja vad ska man välja? Vår dotter står i kö nu, men har vi valt rätt? Vi har ”vanligt” kommunalt i både första och andra hand. Det jag tycker är viktigt är som du skrev att dom har dom små för sej. Jag tycker min dotter ska få chans att va liten den korta tid hon är det. Men det lät intressant om det andra dagiset du skrev om där dom är ute. Jag är livrädd för alla dagis baciller.

  3. Ulrika

    Hej, jag är utbildad förskollärare och arbetar på en förskola med utomhuspedagogik och det betyder att vi tillbringar större delen av dagen utomhus på gården, i skogen etc. Vi lagar även mat ute en dag i veckan, men äter även mat ute flera dagar i veckan beroende på om barnen vill. Våra barn på förskolan är väldigt lite sjuka.

    Min egna dotter gick på förskolan och har förkylningsastma och detta med utomhusvistelsen under extremt kalla dagar gjorde tyvärr att hon fick i sig alldeles för mycket kall-luft och blev mycket hostig under dessa tider. Så det var negativt för oss.

    När det gäller Ur och skur så är barnen ute hela dagarna och personligen tycker jag att det ska finnas både tid för utomhus och inomhustid speciellt då man tänker att barn inte ska utsättas för alldeles för mycket solljus, pollen, extrem kyla etc. Sen tycker jag att alla barn ska kunna sova ute i friska luften istället för instängda i ett rum där det finns tillfälle för bakterier att hoppa omkring i luften.

    Vad jag förstår så går Charlie på en förskola där både han och ni trivs. Det säger mycket. Kanske bara jobbigt och ledsamt att bryta upp honom ur en trygg miljö. Trygghet är det absolut viktigaste enligt mig. Kanske kan ni höra om förskolan kan vara ute mera? Ta emot ute på morgonen, äta något mål ute etc.
    Hoppas något var till nytta