Matstugan

Helstekt oxfilé med Bearnaisesmör och potatis- och jordärtskockspuré

Helstekt oxfilé bearnaisesmör potatis- och jordärtskockspuré

Hade en av mina närmsta vänner på finmiddag och massa prat såklart. Det blev helstekt oxfilé med Bearnaisesmör, rödvinssky och potatis- och jordärtskocksgratäng. Kan verkligen rekommendera det som Nationaldagsmiddag. Har ni inte testat bearnaisesmör så bara måste ni, galet gott. Såklart kan du grilla Oxfilén också, eller annat gott kött. Bearnaisesmöret gör du helst dagen innan. Rödvinsskyn gjorde jag enligt ett recept som jag hittade på nätet. Kommer dock inte ihåg var.

DSC_0053

Min vän tog också med ett vin som passade perfekt till: Valpolicella Ripasso. Så gott vin!

Helstekt Oxfile

1 kg oxfilé i bit

salt,peppar, smör

Ta köttet ur kylen ca 20 minuter innan tillagning. Putsa filén från eventuella hinnor. Bind gärna om med steksnöre. Fräs på smör i en panna. Lägg i oxfilén och bryn runt om. Salta och peppra.

Sätt ugnen å¨150 C.

Lägg oxfilén i ugnsfast form. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter tills innertemepraturen är 60 C. Ta ut och låt vila i smörpapper några minuter innan den skärs upp i skivor.

Bearnaisesmör

1 schalottenlök

100 g rumsvarmt smör

2 tsk torkad dragon

2 tsk vitvinsvinäger

½ tsk fint hackad persilja

salt

Skala och hacka schalottenlöken fint. Fräs lökhacket med dragon i liten klick smör så att löken mjuknar.Låt svalna lite och rör ner det rumsvarma smöret. Tillsätt vitvinsvinäger, salt och fint hackad persilja. Rör om så att allt blandar sig väl. Ställ in i kylen, gärna över natten.

Potatis- och Jordärtskockspuré

800 g potatis (mjölig sort)

500 g jordärtskockor

3 dl grädde

50 g smör

salt,peppar

Skala potatis och jordärtskockor. Koka dem klara i 2 olika kastruller (de har olika tillagningstid). Häll av vattnet och lägg i en stor kastrull. Mixa slätt med stavmixer (eller elvisp). Värm upp grädden och låt smöret smälta i grädden. Häll den varm vätskan över purén tills konsistensen blir som du vill ha den. Smaka av mes salt och peppar.

oxfilé med bearnaisesmör

Alltså dessa tallrikar från Villeroy & Boch, deras Aureus- serie. Underbar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.