Idamik

Skärpning mammor!

Alltså jag blir så trött!

Varför varför varför ska det alltid vara så mycket snack om mammakroppen och hur den ser ut? Vaaaaaarför?

Sociala medier är ju alltsomoftast ganska kul tycker jag, använder det flitigt men ibland vill jag bara trycka på en knapp och radera hela den världen. Den är så ytlig! Den är så elak ibland!

Jag ser någon slags trend där mammor lägger upp före och efterbilder på sina magar. Höggravid vs. bebis 4 veckor också är det en härlig tvättbräda på bild nr 2. Visst, det är superhärligt att kroppen kan återhämta sig så snabbt efter en graviditet men det härligaste måste ju ändå vara att bebisen mår bra, att allt har gått bra osv osv. Det är långt ifrån vanligt att kroppen på bara några veckor totalförvandlas och går tillbaka till ursprungsform och varför ska det ens vara något att sträva efter?

Varför är det suuuuperviktigt att radera ut alla spår efter en graviditet? Det är ju lite galet att kroppen skulle återgå till sitt ursprungliga läge och inte förändras alls när allt annat i ens liv totalförändras när man blir mamma. Det känns konstigt att eftersträva och kämpa för att återgå till läget som var innan. Självklart är det skönt att känna igen sig och känna sig hemma i sin kropp, det är inte det jag menar. Jag vill bara att hetsen att det inte ska synas att man burit ett barn måste lugna ner sig. För allas skull.

Jag älskar träning och förespråkar det verkligen. Jag bloggar om träning för mammor, jag instagrammar flitigt om min egen träning i syfte att kunna inspirera och få andra mammor och människor att röra på sig men jag hoppas och tror att det är på ett sunt sätt jag sprider min kunskap kring träning. Det är inget fel i att vilja gå ner i vikt, vara hälsosam, träna för sitt eget utseendes skull eller vad det nu kan vara men det är skillnad på hur man sprider det enligt min mening.

Jag tycker det är beundransvärt att mammor orkar träna hela graviditeten och jag förespråkar det verkligen men det finns inget som säger att bara för att man tränar så kommer kroppen snabbt som bara den läka efter förlossningen eller tappa alla graviditetskilon på trekvart. Det är sååååååå mycket som påverkar och det är väl det jag vill få fram. Vad man har för typ av förlossning påverkar, hur bebisen och resten av familjen mår tiden efteråt, hur det går att handskas med alla hormoner som spökar runt i kroppen, GENETIK bland annat. Det finns många faktorer som påverkar förutom kost och träning så jag blir alldeles matt när jag läser att ”så länge du tränar och äter grönsaker under graviditeten så kommer du komma tillbaka på ett kick till ditt gamla jag”. Men återigen: Vaaaarför ska man vilja vara sitt gamla jag när man är en alldeles ny fantastiskt person? EN MAMMA!

Missförstå mig rätt. Det är toppen att äta grönsaker, att ta hand om sig själv och ha ett hälsosamt sätt att leva men jag önskar med hela mitt hjärta att inte allt behöver skrivas ut i sociala medier. Man behöver inte visa upp varje grönsak man äter eller varje kilo man går ner eller vad det nu kan vara. Självklart kan man visa upp sina framsteg och peppa, inspirera andra men det är viktigt på vilket sätt man gör det tycker jag. Särskilt viktigt om man är en person med många följare som har ett stort inflytande. Jag tycker det finns ett visst ansvar.

Jag vill inte att en nyförlöst mamma ska sitta och scrolla på instagram och känna en stress att måsta äta enbart spenat till middag för att snabbt återgå till sin ursprungliga form. Jag vill inte att mammor ska känna sig ledsna pga att kroppen inte samarbetar. Den gör inte det för alla, tro mig jag vet och då är det så sjukt onödigt att sociala medier svämmar över av ”titta på mig, jag äter sparris och har inte en gnutta graviditet kvar i min kropp”.

Det är typ det sista man behöver när man precis landat i soffan efter några omtumlande timmar/dagar på BB. Då kan man behöva få äta lite vad som helst och bara mysa med sin bebis i lugn och ro.

Jag tycker alla bör röra på sig men det är inte prio 1 när man precis fått en bebis. Då är prio att bara vara med den, fatta vad som hänt, försöka sova lite ibland, äta det man har lust med, låta kroppen läka och sen tids nog kommer alla komma ur den första bebisbubblan och vara redo för någon slags vardag med träning och rörelse igen. Det får ta tid och jag tror verkligen det är nyttigt att inte stressa kroppen. Livet går i perioder och det är helt okej att släppa kontrollen på allt vad kost och mat heter under den första tiden i bebisbubblan. Det gör inget om allt blir lite upp och ner ett tag. Det kommer vända och det kommer finnas tid för spenat och kvarg, jag lovar.

Den sista lilla vädjan jag har är också att snälla alla fina mammor därute! Var schyssta med varandra. Stötta varandra, peppa varandra. Ni behöver inte säga allt ni tänker på och framförallt, låt bli att kommentera varandras kroppar. Kan vi inte bara låta kvinnokroppen vara. Många vill väl men kommentarer om magar som växer, bröst som krympt eller hängiga rumpor, det behövs lixom inte. Det är så sjukt onödigt.

Peppa istället och sprid en massa GIRL POWER! Det är det som behövs, speciellt MOM POWER!

IMG_6287

IMG_6291

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.