Mammalinda

Annons

Idag serverades middagen på golvet!

Idag hade vi tänkt göra höstträd med handavtryck, men Helge ville fortsätta göra handavtryck och Viola fortsatte måla med sitt så några höstträd blev det aldrig. Bara massor av skapande och en hel del kladd!

Helge sa ”till, till” efter varje målning och ville aldrig sluta. Han älskade när jag målade på hans hand och tyckte det var väldigt spännande att se avtrycket på pappret när han lyfte på handen. Hur skulle avtrycket se ut?

Det var tänkt att barnen skulle göra prickar i färgerna gult, rött och orange runt trädstammen men som sagt dit kom vi aldrig.

Efter många, många handavtryck så tog jag fram fingerfärg och då fortsatte barnen att kladda med händerna själva. 

Vanligtvis har vi ett alldeles eget pysselbord, men eftersom vi gör i ordning det stora vardagsrummet är pysselbordet borta. Och pysslet hamnar på matsalsbordet istället.

Så här ser det ut när två barn har pysslat loss 🙂

Passande nog lovade jag Viola igår att vi skulle äta middag på golvet idag. De skulle nämligen göra det på förskolan idag och eftersom Viola är ledig från förskolan, så gjorde vi det hemma istället.

Mitt i middagen kom min pappa. Han tittade förvånat först på vårt matsalsbord och sedan på golvet där vi satt och åt och sa sedan ”VAD håller ni på med?!”

Haha, han tyckte vi var lite knasiga. Och inte ville han äta middag på golvet heller, men jag lovade fika vid matbordet efter maten istället. Och det hörde Helge och gjorde ett jubel och ställde sig upp och gjorde en dans.

Haha, man behöver ju inte oroa sig för att Helge ramlar ner från stolen i alla fall. Men istället råkade han sparka till Violas glas så mjölken for iväg.

Men nu har vi testat att sitta på golvet och äta middag i alla fall. Fortsättningsvis sitter vi vid matbordet istället.

Kram

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Idag fick vi operationstid!

Tanken var att min pappa skulle köra Signe idag till ridningen, men hans bil pajade. Och Mattias var iväg på annat. Så vi fick tänka om. De stora barnen stannade hemma och jag, Viola och Helge åkte till stallet. Men innan vi åkte dit plockade barnen en hel hink med äpplen som de skulle mata hästarna med. De var väldigt taggade på att mata hästarna med alla äpplen!

Och så somnar Helge i bilen och sov igenom nästan hela stallstunden!! Jag hade hämtat ner den varma åkpåsen på vinden så han hade det nog riktigt gott där nere i vagnen. Det är riktigt kallt och ruggigt i stallet!!

När vi kom hem var det kväll och snart läggdags. Så Mattias kom hem med pizza till alla barns glädje!! Alve tyckte att jag och Mattias skulle vara borta lite fler kvällar så att vi kunde överraska med pizza lite oftare. Vi tände lite ljus och hade det riktigt mysigt!! Och Helge var ju superpigg så han pratade på för fullt och snaskade på sin pizza. Annars kan det ju bli lite gnälligt så där på kvällen.

Vid matbordet tidigare idag när alla barn var samlade skvallrade ett syskon på Alve att han ibland svär i skolan. Alve vet ju att han inte får och därför är han väldigt noga med att inte svära hemma och vi har också pratat många gånger om att han behöver jobba med de fula orden i skolan. Alve såg ångerfull ut och började förklara sig:

”Jag vet. Det började när jag var 5 år och jag ville vara tuff precis som morfar. Och eftersom morfar svär så började jag också göra det.”

Haha, det lät så roligt. En annan dag när vi pratade om detta, berättade Alve att han hade bestämt vilket nyårslöfte han skulle ha i år. Han berättade stolt att hans nyårslöfte skulle vara att sluta svära år 2018. Jag frågade varför målet var satt så långt fram i tiden och då svarade han att ”det var så himla svårt att sluta svära att han behövde lång tid på sig för att lyckas men att han redan hade börjat”. Han lät riktigt hoppfull om att lyckas också!

Haha, han är för rolig!!

Och idag ringde de från Eksjö om Helges öronoperation. Först ville de ge oss en tid redan nästa vecka, men då är vi uppbokade. Så om två veckor ska Helge äntligen få sina rör! Jag känner mig väldigt hoppfull om att detta kommer hjälpa Helge att höra bättre och därmed blir det lättare för honom att lära sig prata mer. Det ska bli så skönt att han ska få denna operation!

Kram

 

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

Filmen som gav mig en klump i magen!!

De senaste helgerna har ett barn i huset fått ett paket med en ny film i som vi sedan tittar på hela familjen. Hela familjen ser verkligen fram mot att sitta tillsammans och mysa. Äta lite gott och titta på en trevlig film. Och nu till hösten när det är kallt och ruggigt har vi alltså gjort det extra festligt genom att köpa helt nya filmer. Vi går och ser fram mot denna hemliga nya film som vi ska titta på tillsammans.

Vi har redan tittat på några av filmerna och i helgen var det dags för Alve att öppna sitt paket. Han gillar (som vi andra i familjen) en hel del äventyr och gärna lite fantasy som Harry Potter och Narnia.

I Alves paket fanns filmen ”Huntsman” som är en fantasyfilm där det goda och onda slåss mot varandra.

Filmen var rätt bra, men så hände det något som jag inte alls hade räknat med. Eftersom den här filmen tydligen hade kopplingar till Snövit så mötte huvudpersonen kortväxta i filmen. Och det är då som jag börjar skruva på mig. Det kändes verkligen grymt olustigt att lyssna på jargongen och ju längre jag tittade på filmen kände jag att jag blev mer och mer arg. Jag sitter vanligtvis och läser texter högt för barnen, men i denna film fick jag censurera en hel del!!

De kortväxta i början av filmen är okunniga, klantiga och lite jobbiga. Huvudpersonen vill inte riktigt ha dem med på resan men måste ”dras med dem”. Jag tycker ju filmen är jobbig redan här på grund av hur de gestaltar kortväxta (fast i filmen hörs ordet dvärg i var och varannan mening). Det är verkligen den äldre synen på kortväxta som speglar sig i filmen, alltså att en kortväxt var en pajas eller clown. Men så blir filmen bara ännu värre!!

Två manliga kortväxta pratar om att de inte vill träffa kvinnliga kortväxta eftersom de är förskräckliga och vämjeliga. Och så skojar de om att kortväxta föds genom olyckshändelse, för mycket alkohol eller dåligt ljus.

Jag överdriver inte!! Helt galet var det dessa ord, dessa skämt som sas i filmen!! Så sjuk ”humor”!! Och jag blev helt chockad!!

Självklart är det inte ok att skoja på detta sättet. Det är osmakligt. Och jag undrar varför detta ens FÅR finnas med i en film? En stor film med relativt stora skådespelare. Varför har ingen reagerat och sagt stopp? Det är pinsamt!

Hur kan det vara ok att skämta om någons funktionsnedsättning på ett så grovt sätt??

Jag undrar hur omvärlden skulle reagerat om det, istället för kortväxta, hade handlat om personer i rullstol, downs syndrom eller annan funktionsnedsättning. Jag är helt övertygad om att man inte hade skämtat på detta grova sätt eller säkerligen inte alls om det handlat om någon annan funktionsnedsättning än kortväxthet.

Varför är det ok att skämta om just kortväxta?

Det måste bli ett stopp på dessa ”skämt” för det är verkligen inte roligt. Det finns ingen humor i att säga elaka, nedvärderande saker om andra människor.

Visa varandra respekt och kärlek!

Ps! Behöver jag säga att skådespelarna som spelar kortväxta inte ens är kortväxta personer. Jag tror inte en kortväxt person skulle ta en sådan hemsk roll!!

Annons
Kommentera (4)

Kommentera

  1. Maria

    Usch! Trodde verkligen vi kommit längre år 2016.
    Men det du berättar är ju nästan lika illa som när man för hundra år sedan visade upp folk med olika handikapp o tog betalt
    I vår upplysta tid så borde man veta bättre än att göra sådana filmer
    Kram Maria i Skåne

Se fler...

Bättre sent än aldrig…+ FILMKLIPP

Jag vet inte hur många dagar eller helger som vi har jobbat med att försöka tömma vårt stora vardagsrum! Och eftersom vi inte har en minimalistisk inredning direkt så är det mängder med saker, skåp, böcker, målargrejer, ja allt!. Mycket får plats på 40 kvm!! Eller man kan inte kalla det inredning. Härligt kaos kanske. Ett rum där det händer saker.

För bara våra böcker krävdes det 12 banankartonger!!! Och då är det bara barnböcker för alla andra böcker är redan på vinden eftersom de inte får plats någonstans! Jag gillar att läsa för barnen!

Och idag lyckades vi i alla fall få bort allt. Och när rummet blev tomt hade jag tre dansade små söta ballerinor i rummet. De sjöng, dansade och busade! Och när man dansar så behövs så klart glitterskorna! Systrarna fixade så klart fram både små, små glitterskor och kjol till Helge så att han också kunde vara lika fin! Men kjolen slängde han av sig riktigt snabbt! Men skorna behöll han på även när han drog tapet, sparkade på puts som föll ner från murstocken och när han diskade. Sen blev de blöta och åkte av!


Jag vet inte hur många timmar som barnen väntade på att vi skulle bli klara så att de kunde vara med och riva tapet. De brukar vara med när tapet ska rivas, det har ju blivit många tapetseringar med åren. Som de jobbade!!

Idag fick också Helge äntligen sina namnsdagspaket! Det är ju tur att han inte alls har koll på läget, för det var många veckor sedan han hade namnsdag!! Men, men, bättre sent än aldrig eller hur!!

Han ville nog egentligen ha på sig alla tre byxor samtidigt. Det var lite svårt att välja, men till slut tog han stjärnbyxorna.

Tröjan med texten I AM AWESOME som är så fin! Jag gillar starkt när det är fina budskap på kläderna!

Helge älskar strumpor och jag trodde nog att ”kokon” (=krokodil) skulle åka på fötterna först, men han valde de rosa kaninerna som pussades istället. De är köpte på tjejavdelningen och har också glittriga halkhjärtan under fötterna. Så söta! Jag struntar ju i att det är tjejstrumpor, men Ethel var snabb på att kommentera att det var tjejstrumpor. Hon ville nog kolla om jag visste och sedan var det inte så mycket med det!

PS. På Facebooksidan finns ett klipp när Signe och Helge busar. Då var han bara 11 månader. Det är så himla härligt att kolla igenom gamla filmklipp!!

Hoppas att ni har haft en härlig helg!

Annons
Kommentera (0)

Kommentera

En paddtjuv och en liten medbrottsling

Nu har vi fått börja gömma Ipad:en för lille Helge älskar att titta på engelska sånger. För ett tag sedan vaknade jag mitt i natten av att Helge ropade högt ”Paaa” och då hade han tänkt titta på paddan. Jag sa (nog lite surt) att han skulle lägga sig ner och sova igen och då lydde han. Haha, det var lite surrealistiskt!! Och idag flyttade han en stol för att nå Ipaden och han såg galet nöjd ut när han, efter att ha fått ner paddan från bordet, satt i soffan och lyssnade på ”wheels on the bus”.

Vi brukar titta på skärmar på morgonen och på kvällen, men på dagen gör vi annat. Helge skulle nog kunna tänka sig att titta på paddan hela dagen lång.

En annan gång Helge lyckades få tag i paddan var Viola en medbrottsling och gömde Helge under filtar och kuddar för att jag inte skulle se att han hade en padda i knät. Fast sedan kom hon och berättade att han hade tjuvat paddan och satt och spelade. Haha, det finns många små poliser här i huset! Det hördes ett litet dovt musikljud underifrån täcket, så jag hade nog misstänkt honom för att vara paddtjuv i alla fall. Jag trodde nog att Helge skulle vilja ta sig ur sin koja, men han satt där och var väldigt nöjd. I alla fall tills jag tog bort alla kuddar. Han måste ju ha luft. 

Små stilla tår sticker ut ur den gigantiska kojan!! Så gulligt!

Idag var Helge och Viola superduktiga på att städa i vardagsrummet. Det fanns 200 plastbollar gömda under soffor, pianot och några olika skåp. Och så överallt på golvet så klart. Det går VÄLDIGT fort att slänga ut alla bollar från väskan, men tar väldigt lång tid att samla in dem! Men båda jobbade väldigt duktigt!

Jag lämnade dem en stund och hängde upp tvätt och kom tillbaka till ett kaos! Haha, då hade de flyttat soffor, tagit bort soffkuddarna och lagt dem på golvet. De var jätteglada över att de kommit på hur de skulle få tag på alla bollar under sofforna. Haha, det såg VÄLDIGT stökigt ut. Men till slut så blev det fint! Ibland kan de faktiskt städa väldigt bra!

Hoppas att ni har haft en härlig fredagskväll!

Kram

Annons
Kommentera (0)

Kommentera