Mammalinda

Annons

Några galna bilder på Helge som badar

Jag mötte Helge i köket som försökte ta av sig kläderna samtidigt som han glatt pratade om att han skulle bada. Jag trodde att det var något han och Mattias hade pratat om, men det var det inte alls. Han kom på att han ville och så bestämde han sig för att han skulle.

Mattias fyllde upp varmvatten i den lilla poolen och Helge busade loss. Efter en stund slängde Viola av sig kläderna och hoppade i hon också. De badade länge och sedan började hon frysa. Och Helge fortsatte att bada en bra stund efter också.

Till slut var han alldeles blå om läppar och till och med hans smultronmärke hade börjat ändra färg till det blåare hållet. Han skakade till och med, men såg väldigt nöjd ut. Som han älskar att bada!! Och han är dessutom helt GALEN när han badar. Jag tog några kort på honom när han badade som vildast, men eftersom han var näckis så kanske inte bilderna rättvist visar hur vild han är. Näckisbarn är något av det finaste som finns!! Och Helge har så många fantastiska väck på både armar och ben att man blir alldeles till sig av hans söthet. Men jag antar att barnen inte är så sugna på att jag lägger ut små näckisrumpor här, så därför är det mest huvuden, ben och armar som är med på korten.

Helge såg väldigt nöjd ut när han fick sällskap i poolen. Mina små sötnosar!!

Här är han själv i poolen och hans största favorit är att stå upp i ena hörnet, dyka med huvudet före i ett jätteplask för att sedan rulla runt i vattnet några gånger och sedan sätta sig upp. Han kommer under vatten hela tiden och jag sitter som på nålar och undrar om jag ska rycka upp honom ur vattnet, men hejdar mig alltid. Han klarar ju det galant, men ibland ser det lite otäckt ut!!

På det här kortet ligger han på rygg och är helt under vattnet med huvudet. Det är bara ena benet som sticker upp.

Här har han precis slängt sig. Jätteplask! Jag tror att han ska krocka med kanten hela tiden, men det gör han aldrig. Han är bara nära. Ibland jättenära!!

Doppa ner huvudet en stund!

Även idag ställde han sig i gräset för att sedan ta sats, slänga sig på kanten och landa med ett megaplask i poolen. Det borde göra ont, men han bara ler och gör om det flera gånger. Det syns inte på bilderna hur vild han är i vattnet, men det är verkligen helt galet!!

Om ni undrar vad det är för något som står bakom poolen, så är det Mattias egna hemsnickrade dusch som han fixade i måndags. Han satte dit en pump så att vattnet gick runt och så kunde barnen duscha i poolen. Men nu är pumpen borta eftersom den inte tål regn, men ställningen var kvar. Den där duschen brukar komma fram någon gång varje sommar, men den ser lite olika ut från år till år. Det är min man det. Han gör sina små pyssel. 🙂

Mattias har jobbat med veden även idag. Och Helge ville gå ner för att hjälpa till. Pappas lille pojk!! Ibland i alla fall.

Och högen har minskat! Lite i alla fall!!

Jag och några av barnen gick till hästarna och kossorna också. Men kossorna var trötta och ville inte alls komma fram till oss. Hästarna kom en liten stund men så fort gräset försvann, var de inte intresserade längre. 

Helge är rolig. Han ville mata hästarna med gräs, men när de kom nära blev han rädd och ville inte utan sa att jag skulle ge hästarna gräset och när hästarna började äta så ropade han ”MIN!!” Haha, lite svårt att bestämma sig ibland!!

Kram

Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...
Annons

Nu börjar det verkligen bli dags…

Det är inte lätt att hålla Helge inomhus!!! Han vill bara UT! Och nu när det är så varmt är det ofta som någon dörr står öppen. Eller så är det något syskon som går ut och tar med sig Helge ut samtidigt. Det blir en hel del spring för att kolla var han är någonstans. När syskon är hemma så är jag inte lika intressant längre. Det var annat när barnen gick i skola, då var han ju alltid med mig… Men nu är han alltid hos sina syskon!!

Idag har jag försökt städa undan lite här inne. Eller jag har försökt göra något litet vettigt mellan springen för att kolla var Helge gör och är. Jag vet inte hur många gånger han säger att han vill gå ner till pappa som är i ladugården eller till korna för att mata dem. Som han pratar om dessa kor!! Så himla underbart att höra honom.

Nu börjar det verkligen bli dags att bära in all ved och idag har Mattias börjat. Så hela dagen har han jobbat med vedhögen. Och det syns knappt att han har gjort något. Det är så otroligt mycket ved!! Men det behövs göras och vi är alla så glada att ha den där veden när det börjar bli kallt eller när vi vill duscha i varmvatten. Jag och barnen brukar försöka hjälpa till i alla fall en liten stund. Lite symboliskt sådär. Men idag hanns det inte med. Det finns fler dagar att hjälpa till. Det där kommer ta ett tag innan det blir klart!! Men vi är tacksamma att Mattias är där nere och jobbar och jobbar, även om vi hellre hade velat göra annat…

Några kort innan han började att jobba med veden.

Helge ville busa istället. Som alltid.

Idag hade Ethel tandläkartid, så jag, Helge och Ethel åkte in till stan. Helge fick följa med så att Mattias kunde fortsätta jobba med veden. De andra barnen klarar sig själva ganska mycket och mestadels var de med honom när han jobbade med veden.

Innan tandläkartiden köpte jag nya skor till Ethel. Hon valde guldiga skor. Grymt snygga och väldigt mycket hon!

När Ethel satt i tandläkarstolen gjorde Helge danssteg och stod på händer. Haha, han försökte nog få lite mer uppmärksamhet. Den var ju riktad på Ethel.

På eftermiddagen, när jag gjorde middag, försvann Viola och Helge ut (igen) och jag fick faktiskt leta efter dem en stund. De hade krupit in i vinbärsbusken och satt där och mumsade. Eller Viola mumsade och Helge stoppade in i munnen och sa ”usch, blä”. Detta sa han inte bara en gång utan varje gång han stoppade in bären i munnen. Han ville nog så gärna att de skulle vara goda, så han försökte många gånger. Haha!! Men Viola älskar dem!!

På kvällen tittade vi på Allsång på Skansen som alla tisdagar. Helge dansade och stod på händer som alltid när det är Allsång på Skansen. Han börjar till och med känna igen introsången. Och jag sjöng och Signe sa ”sch” till mig.

Och efter är det Morden i Midsomer. Mattias och mitt favoritprogram. Typ det enda program vi tittar på tillsammans (förutom filmer med barnen då). Alla barnen utom Helge får gå och lägga sig och Helge sitter i soffan tills han somnar. Det är nästan samma pose varje gång. Fötterna på min höft och huvudet på kudden. Mattias passade på att plocka lite småstickor på Helge. Han har gått emot någon tistel så han hade några små stickor både på benet och under foten. Men nu är de borta!!

Kram

Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...
Annons

Kolmården och nya Wildfire

Vilken härlig (och väldigt svettig) dag vi hade på Kolmården! Så mycket intryck!

Ett kort före attraktionen Wildfire. Det var en hel del pirr i magen och in i det sista var det inte helt säkert att alla ville åka. Jag, Ethel, Alve och Signe hade laddat för denna attraktion!! I flera dagar!! Jag som inte gillar läskiga karuseller var rätt nervös men jag tror nog att de stora var lite oroliga de också. Vi hade ju kollat på klipp om karusellen och hade bra koll på hur högt upp den åker och hur fort osv. Jag och några av barnen är dessutom höjdrädda, men vi skulle åka i alla fall.

Vi trodde att det skulle vara superlång kö, men faktiskt var det bara 0-10 minuter!! Kanske var det för att Delfinshowen och att mata apor var samtidigt eller för att vi gick nästan direkt till bergochdalbanan när vi kom in till Kolmården. Kolla hur högt det är!!!


Alve tipsade mig om att gapa under färden för då skulle jag inte kunna stänga munnen eller skrika och då behövde jag heller inte skämma ut mig. Haha!! Men så tillade han att jag fick se upp så att jag inte bet mig i tungan när jag väl lyckades stänga munnen. Alltid bra med tips!! 🙂

Jag måste säga att jag är så grymt imponerad av dem alla tre (och över mig)! Tänk att vi vågade och klarade av det!! Vi dog ju inte ens lite!! Inte ens gråtsnor!! Jag hade ALDRIG vågat åka denna karusell när jag var i barnens ålder!! Helt galet att de vågade!! Jag som är vuxen borde kanske våga, men de borde faktiskt inte göra det 😉

Faktiskt var den inte alls så läskig som jag hade föreställt mig men jag hade också tänkt det allra värsta!! Det är höjden som är det allra värsta och att det är så mycket mellanrum mellan det egna sätet och sätet framför att man inte har något att hålla sig i. Man vill hålla sig i något!! Verkligen!! Kortet ovan är taget efter åket. Alve ville åka igen. Direkt! Och Signe och Ethel tyckte att den var så där, men Ethel åkte igen sedan med Mattias. För mig räckte det med en gång. Men jag gjorde det!!!

Delfinshowen är alltid det bästa på Kolmården. Man sitter där och ryser av välbehag!! Den är alltid så grymt bra gjord, välarbetad och delfinerna är så otroligt duktiga! Så imponerande!! Detta året var den lite läskig faktiskt. Jag hörde att flera barn blev rädda och började gråta. Årets tema var nedskräpning, att vi ska ta hand om vår natur och planet. Vid ett tillfälle färgades vattnet blodrött och musiken var väldigt mystisk och mörk. De visade bilder på väggen hur jorden skulle se ut om alla fortsatte att skräpa ner i naturen och det var vid detta tillfälle som några barn blev rädda. Ett väldigt viktigt budskap i årets show!!

Mina barn satt som klistrade och tittade intensivt på allt som hände. Helge klappade hårt händerna så fort någon delfin gjorde något hopp. Han tyckte det var så spännande. Och hans ögon var så stora!! Efter pratade han mycket om showen, om ”fiskarna” som gjorde stora hopp!! 

På förmiddagen var det inte alls mycket köer till vare sig Wildfire eller Delfinexpressen. Men vid 2-tiden när jag precis hade lovat Signe och Viola att åka Delfinexpressen själva, blev det en gigantisk kö på typ 45 minuter!! Mattias och de stora hade sprungit iväg för att åka Wildfire igen och Signe och Viola ville absolut åka Delfinexpressen (trots den hemska kön). Och dessa tjejer lämnar man ju inte bara sådär, så jag och Helge fick snällt vänta vid karusellen.

Ibland stod han vid gallret och hände och kollade när andra barn åkte iväg…

…och ibland sprang han runt precis där jag stod. Det var ju inte så mycket folk precis där så jag tyckte inte att det gjorde så mycket att han sprang 2 meter bort för att sedan vända och springa tillbaka till mig. Han såg så glad ut att få springa lite istället för att sitta i vagnen. Annars blir det en hel del sittande i vagnen när man går omkring i parken. Skönt att få springa av sig lite!

Som ni ser på bilderna var det ganska tomt på folk just där Helge sprang. När det kom en medelålders man med vagn mot oss ropade jag till Helge att han skulle stanna upp, vilket Helge gjorde men han hamnade ju lite mitt i vägen. Mannen fick sakta ner och fick gå lite åt sidan för att inte köra på Helge som stod där och tittade på honom och vilken bläng han gjorde på mig. Bland det suraste jag har sett!! Jag kunde inte låta bli att ge honom det största leendet tillbaka och då såg han ännu surare ut. Vet egentligen inte vad han var sur för. Kanske för att han fick sakta ner… Kanske för att jag var oansvarig som lät Helge springa runt lite… Men med det underbara leendet är det svårt att säga att han måste stå still och som sagt det var inte mycket folk där vi var!

En kul sak när vi stod där i kön och väntade var att en kvinna kom fram som jag aldrig mött förut och frågade om jag var Busigastunder på Instagram. Jag följer henne (Amekelund) och hon följer mig, så vi stod där och pratade en stund. Men visst är det kul!! Någon som man sett många bilder från men som man aldrig träffat och så står man där på samma plats och känner igen varandra 🙂 Grymt kul att träffa henne!!

Sälshowen handlade också om att inte skräpa ner. Piratkaptenen var väldigt bra skådespelare så det var väldigt kul att se!!

Vi åkte också Safari, en annan höjdpunkt på Kolmården. Kön till denna var också superlång, säkert 45 minuter. Det var supervarmt att stå där och vänta och när vi hade kommit hälften började Helge prata om vatten. Det tar emot att gå ifrån kön för att sedan tränga sig tillbaka till sin plats. Man gör liksom inte så och det var också därför jag väntade ett tag innan jag hämtade vatten. Men efter ett tag när Helge var ledsen, gick jag iväg för att hämta vatten till honom (och de andra). Det kändes inte alls bra att han var så törstig och inte ge honom vatten. Och så trängde jag mig tillbaka till platsen där familjen väntade. Lite pinsamt tyckte jag allt att det var. Tills vi kom fram till slutet av kön och personen i kön framför oss, som också var en stor kändis, ringde i sin mobiltelefon för att resten av familjen som inte alls hade stått i kö skulle komma för att åka. Då tyckte jag inte längre att JAG var pinsam!!

Här var Helges andra favoritställe!! Han hade kunnat stå här hur länge som helst och titta på sälarna som simmade omkring i vattnet.

Tigrarna var trötta i värmen och många andra djur gömde sig i skuggan. Detta är nackdelen med att åka när det är varmt!! Man märker tydlig skillnad om man åker när det är i början/slutet av säsongen och det inte är lika varmt!

När vi stod och tittade på Elefanterna hör vi plötsligt Viola utbrista ”Nej, min sko!!” Den hade hamnat på andra sidan av staketet och Mattias fick lyfta över henne så att hon kunde få fatt på sin sko. Hon skrattade så glatt åt det hela. (Elefanterna kan alltså inte nå henne, det är ett till stängsel precis nedanför så det var ingen fara för hennes säkerhet eller så 😉 )

Även Helge kunde åka några karuseller i Bamses Värld. Såå spännande!! Han åkte både Skalmans luftballonger, Skalmans bilar och Dunderhonungsburkarna. Det var inte jättelång kö, men en liten stund fick vi allt stå. Och som sagt Helge har lite svårt att stå bara stilla och vänta. Han gjorde den ena konsten efter den andra på repet vid kön. Det såg ut som om han var fast och inte kunde komma loss, så flera gånger frågade jag honom om han ville ha hjälp men jag fick bara till svar ”Nej, käll” (=själv)

Kolmårdens favoriter!!

  • Delfinshowen -den är ALLTID bäst!!
  • När de matar aporna!!
  • Safari (linbanan)-man kommer djuren nära
  • Wildfire -den var faktiskt riktigt läskigt kul och dessutom satt man väldigt bra!
  • Barnens lantgård (som vi tyvärr inte hann med denna gång)

 

Efter den varma Kolmården var vi alla väldigt svettiga, så vi åkte till stranden och myste. Ingen av oss badade för det var vassa stenar på botten, men vi blev avkylda ändå av skuggan. Det var så mysigt och vackert att sitta där. Och skönt med lite stillhet efter en hel dag med vandring och intryck!! Och så snaskade vi lite också.

Helge och Viola kastade stenar i vattnet. 

Och de stora tjejerna började klättra på stenarna.

Och då skulle så klart Helge klättra efter. Men det är ju inte lika lätt för honom att klättra som för de stora barnen, så jag fick hejda honom. Det var en pojk med busig blick jag mötte 🙂

Efter detta äventyr var det skönt att sätta sig i bilen för att åka hem. Några (inklusive mig) somnade gott i bilen!

Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...
Annons

Död mus, ormskinn och FILMKLIPP

Livet på landet och barn innebär alltid några överraskningar om dagen. Det är alltid lika spännande att se vad dagen har att erbjuda!

Idag när vi skulle svalka oss med glass och saft och satt på gräsmattan, kom vår katt och nästan dimpade av en död mus i Mattias kaffekopp!! Hon gick precis förbi muggen och musen dinglade i munnen på henne. Mitt i ringen där vi satt la hon musen och tyckte att hon var så duktig så! Så klart att katten skulle fika på sitt i gemenskapen precis som vi åt på godsaker. Så tyckte nog katten i alla fall. Vi var inte lika glada åt sällskapet. Haha!

Och när jag var inne hörde jag plötsligt att några av barnen tjoade och ropade. Jag hörde att de hade hittat något och ganska snabbt kom de in med sitt fynd. Ett ormskinn!! Vi tittade på det och sedan sprang barnen ut. När jag sedan skulle laga mat hittade jag ormskinnet på bänken i köket. Haha, någon av barnen tyckte köket var ett perfekt ställe att lägga ormskinnet på. Trevligt eller hur!! Det är livet på landet det!

Vi åkte iväg en stund till badet även idag. Fast inte mitt på dagen då det är som varmast utan vid 5-tiden. Vi plaskade en stund och Helge plaskade på längst av alla även idag.

När vi trodde att vi var färdiga och packade ihop, började barnen leka i vattnet igen. Fast med kläderna på. Men vi hade tänkt åka till stan för att handla godis, så vi behövde komma iväg så att kvällen inte skulle bli allt för sen (idag också).Helge ville gå själv hela långa och branta vägen till bilen. Som han kämpar med att gå! Och idag visade Helge att han kunde åka rutschkana själv när han sitter upp. Tidigare har han åkt själv på magen med fötterna först, men nu kan han alltså sitta upp och åka ner utan att välta bakåt och slå i huvudet. Jag försökte filma honom för att det är så härligt när han lär sig nya saker. Men som alltid är det så mycket som händer när jag filmar. Han är inte så försiktig och är alldeles för djärv. Och eftersom han har storasyskon lär de honom massor som han inte behöver lära sig. Som fler andra sätt att åka i en rutschkana!! Ibland är det svettigt att vara mamma till Helge. Haha, men så klarar han sig nästan alltid. Kanske är det bara jag som är orolig och tror att det ska hända olyckor hela tiden. För det mesta går det ju hur bra som helst så egentligen behöver jag inte oroa mig 🙂

Det är så härligt att se Viola och Helge leka tillsammans. De busar och skrattar med varandra. Helge älskar verkligen att leka med sina syskon och syskonen ”slåss” även om hans uppmärksamhet. Ibland låter det som om han är en leksak ”Jag hade honom  först!” är ett vanligt uttryck bland syskonen. Det är inte lätt att vara populär 😉

Jag älskar också Helges min som han får när han tycker att pappas bil börjar komma lite för nära. Den är verkligen inte alls nära, men han tyckte det. Han såg lite orolig ut. Gullungen!! Men glädjen i blicken när han ser att de andra syskonen och pappa kommer hem! Så härligt!!

Och kolla in buset i blicken när han åker så som man inte ska! Haha!

Filmklippet finns på min Facebooksida Busigastunder

Kram

 

 

 

 

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

En kväll på stranden

Igår hade vi vårt fredagsmys på kvällen på stranden istället. Vi kom när alla andra åkte, nästan i alla fall, det var bara en tältande familj och några som hängde vid grillen. Kvällarna vid stranden är helt fantastiska på sommaren och det är så härligt att kunna njuta av det fina vädret även på kvällen.

Barnen och Mattias badade en stund först.

Och Helge tyckte äntligen att vattnet inte var för kallt. Han kastade sig i vattnet flera gånger och låg och flöt så där skönt. Han tycker det är jättehärligt att vara ”själv” i vattnet, alltså att ingen håller i honom utan att han får bestämma om han ska flyta eller kasta sig i vattnet. Han är verkligen jätteduktig på att hantera vatten!! Det är bara när han hamnar på rygg som han inte riktigt vet hur han ska komma tillbaka till magläge. Och jag tycker det är lite läskigt när han kommer till ryggläge för det har hänt att armpuffarna flyger av då. Jag tror att han har lärt sig detta nu, för när han råkar hamna på rygg kramar han om puffen med handen. Så när han hamnade på rygg åkte puffen faktiskt inte av. Min duktige

,kille!!

Gullungen njuter för fullt!

När de stora var redo för att äta chips ville Helge bada mer. ”Nej till” sa han bara och så bad han om en till sten som han ville kasta. Han ville inte alls sluta bada, trots att han skakade tänder och vi lockade med chips. Han fick kasta några gånger till och sedan gick vi upp.

Jag hade inte med mig någon långärmad tröja till honom. Han har ju inte tidigare badat så mycket och länge, men idag hade han behövt det. Små knottror på hela armarna. Och handduken åkte ner när han åt chips. Det var ju inte så att han klagade, men jag tyckte att det såg kallt ut. Barnen lekte ”Popcorn stjärna” med nötterna och Mattias kom med klurigheter. Fast barnen tyckte inte att det var så klurigt.

Massor med bus på stranden. Helge älskar när vi lyfter upp honom i luften. Han skrattar så gott och skiner av glädje i hela ansiktet. Han blir så glad! Och när Mattias inte orkar mer så ropar han att jag ska fortsätta. Och när jag inte orkar mer vill han tillbaka till Mattias. Haha, han skulle nog kunna hålla på hela kvällen! Och vi också om inte armarna blir lite trötta.

Efter chipsstunden ville jag bada. Jag vill hellre bada precis innan man åker hem så att man slipper frysa på stranden. Först verkade det som om ingen ville bada med mig, förutom Helge som pekade mot vattnet och också ville bada. Men sedan kom Ethel och hoppade i en stund och sedan Viola och Helge.

Både Viola och Helge badade näckis. Viola slängde av sig kläderna och sjöng ”vi ska bada nakna” på bryggan. Haha, hon är för rolig!

Jag och Viola tog en liten simtur. Signe fick hålla i kameran eftersom Mattias gick upp med Helge som frös. 

När Signe tog den här bilden blev det en hel del fniss från tjejerna på bryggan. ”Haha, det ser ut som om dina tuttar flyter upp ända till ansiktet!!” Fniss, fniss!

Och sedan fortsatte tuttdiskussionen i omklädningsrummet följt med fniss och massor med skratt. De tyckte att jag skulle göra en dans där alldeles naken och som de skrattade. Det får man bjuda på. Haha, massor med daller och sväng på tuttarna. 😉

Det var ett trött gäng som åkte hemåt för läggdags. Men så mysigt vi hade!

Kommentera (2)

Kommentera

  1. Jenny Klahr

    Å.,vilken underbar mysig kväll ni hade vid stranden hela familjen tillsammans❤️ . Vilken fantastisk uppväxt du o man ger era barn❤️ Kram❤️

Se fler...