Mammalinda

Annons

Grymt nöjd kille

Ibland kan jag tänka mig att jag låter lite konstig här på bloggen. Om man inte känner oss och bara läser, så kanske man tycker att jag gör lite konstiga saker ibland. Men vi är ganska normala faktiskt. Ganska i alla fall 😉

Idag är väl en sådan gång som vi kommer låta lite konstiga. Men jag tror mycket på att man ska fånga stunden när man ska börja pott-träna. Jag gillar inte att tvinga och eller forcera fram något, utan det ska ske på barnets villkor. Jag har tagit ned pottan från vinden till Helge för några veckor sedan och han har testat att sitta typ 3 gånger, men mer än så är det inte. Pottan har mest stått i ett hörn. Tyvärr sitter han inte så bra på pottan. Det blir svårt för honom att sätta sig själv och gå av själv, pga hans korta ben. Så jag har inte gjort så stor grej av det. Bara att vi har pratat om det ibland. Och så har han sett den stå där i hörnet.

Idag på kvällen skulle vi ha en mysstund och äta kräftor, men innan duschade jag och Signe (vi hade varit i stallet) och Helge ville vara med mig och duscha. Efter duschen skulle han inte ha blöja. Det var ett väldigt bestämt NEJ. Så vi lät honom vara utan blöja och tog bara på pyjamas. För att han inte skulle glömma bort att han inte hade blöja, så knäppte vi den inte. Det blev som en klänning.

Och så blev det dags för kräftor. Så där satt Helge vid matbordet utan blöja och tittade med lite frågande min på kräftan på tallriken. Han har varit väldigt taggad på att äta dessa, eftersom han såg dem levande och när vi kokade dem. Det var väldigt spännande!! Men att ÄTA kräfta verkade bara konstigt och mycket BLÄ.

Så plötsligt ställer sig Helge upp och tittar ner på stolen. Mycket riktigt hade det kommit lite kiss på stolen. JAG VET! Visst är det GALET!! Här har vi pott-träning mitt i middagsstund!! Det passar sig ju verkligen inte! Haha, jag skulle aldrig gjort detta innan denna stund. Men så tyckte Helge att han var stor. För stor för blöja och vi fångade stunden. Och stunden råkade bli mitt i maten!!

Efter detta avbröts måltiden några gånger med att han satte sig på pottan. Den pottan han inte sitter så bra på. Och tredje gången gillt så lyckas han klämma fram lite kiss i potten. Så grymt stolt kille!! Och vi alla tog paus i middagen och klappade händer och berömde så klart! Han hade största leendet och sprang och busade helt galet efter det. Han var stolt. Ja, alla var stolta.

Sen blev det läggdags och då fick han ta på sig blöja. Och det verkade ok. Han förstod att jag inte ville ha kiss i min säng.

Idag gjorde jag, Viola och Helge en överraskningsfika till skolgänget som skulle komma hem. Vi ville överraska dem för att de var så duktiga och kom iväg till skolan idag och för att Viola hade sin första förskoledag idag (som hon längtat efter hela sommarlovet). Sedan visade det sig att Signe hade namnsdag och det ville vi ju fira det också!! Mycket att fira! Så vi

Skolbarnen var verkligen trötta i morse!! De var på kräftfiske igår kväll genom en sommaraktivitet som skolan och kommunen ligger bakom. De var hemma först 23.30!! Väldigt sent! Men man kan inte välja tid eller dag, så det är bara att gilla läget. Barnen älskar att fiska kräftor!! Och det är bara en dag. Men imorse var de sååå trötta. Men de tog sig till skolan i alla fall. Vi tycker inte att man får vara hemma från skolan pga trötthet.

När skolbarnen kom hem väntade vi med fika och tända ljus!

Nu ska jag också gå och lägga mig. Jag och Mattias stod och kokade kräftor till väldigt sent igår kväll. De där kräftorna alltså! Hela familjen blir helt utslitna 😉

Kommentera (2)

Kommentera

 1. Karin

  Nej jag tycker verkligen inte du låter konstig på bloggen – snarare så att ni är en fantastisk familj utan ”krussiduller” och därför älskar jag att läsa om er vardag. Ni vuxna är så närvarande och det tror jag skapar en enorm trygghet för barnen och att ni ”ser” varje barn som unikt – som barn är.
  Det där med potträning har många olika skolor: min dotter började med träning utan blöja redan då barnen var nyfödda – metoden har ett namn som jag inte minns – trots det blev inget av barnen ”torra” förrän vid 3 års ålder. Det blev lixom lite svårt att vara barnvakt då jag som mormor inte riktigt kunde läsa ”signalerna” – man vill ju göra rätt…..
  Jag gjorde ungefär som du, pottan fanns framme, inget tjat men mkt uppmuntran vid visat intresse från barnen och det funkade.

 2. Elin Dahlström

  Tycker att du har en sund och bra inställning till pottan. Jag kände lite samma sak och numera säger Astrid till när hon behöver kissa (har blöja på sig) och så springer vi till pottan 🙂 Funkar för oss!

Se fler...
Annons

Diggiloo, VIP-tält & backstage

Vilken underbar kväll vi hade igår! Diggilooföreställningen var helt fantastisk! Jag hade gåshud tusen gånger och det kom till och med tårar. 


Vi kom in på området strax efter kl 17 och gick direkt till VIP-tältet. Där fanns en riktigt god buffé, fördrink och bar.


Så otroligt gott! 

Efter detta smet några av oss i VIP-tältet iväg för att få en privat guidad tur backstage. Jag trodde nog att det var fler av oss som skulle få vara med, men det visade sig att vi bara var 12 personer. Så en liten grupp fick följa med bakom scen för att se hur det såg ut. Vi fick verkligen hålla ögonen öppna, för det var inte så mycket räcken men ändå högt upp och många sladdar att ramla på. Jag som hade fullt upp med att kolla på kändisar och allt annat spännande, höll så klart på att ramla flera gånger. 


Här inne fanns alla kläder som artisterna hade under kvällen. Minst 10 klädbyten för varje artist varje show!! Varje artist hade ett litet trångt bås där de bytte om. Magnus Carlsson hade rekord i att byta om snabbast! Han tog både av sig kläder och tog på sig nya på 12 sekunder!! Helt galet faktiskt!! Det är faktiskt en gång i showen som han springer ut och några sekunder senare springer han in igen med andra kläder på sig! Vilken showartist!!

Vi mötte Jessica Andersson, Lasse Holm och Oscar Zia backstage och fick höra massor roligt bakom Diggiloo. Och Ethel fick en kram av Oscar. Så stort! Han är en stor favorit!!Vi fick också vara på scenen och clownerna kom och busade med oss lite.

Efter detta gick vi tillbaka till VIP-tältet och fick en privat show av Magnus Carlsson. Jag och Ethel stod långt fram. Han är verkligen grym alltså!


Sen började det bli dags att sätta sig för showen. Vi satt på A-sektionen så vi fick en egen filt, men vi hade inte superbra plats. Även om vi inte satt jättenära hade vi rätt bra sikt ändå.

Showen hade så många favoritstunder. Stunder som var helt magiska!! Det är många som säger att årets show är den bästa hittills! Jag har inte sett Diggiloo tidigare så jag vet inte. Men det är svårt att tänka sig att den kan vara bättre!!

Några av kvällens höjdpunkter:

 • När Tomas Di Leva kom in i kostym, med uppsatt hår och berättade att han var mobbad som barn och hur mycket David Bowie hade betytt för honom som utstött. Sedan sjöng Tomas ”Life on Mars” och det var så grymt bra. Jag blev så berörd av det han berättade, jag fick både gåshud och tårar i ögonen!

 • Per Andersson!! Han är helt galen verkligen! Det bästa var när han imiterade Mikael Wiehe. Då grät jag av skratt!! Men han gjorde mycket annat som var bra också! Som när de hade ett Robert Broberg medley och Per konkar in en stor upplåsbar Barbara. Haha!

 • När Linda Pritchard sjöng Purple Rain så kom inte bara en lite tår, utan då GRÄT jag!! Hon har en enorm röst och Prince var en fantastisk artist.

Diggiloo alltså! Det blir en väldigt bra blandning med disco, lugna låtar, hip hop och humor. Det var verkligen helt perfekt!

Ethel tyckte att jag var lite pinsam ibland. ”Men tyst mamma” sa hon flera gånger. Haha, men det är inte riktigt min stil!! Om någon på scen undrar om man har kul, ropar man ju J A med stora bokstäver. Och när det har varit ett bra framträdande, då klappar man händerna och tjoar. Kanske så ställer man sig upp också. Gillar man sången, så sjunger man med!! Och när det är bra musik, typ hela tiden alltså, så dansar man med överkroppen. Man rycks med helt enkelt. Men sånt är lite pinsamt när man är 11 år. Haha, fina Ethel 🙂

Kanske bäst att tillägga att jag hade inte druckit alkohol. Jag bara är sådan (inget att skylla på alltså). Faktiskt dricker jag inte alkohol alls. 

Det blir ju så mycket roligare att titta på en show om man visar att man gillar det. Och säkert mycket roligare för artisterna om det syns att man gillar showen! 


Tack för en underbar show Diggiloo!! 

Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...
Annons

På väg…

Att vi ALLTID ska vara sena! Jag förstår inte riktigt vad vi gör. Mattias skulle köra in oss till tågstationen för att slippa ha bilen i centrum en lördagnatt och det var inte många minuter vi hade extra! Men vi hann både krama och vinka av de andra, så väl på plats var det gott om tid. Hela 5 minuter faktiskt! 

Men nu sitter vi här på tåget. Ethel har med sin IPad och surfar lite. När vi är framme i Stockholm går vi nog på stan en sväng och sedan blir det taxi till hotellet. Och lunch någonstans så klart! Hotellet ligger 2 km från Ulriksdals Slott där Diggiloo uppträder, så dit går vi. Det blir en helkväll! Vi ska vara på plats kl 17 då det är lite mingel och buffé och sedan uppträder Diggiloo kl 19-22.30. Grymt skoj! Hoppas bara att vi slipper regn! 

Kommentera (2)

Kommentera

Se fler...
Annons

När sanningen kommer fram!

Helge somnade så gott i bilen in till affären. Jag lyfte över honom till kundvagnen och där låg han och snussade. Det var lite trångt att få plats med mat, men vi skulle ju inte handla så mycket. Bara det nödvändigaste till dagens happening.

Och när vi nästan var färdiga så vaknade han och undrade var han var. Han såg väldigt snopen ut 🙂 Det var dill mm till kräftor och tacotillbehör som behövdes, sedan kunde vi åka hem igen!

Idag kom min pappa hem till oss med en leverans av 4 kg kräftor. Vi brukar köpa varje år och barnen tycker alltid att det är så spännande. De tittar på dem när de vandrar runt, lyfter upp dem och kollar intresserat när två kräftor bråkar med varandra.

Jag rengjorde utebadet och lyfte in det och hade kräftorna där. Helge blev så klart väldigt glad när han såg att jag jobbade med badbåten och pratade glatt om hur han skulle plaska och hoppa i vattnet. Jag fick förklara många gånger för honom att det bara var kräftorna som skulle bada och inte Helge. Och han försökte övertala mig att badet var hans och att han skulle bada. Som tur var tyckte han att det var väldigt spännande att kolla på kräftorna så han tog det hela med ro. Han vill ju alltid bada!!

När vi stod där och tittade på alla kräftor som kröp omkring, sa ett av barnen med lite skamsen röst:

”Mamma, kommer du ihåg den gången för längesedan när någon hällde massor av tvål på kräftorna? Jag vet vem det var!”

Haha, nu kommer sanningen fram!! Det blev lite tumultartat den där gången när jag hittade MASSOR med skum där i baljan bland alla levande kräftor. Det var bara att hälla ut dem och duscha dem. LÄNGE! Sedan fick vi fånga in dem och lägga dem i baljan igen. Men är man inte är så stor så kanske man tycker att det är ganska självklart att kräftorna ska ha tvål när de badar. Så att de blir rena liksom 🙂

När Helge insåg att han inte skulle få något bad, gick han till vårt utebadkar och drog i slangen. Han pratade mycket om dyk, plask och vatten. Det såg verkligen ut som om han skulle fixa allt själv. Han skulle bara bada!! Ni ser ju på bilden vad han berättar! Haha, han skulle bada!! Lille gullungen!! Fast det blev inget bad. Det hanns inte med helt enkelt. Och när det blev dags att koka kräftor, ville han så klart ha plats i köket…

… lite trångt där i köket!! Ett tag var alla barn där och försökte hjälpa till. Vi har tyvärr inte bästa köket för många hjälpredor. Det är SÅ trångt!

Haha, här säger Viola ”Asså pappa, om du flyttar på dig så kan vi hjälpa till lite mer”. Hon tyckte inte att han skulle ta så mycket plats. 

Efter att vi kokat alla kräftor, gjorde vi tacos och SEN blev det äntligen dags att äta. Viola och Signe plockade lite blommor till mig som vi hade på bordet.

Så mysigt med fredagsmys!
Kram

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

En spännande utflykt

Igår gick vi en promenad till hästarna och kossorna. Och det blev en väldigt händelserik promenad!! Barnen förberedde med att plocka gräs och äpplen från marken i en hink. 

Det var lite kallare och blåste en hel del, så några barn hade mössa. Viola tog till och med på sig vintermössan 🙂 Hon var så söt i sin outfit!

Vi har väldigt mycket äpplen på träden i år. Träden lyser alldeles röda!! Så fint!

Jag, Signe, Viola och Helge gick till hästarna. De stora gick till kossorna. 

Helge tycker det är så spännande med hästar och kossor och vill väldigt gärna mata, men så kommer de nära och då är det ganska läskigt!

När vi hade matat klart och skulle gå vidare till kossorna och de stora barnen, hittade Signe en överkörd och helt plattad padda. Först inspekterade de den väldigt noga, sedan kom Viola på att hon skulle berätta det stora för de andra barnen. Ifall de också ville se. Som en kanonkula sprang hon! Superfort! Och så var hon borta!

När vi andra kom fram till kossorna, var det något annat ”spännande” som var i fokus. Barnen hade sett blod på någon kossa och när vi kom blev kossorna rädda för vagnen och sprang iväg. Nu ville barnen så klart kolla hur stort såret var för att eventuellt ringa till bonden. Så några av oss gick in i hagen. 

Vi fick leta lite för att hitta kossan med blod på. Till slut hittade vi två kossor med sår. Ethel var väldigt orolig, men tydligen är det så att kossor slickar sår på sig själva. Nackdelen med att ha väldigt sträv tunga antar jag.

Sååå spännande med kossor!!

Helges STÖRSTA happening på denna utflykt var helt klart att peka på alla bajsar som låg i hagen som jag skulle akta mig för. Och allt var tydligen bajs, så detta var han väldigt upptagen med. Haha, ni skulle hört honom. Det var ett ”bajs, bajs, bajs” mantra hela vägen i hagen!! Han tog uppgiften på blodigt allvar!! Och jag lyckades faktiskt undvika denna gång. Det var nog Helges förtjänst 😉

Herregud, så nära kossan är!! Haha, inga utsträckta händer här inte. En gång ville han gå ner för att plocka gräs, men sedan när vi kom nära för att ge gräset till kossan så ångrade han sig snabbt!

Tidigare under dagen lånade vi böcker. Det blev 23 stycken (jag tror inte alla är med i högen). Barnen har lite olika favoritämnen och önskemål så klart och Viola är väldigt duktig på att hämta bra böcker. Och Helge hämtade bara böcker. Tog lite vad han hittade! Det blev många lässtunder under dagen.

Och på kvällen satt jag, Alve, Ethel och Helge i sängen och läste några böcker. Efter en stund började Helge snarka högt. Det verkar vara hans nya grej att somna när jag läser böcker.

Det var väldigt mysigt att höra snarkningar under lässtunden. Gosungen!

Kommentera (2)

Kommentera

 1. sara

  Som skolbibliotekarie blir jag varm i hjärtat när jag ser föräldrar läsa för sina barn. Eller berätta historier. Eller där barnen läser böcker själva. Inte bara för barnen språket, fantasin och empati utan också märker de att föräldrarna tycker det är viktigt. Då får de bra förutsättningar för framtiden!

  1. mammalinda

   Ja, böcker är så viktiga på många olika sätt! På sommaren brukar vi ta paus, iaf om det är fint väder. Men när hösten kommer får vi ett starkt boksug!

   Har du något tips för 11 åringar? 🙂 Spännande och kärlek gillar hon.

   Kram

Se fler...