Mammalinda

Annons

Pinsamma uttryck!

Vissa uttryck som man skapar i familjen önskar man att man inte hade börjat med helt enkelt. För när barnen pratar om det med utomstående så kan det bli mer än tokigt och lite smått pinsamt! Men vi i familjen förstår ju precis vad vi menar! Och det är samtidigt lite roligt med egna uttryck. Men barnen förstår ju inte alltid att det är bara vi som säger så.

När man lagar middag vill man ju att så många i familjen ska tycka om maten som möjligt. Och ganska snabbt insåg vi att vi gillade olika hamburgare, vi vuxna gillade en hamburgare och barnen en annan. Så när vi stod där i affären och skulle välja vilken hamburgare vi skulle handla så ville barnen så klart ha de hamburgarna de gillade. Och det är här det börjar. Jag säger lite förklarande att ”jag hellre vill ha den finare hamburgaren”. Och barnen som är väldigt logiska av sig svarar så klart ”fast vi vill ha den fula hamburgaren”.
Haha, ett knasigt uttryck för en hamburgare, men som sagt helt logiskt. Efter detta samtal handlar vi alltid finhamburgare och fulhamburgare. Det är numer så hamburgare heter hemma hos oss. Och innan varje middag frågar vi vilka som vill ha fin- och vilka som vill ha fulhamburgare, för nu har några av barnen börjat gilla samma hamburgare som oss vuxna.

Men så blir det så pinsamt när man är bortbjuden och det bjuds på hamburgare och barnen frågar om det är fin- eller fulhamburgare. De undrar ju så klart vad barnen menar. Och det låter liksom inte alls bra när barnen sedan berättar att i denna familjen äter de vuxna finhamburgare och alla barnen fulhamburgare. Haha, som om vi köper den fina maten till oss själva och barnen får den fula maten.

Idag när vi var på barnhabiliteringen berättade Viola väldigt ingående för en av sjukgymnasterna att hon förut bara åt fulhamburgare. Jag vet inte hur många gånger hon nämnde ordet ”ful” och jag funderade på om jag skulle förklara det hela för sjukgymnasten men så bytte Viola samtalsämne. Hon började istället prata om sin födelsedag och hur mycket hon längtade efter denna för då får hon både paket och middag. Haha, som om barnen bara får middag när de fyller år. Vilka stackars barn vi har. Bara fulmat och middag en gång per år 😉

Och DÄR kände jag att jag nog fick förklara mig lite. Haha, så knasigt det kan bli.

Idag hade vi namnsdagsfika för Helge. Helges egna dag. Barnen brukar ju få några paket med kläder i, men det hade jag helt missat. Så det får bli en annan dag. Men fika blev det så klart!

Vi firade med chokladklubbor med hästar på. Helge älskar ju choklad och djur, så det passade bra.

Mattias har bakat en slags äppelkaka. Han gillar inte recept utan slänger ihop något ”bara” och igår gjorde han bröd till soppan och hade 3 äpplen i brödet. Äpplen funkade hur bra som helst i brödet också. Haha, om vi ska använda alla våra äpplen på trädgården då måste man ju vara lite innovativ och slänga i äpplen i lite allt möjligt. Vi får se vad han hittar på nästa gång!

Ha en underbar helg!
Kram

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

Inhandlat och ”We´re all Boootiful”

Igår handlade jag med Helge och jag fick så mycket ”hjälp”! Haha, han var så charmig när han gick omkring där på H&M. Och där hittade jag världens sötaste tröja som passade så bra till Helge. Älskar den!!

Egentligen var det tänkt att jag skulle hitta vinterkläder till alla barn. Det verkar som om jag är lite sent ute med att köpa vinterkläder. Det börjar redan bli lite utplockat och jag hittade inte riktigt jackor till alla barnen. Och jag som trodde att jag var ute i god tid! Det finns säkert i andra affärer, men jag kunde inte springa runt helt enkelt. Jag hade nog med att springa runt i två affärer!!

Jag hade lite svårt att leta efter jackor i alla olika storlekar samtidigt som jag försökte hålla koll på Helge. Han ville inte sitta i vagn eller bli buren. Han skulle strosa runt och kolla på kläder han också. Och han hittade många fina kläder! Haha, det är ju faktiskt många kläder som hänger i hans ögonhöjd och han hämtade kläder, höll det framför sig och sa glatt ”fin”, när han visade mig. Och jag hade lite svårt att hålla mig för skratt för det var inte alltid kläder som skulle passa honom. Ett par rosa små bebisbyxor med fötter gillade han starkt. De var fina!
Jag tror att det var rätt många människor där i affären som trodde att jag var helt knäpp i huvudet. Helge syntes ju inte så bra bland alla kläder och jag gick omkring och sa högt och tydligt (tydligen hör Helge inte så bra och då vill man ju vara extra tydlig så att han hör vad jag säger):
-Den har var väl fin!
-Men titta, små söta spöken!!
-Åh, den här skulle Signe älska! Titta så fin!
osv.
Jag pratade ju hela tiden med Helge och han svarade tillbaks men det hördes nog inte så mycket och han syntes verkligen inte. Jag kände hur folk vände sig om hela tiden, för att se vilken galen person jag var som gick och pratade med mig själv. Haha, det var många blickar det!!

Rätt som det är ropar Helge ”Gåa, gåa, GÅ!” och så sprang han. Som han sprang. Han sa så klart ”Klara, färdiga, gå” och lekte en springlek. Det var bara att följa efter! Och den här leken höll han på med ett tag. Mycket springa hit och dit och försöka hitta lite kläder däremellan!

När han tröttnade på denna lek la han sig på mage på golvet. Först trodde jag att han vilade eller att han blev sur över något, men så hörde jag att han sa ”Glå, glå, glå” vilket betyder två. Han räknade och hade börjat leken kurragömma. Och då fick man VERKLIGEN hålla ögonen på honom! Inte lätt att hitta honom i en stor affär om han ska gömma sig!!

Haha, jag var verkligen helt svettig när vi ställde oss i kassan för att betala alla kläder.

Det var helt utplockat med jackor i Signes storlek, så hon fick en mussepiggtröja istället. Världens sötaste! Och väldigt mysig. Och jag älskar strumporna.

Helges underbara spöktröja som det står ”we´re all boootiful” på som jag bara älskar! Så söta spöken! Det passar så himla bra tycker jag. Vi är alla vackra och Helge är ju galet söt! Att han är kort spelar ingen roll! Han är ju fantastisk och underbar precis som han är! Och byxorna ”See ya!” de kändes väldigt passande när jag sprang omkring efter Helge där i affären. Helge är så snabb! ”See ya!” och så är han borta!

Viola fick en jättefin overall. Hade den funnits i Signes storlek hade jag köpt en till henne också. Lite bling, reflexhjärtan och svart ludd och tjejerna är sålda.

Och så en Frostjacka till Viola. Vi har fortfarande inte lämnat Frosthysterin!

Jag och Helge fikade på Ikea och passade på att köpa lite pysselmaterial också. Det var inte tänkt så. Men när jag gick förbi så ropade de där pärlorna i nya färger på mig, Så fina!! Och penslarna också. De har vi målat med idag! Lite annorlunda former och väldigt bra grepp för mindre barn, Helge målade så intensivt att han hällde ut hela glaset med vatten. Då var Viola och jag snabba på att rädda alla teckningar!! Jag misstänker att det blir ganska många pysseldagar framöver…

Kram

Kommentera (1)

Kommentera

 1. ella

  Haha, kan tänka mig att många blev irriterade på Helge när han for omkring i affären, så är det tyvärr när man handlar med barn

Se fler...
Annons

Hörseltest av en 2-åring?!

Jag var väldigt fundersam över hur dagens hörseltest skulle gå till. Hur testar man ens hörseln på en 2-åring? Det är ju inte säkert att en 2-åring förstår vad uppgiften är och om barnet förstår är det inte alls säkert att barnet VILL göra detta. Ingen lätt uppgift! Och hur skulle Helge ta det hela?

När vi kom in i rummet var det helt ljudisolerat och hur konstigt det än låter så kunde man verkligen höra tystnaden! En väldigt konstig känsla! Total tystnad. Helge fick sitta i mitt knä och på vardera sida om oss fanns en tv-skärm och högtalare. Tanken var att Helge skulle vända sig mot den sida som ljudet kom från och då skulle han belönas med att få titta på film en kort stund. Och när filmen stängdes av så skulle han lyssna igen för att se vilken sida ljudet kom från och sedan få titta på filmen en stund till. Och så höll vi på en ganska lång stund. Ungefär 20 minuter. Därefter kollade hon i öronen för att se om han hade vatten bakom trumhinnan och även samma hörseltest som man gör när bebisar föds.

Helge var inte direkt så samarbetsvillig. Han hade bestämt sig för att han inte alls hade lust att titta på film och inte heller vända sig mot det håll som ljudet kom från. Haha, det blev som sagt en utmaning! Hon fick titta på hans ansiktsuttryck för att se på honom om han reagerade något vid de olika ljuden. Ibland vigdades näsborrarna och någon gång reagerade ögonen på ljudet. Men hon fick allt jobba. Och när testet var klart så lutade han sig tillbaka lite extra mycket och slängde upp sina fötter och skor på bordet och blängde på henne litegrann. Som en tyst protest mot henne. Man gör inte vad man vill med Helge!! Haha!!

Efter gick vi till IKEA och fikade och hade en shoppingstund tillsammans. Efteråt var jag HELT svettig faktiskt! Haha! Skriver om det i mitt nästa inlägg när jag har fotat det vi shoppade.

img_4864

Min lille go-unge!

 

Kommentera (0)

Kommentera

Annons

Många skatter från skogen

På eftermiddagen idag gick vi en härlig höstpromenad. Så vackert ute nu och fortfarande är det ganska varmt också.

Alltid när vi går iväg följer våra 2 katter med oss. De brukar stryka sig mot Helge och han klappar tillbaks.

Helge gillar fortfarande att hälsa på hos kossorna och just nu är de väldigt nyfikna på oss. Vi är nyfikna på varandra helt enkelt! 

Det blev många skatter från skogen idag. Ekollon, en barkbit med vackert mönster och en bukett av något grönt. Det låg i vagnen och Helge gick och ibland bar jag honom.

Så fint ekollon!

Viola plockade en hel hög med löv till ett pyssel, men det hanns inte med på kvällen. Så nu ligger lövhögen invirad i en filt i vardagsrummet. Haha!

Viola sorterade löven i färgskala. Så vackert tycker jag! 

De stora försvann hem efter ett tag men Viola och Helge ville vara kvar länge i skogen.

Kanske, kanske har jag kraschat min dator! Den blev helt svart! Så nu sitter jag med mobilen och det är inte alls lika smidigt!! Ni får hålla tummarna åt mig att det bara är sladden som har pajat. Stackars mig annars! 

Kram

Kommentera (1)

Kommentera

Se fler...
Annons

Haha, när barnen bakar i detta hus…

Idag är en sådan dag som vi inte hunnit med så mycket av det vi hade planerat. Det känns så i alla fall. Tanken var att jag skulle få en del gjort i vårt vardagsrum som vi ska göra i ordning. I alla fall få bort 2 bokhyllor och lite annat. Men barnen har bakat en hel del idag. Och det blir en del pyssel med sådant. Även om de inte vill att jag ska vara med och baka, så liksom hamnar jag där i köket i alla fall. Och Ethel kom på att hon skulle rensa sin garderob. Så helt plötsligt låg halva garderoben på golvet som hon inte skulle ha kvar.

Det har som sagt bakats en hel del idag. Och så har kakorna dekorerats, både chokladmuffins och drömmar. Det blev en förmiddagsfika med min syster och sedan en kvällsfika när nästa bak var färdigt.

När barnen bakar i detta hus kan det hända lite vad som helst!! Jag antar att det är så i de flesta hus… Det är både lite charmigt och stressande på samma gång. Men mest charmigt. Dagens händelser:

 • Jag hör ett högt PLASK från köket och när jag kommer in har en bunke med chokladmjölk spillts ut på både bänk och golv. Både ett bröd invirat i en duk och min receptbok fick sig en rejäl dusch. Receptboken blev lite konstig i kanterna, det kladdade liksom ihop, men den funkar fortfarande att läsa i, så det var inte hela världen. Det var bara att skura golvet. Så kladdigt!
 • Liten stund senare hör jag någon ropa ett högt ”OJ” från köket och sedan blev det knäpptyst! Den där tystnaden kan betyda vad som helst!! 😉 Jag väntar en stund men bestämmer mig sedan för att gå in för att se vad som hände. Där skuras det grädde för fullt!! Haha, ibland är de snabba med att försöka undanröja bevis. Men det är ju bra att jag slapp torka själv denna gång.
 • Vid nästa bak är det ett barn som råkar sätta sig i skålen med smält smör (inte alls varm som tur var!! så hemskt det hade varit!!) och med smör på låret blir det väldigt kladdigt!
 • Och när drömmarna ska rullas är Helge med och försöker roffa till sig så många smulor som möjligt. Han ville så klart provsmaka hela tiden! Det blev alldeles fullt av kladdiga smulor på golvet. Jag fick skura golv och bänkar en gång till för dagen. Haha, det såg nästan ut som om någon hade haft krig med degen istället för att rulla den till bollar!
 • Efter det var det dags att dekorera med strössel på kakorna så då kom nästa kladd! Lite strösselkrig denna gång 😉

Haha, jag förstår inte varför jag inte har hunnit med vardagsrummet idag??! 😉 😉

Men vilken lyx att sätta sig till fikabordet och äta nybakt kaka och dessutom TVÅ gånger idag. De är så duktiga barnen som kämpar på i köket! Och jag är riktigt imponerad av Ethel som orkade sig igenom sin 3-dörrade garderob alldeles själv. Hon har grymt mycket kläder den tjejen 😀 Fast inte längre då… Nu ligger det mesta i hallen i väntan på att hitta sin plats på vinden.

Helges nya grej när han smakar något gott är att utropa ”åh!” och samtidigt föra händerna till sidan. Som om han satte bollen i mål, en segergest! Det ser för roligt ut! Ibland dansar han lite också samtidigt som han smaskar!

Stor frossa på G. Tjejerna har ingen chans att hinna göra kakor av all deg. Helge hugger på alla smulor!

Smask!

Kram

Kommentera (4)

Kommentera

 1. ella

  Dina barn har en fantastisk uppväxt, skulle aldrig orkat med att låta dem kladda så i köket, och ändå hade jag bara två ! Du är otroligt tålig och härlig mamma. Kram till dig

  1. mammalinda

   Tack snälla! Det händer så klart att jag säger nej till bak i köket. Ibland orkar man inte. Det går lite i perioder. Det verkar vara baktider just nu, för det blev ett bak idag med. 🙂 Men när de väl bakar får man räkna med att det händer några olyckor. 🙂
   Många kramar till dig!

Se fler...