Astrid – föräldraskap, hållbarhet och allmänt tyckande

Smakäventyret – nästa bok av Ann Fernholm

framsida_smakaventyret_RGB-658x1024Det ska erkännas, jag har inte läst Det sötaste vi har, hennes bok om hur socker påverkar växande kroppar. Jag har köpt den för att ”sponsra” henne och hennes skrivande men jag vågar inte läsa. Min snart treåring äter troligen mindre socker än jag gjorde (för jag är övertygad om att trots att min mamma lagade mycket själv så var det mer accepterat med sockermat under 90-talet; o’boy, chokladpuffar och limpor var inte ett ovanligt mellis hos oss) men inte alls så lite som jag tror är hälsosamt. Så jag har läst Ett sötare blod, jag försöker göra bra val men jag vill inte veta mer just nu.

Däremot – Smakäventyret – verkar som en positivare bok! Den handlar om hur barn lär sig acceptera smaker och hur mycket vi föräldrar faktiskt visst kan vad gäller våra barns behov och smaklökar. Det är obehagligt hur mycket industrins lobbyism har letat sig in i våra hjärnor.

Det här är en bok som faller mig i smaken (haha) då den dels handlar om redig, hemmagjord mat och faktisk vetenskap i ämnet. Den verkar ge konkreta tips och råd vilket jag starkt gillar.

Det jag även tilltalas av är motståndet mot industrin. Jag är så evinnerligt trött på att vi föräldrar ses som en köpstark grupp, att allt vad gäller våra barn är konsumtion, att forskning kring barns matvanor oftast sponsras av företag som vill sälja på oss mat. När jag frågade en av mina BVC-sköterskor om hur jag bäst gjorde egen gröt till Kajan fick jag som svar att det skulle jag inte syssla med utan köpegröten hade det barnet behövde. Jo tack, och en hel del andra ingredienser också!

Ur Fernholms blogg
Min förhoppning är att boken ska hjälpa nyblivna föräldrar att stå emot industrins lobbying när det gäller barnmatsburkar, välling och pulvergröt. Fick höra från en redaktion att de hade blivit kontaktade av en industrirepresentant, som menade att deras burkar skulle vara bättre för bebisar än vanlig mat eftersom de har sett till att råvarorna innehåller mindre tungmetaller. Det är så livsmedelsföretagen jobbar. De hittar argument som skrämmer föräldrar att använda deras mat. Annars får barnet i sig för mycket salt… Annars får barnet i sig för lite näring… Annars…

Så jäkla obehagligt, usch och blä! Så fram för mer stärkande information till föräldrar, fram för mer praktiska råd om hur du själv kan stötta ditt barn i det roliga med mat och fram för fler böcker till min bokhylla och hårda paket under granen!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.