josefinknave

Josefin Knave

Annons

Första besöket hos barnmorskan

HEJ på er! Alltså, den här veckan.. Augusti är en månad då allt brukar hopa sig tycker jag, både på jobb och privat eftersom minst 75% av min (stora) familj och släkt fyller år då. Måtte vi inte få några framtida barn i augusti alltså! Den här veckan är i alla fall som ett slags crescendo och på måndag räknar jag kaxigt med att det ska lugna sig lite – så ledsen om jag är lite extra virrig fram till dess.

I skrivande stund sitter jag och jobbar från ett café eftersom jag fick lov att smita från kontoret strax efter lunch för den här graviditetens första barnmorskebesök! Jag valde det MVC som ligger närmast hemma (hade en 15-minuterspromenad mellan hemmet-MVC utan buss-/tunnelbanemöjlighet förra graviditeten och det uppskattade jag sådär när jag var höggravid och det var pangsommar ute) och därför blir det smidigast att jag jobbar härifrån till det är dags att ta sig hemåt.

Att gå till barnmorskan för första gången såhär i vecka 20 tycker jag kändes sent, men efter att ha kikat i arkivet från förra graviditeten kanske det inte är så sent ändå? Jag hittade ett inlägg där jag skrev att jag varit på andra besöket i vecka 22, så då hade det ju ändå inte varit så mycket spring där innan.

Det gick i alla fall bra hos barnmorskan. Inga anmärkningar, utan mest att kolla blodtryck, järn, vikt och blodsocker. Hjärtat får jag tydligen inte lyssna på förrän i vecka 25… Jag vet inte om det är att jag har otur, eller om det är för att jag har så MÅNGA olika vårdkontakter i och med min magsjukdom (min magdoktor, specialistmödravården och vanliga MVC) – men både förra gången och den här gången har jag fått ett rätt svalt intryck av MVC; trots att jag varit på helt olika ställen. Jag tycker att jag ofta läser om så mysiga och varma barnmorskor som man bara vill ska flytta in i ens garderob för att de skänker sånt lugn och sån trygghet, men alltså, njae. Det har ju verkligen inte varit något fel på jobbet de jag mött utfört – men jag känner mig verkligen inte omhuldad. Är mys-barnmorskan en myt..? Jaja, jag ska inte sitta här och gnälla, för det är verkligen ingen fara. Allt som allt är jag väldigt glad över den mödravård som finns att tillgå i Sverige (även om nån snälla får se till att inga fler förlossningsplatser försvinner, på riktigt?!)!

första besöket hos barnmorskan

”Mitt” MVC under förra graviditeten låg granne med det här – helt klart bloggodkänt! 😉

Kommentera (13)

Kommentera

 1. Marie

  Skulle väl inte påstå att min förra barnmorska var mysig men gav mig så mycket lugn och trygghet, så det blev liksom mys 😉

 2. Anna

  Nej vad tråkigt för dig! Jag är i v 18+3 med mitt andra barn och den 6e har jag mitt tredje barnmorskebesök. Vi har haft inskrivning med massa prat och uppdatering och vid förra besöket lyssnade vi på hjärtslagen. Tycker verkligen du ska byta.. Mysiga barnmorskor är ingen myt!

 3. Annika

  Jag har inte heller stött på någon mys-barnmorska. Under förra graviditeten hade jag så mycket ångest och var så rädd och orolig, men min barnmorska bara viftade bort det och försökte få det att framstå som att min högriskgraviditet inte var något att bry sig om. Att jag behandlats för cancer ett och ett halvt år tidigare tog hon aldrig ens upp, förutom på ett ganska kallt och opersonligt sätt (typ ”vänta, jag ska kolla med en kollega. Du Ylva, hur är det, kan man göra XXX om man haft cancer nyss?”). Med det sagt: det var verkligen inget ”fel” på henne, jag var väl helt okej nöjd, men misstänker att jag kanske sluppit åtminstone lite av min förlossningsdepression om min psykiska ohälsa tagits på större allvar.

  Hon jag går hos den här gången är snäll och trevlig, men det är inte så att vi ”klickar”, jag hade lika gärna kunnat strunta i att gå dit om det inte var för de rent fysiska kontrollerna.

  Såg att någon/några kommenterat att du borde byta – och det ska du förstås om du vill! – men själv känner jag att det inte är så himla viktigt att få träffa någon som jag vill ska flytta in i min garderob, och så tolkade jag ditt inlägg också. Så länge de sköter sitt jobb känner jag att det är fine.

 4. Elin

  Vad tråkigt! Min barnmorska är såå gullig, omtänksam och får en att känna sig så lugn & trygg. Hoppas det blir bättre annars hade jag nog bytt, ni som bor i större städer har ju lyxen att kunna välja på många olika 😜👍🏼

 5. A

  Hade en härlig och förstående barnmorska när jag var gravid med min dotter och bad om att få henne igen nu när jag är gravid med andra barnet. Känns skönt med en barnmorska som tar min oro på allvar då hon känner till min historia med ett missed abortion och ett missfall innan jag blev gravid med dottern.

  Kan tilläggas att jag först fick träffa en barnmorska som gav mig obehagkänslor och som jag upplevde nedvärderade mig. Ringde och bad om att få byta och det var inga problem.

 6. Malin

  har bytt två gånger nu. engång med första barnet och nu andra barnet bytte jag helt vårdcentral. Min första bm var helt hopplös och frågade inte ens hur jag mådde. kom gråtande två gånger därifrån då jag kände sån olust. den jag har nu tog sig 2h på första inskrivningen i v12 och gick igenom allt om förra och hur jag mår nu. Skönt med någon som verkligen visar intresse så som man tänker att en bm gör 🙂 ska först i vecka 20 på nästa och de känns helt ok. Rul om två veckor, drömde om tvillingar inatt. Hehe

 7. Lena

  Har haft två olik barnmorskor och fått bra vård men inte har de varit speciellt mysiga och sådär, men de är väl människor precis som alla andra och inte en homogen grupp 🙂 Andra gången träffade jag barnmorskan mer sällan och fick mindre attention, kändes dock helt ok då jag hade mer kolla på läget ändå.

 8. Sara

  Säkert lite olika det där. Bor uppe i Norrbotten och är nu i v 25 och har redan hunnit träffa vår barnmorska 4 gånger. (snart 5) Fick lyssna på hjärtljuden redan i v 13 och fick lyssna andra gången i v 16. Måste bara säga att det verkligen finns suuperhärliga barnmorskor, som våran helt underbara barnmorska som tar hand om oss och bebisen i magen! Hon är så lugn ,trygg och lyhörd så att man bara vill ha med henne alla steg i graviditeten (gärna under förlossningen också). Så det finns pärlor därute!

Se fler...
Annons

LOPPIevent Höststart – vilken dag (!!!)

Nu har jag landat hemma igen efter en helt otrolig helg. Skulle dock behöva en helg till för att hämta mig från allt detta, hehe. Efter frukost på Yasuragi åkte vi till stan där LOPPIevent Höststart skulle gå av stapeln. Cissi och Hugo gjorde ett strålande jobb på scenen och tog emot samarbetspartners på löpande band som delade med sig av inspiration, tips, tävlingar och give aways. Ett gäng av toppbloggarna gick modevisning och jag fokade mest på att få till en fin film om dagens tillställning tillsammans med vår kameraman.

Min upplevelse är att den positiva känslan jag kände inte bara drabbade mig – det var många glada miner från alla härliga föräldrar på plats. 🙂


När eventet var slut fick jag lyxen att vara i ett litet VIP-gäng (hur ofta får man skriva den meningen?!) som fick mingla vidare på ett after event med klädmärket me&I. Jag älskar deras kvalité- och unisextänk så ni kan ju gissa om jag blev glad när jag fick med mig tröjan här ovan hem till min lille unge. Jag ÄLSKAR färgerna!

Nu är jag så trött, så trött, så trött (att sova själv var nog lite för ovant för mig /cool_girl_90) så nu ska jag mysa ner mig i min älskade soffa med ostbågar och smågodis. Och ja, Martin såklart! 😉 

Kommentera (12)

Kommentera

 1. Diana

  Men alltså åh! Det hade ju varit jättehärligt att få träffa dig, men ansiktsblind som jag är så känner jag aldrig igen någon alls typ haha. Hoppas vi ses någon gång så vi kan heja! 😀

  1. josefinknave
   josefinknave

   Haha, åh, jag är lite likadan – så det underlättade nog inte direkt för oss, haha! Nästa gång! Kram!

 2. Megan

  Hej Josefin! Jag verkligen älskar din blogg och yt! Gud vilken fin tröja du köpte till bo! Men iallafall (vet inte om ni redan löst det) men kan ge er lite tips om barnvagn till bo och bebis. Min syster köpte en icandy nånting (vet inte vad den heter) men man kör barnen typ över varandra. Det skiljer ett år på hennes barn. Och den var trång för båda barnen att sitta i. Vet att det är olika men ändå tråkigt om man lägger ut pengar på en barnvagn och så kan man inte använda den! Men jag är ju en bugaboo freeak så jag skulle säga bugaboo donkey. Eftersom både enkel och dubbelvagn super smidig. Men min syrra hade sin Joolz barnvagn som den äldsta hade och använde den! Och skulle hon gå långt så hade hon den lilla i bärsele och stora i vagnen. Annars gick han. Men var man två personer eller man inte var hemma hade hon en sulky till den stora. Det gick jätte bra för henne. Och man kan ju köpa en ståbrädda till den stora oxå.

  1. josefinknave
   josefinknave

   TACK snälla! <3 Så himla bra med tips, det är verkligen guld värt att ha i ryggen när det blir dags att köpa vagn. Kram!

Se fler...
Annons

Första natten själv!

Här ligger jag på en hotellsäng och pustar efter en dag FYLLD av bloggsnack, spa:ande och sushi med bästa LOPPI-gänget. Jag är så full av både intryck och mat, haha. Till middag var det liksom buffé med en massa lyxig asiatisk mat och det gick ju, som ni förstår, inte riktigt att hantera. MUMS.

Och nu ska jag alltså sova min första natt själv sen B kom till världen. I över två års tid har jag alltså inte sovit en enda natt utan sällskap. Inte så konstigt egentligen, kanske, och det KÄNNS – för hjälp vad det är ovant! Självklart har jag skyhöga förväntningar på hur ljuvligt det ska vara och hur gott jag ska sova men ska jag vara ärlig är det ungefär 50% njut och 50% total-längt efter min lilla familj just nu… Känner mig som världens tönt, men så är det! Det är ju i alla fall väldigt fint att få komma iväg såhär och säkert nyttigt att få längta lite, så att det blir extra härligt att återförenas sen. Nu ska jag titta lite på teve, kanske pressa ner en bit choklad (som sagt, SÅ MÄTT) och sen sussa för att ladda imorgon då vi kör Höststartseventet! 🙂

Kommentera (10)

Kommentera

 1. Jenny

  Har två kompisar som ska få en liten bebis, tror att ni följer varandra ganska bra, hon är i vecka 20 nu. Och som den praktiska människa jag är så har jag börjat samla på mig lite ”bra att ha grejer” som jag ska ge som present lite närmare, till exempel en ”barn i bilen”-skylt till deras bil och namnlappar att sätta i kläder när det börjar bli dags för sånt. Har du några bra tips på grejer som man kanske inte tror man behöver eller lätt glömmer bort som nybliven förälder, som kan uppskattas som present från närstående?

  1. josefinknave
   josefinknave

   Vilken fin vän du verkar vara! Mitt bästa tips är MAT, haha. På riktigt – jag älskade alla som kom med mat och godsaker till oss under första tiden, man hade nämligen så lite ork att fixa sånt själv!

 2. Kristin

  Åh, minns såväl min första natt utan Allan! Han var visserligen bara 6 månader. Det kändes superkonstigt att åka iväg men gud vad gott jag sov sen!

Se fler...
Annons

7 anledningar till att alla småbarnsföräldrar förtjänar medalj varje morgon

 • För att du antagligen blir väckt i god tid innan väckarklockan ringer (trots att den är inställd på en tid som pre småbarnsliv klassades som svintidig).

 

 • För att du kort tid efter uppstigning kan komma att behöva prioritera saker som toaletthjälp, vällingskak, smörgåsbredning och rattande av andra önskemål från minipersoner över dagens första kopp kaffe.

 

 • För att du kommer hinna bli svettig i dagens outfit redan innan ni kommit utanför dörren.

Lämna på förskolan

 

 • För att du ens lyckas få på ditt barn/dina barn alla dagens kläder trots eventuella akrobatiska konster och brottningsmatcher.

 

 • För att din, smått svettiga, egen outfit med all säkerhet får åtminstone en fläck innan ni nått förskolans grind.

Småbarnsförälder

 

 • För att du lyckas lämna din/dina älsklingar på förskolan utan att bryta ihop (framför dem, i alla fall).

 

 • För att du, trots allt detta, lyckades komma i någorlunda tid till jobbet ändå.
Kommentera (10)

Kommentera

 1. Mamma bläckfisk

  Ja hjälp, jag känner igen mig i allt. Morgnarna är inte att leka med! Jag är ensamstående med fyra små, trillingar på 2,5 år och en fyraåring. På morgnarna är det påklädning på löpande band som gäller, oftast (snarare alltid) under tidspress, och när vi väl kommer ut genom dörren är jag helt svettig. Då ska jag dra en megabarnvagn som med barnen i väger totalt ca 80 kg (3 x 15 kg plus vagnen som väger 35 kg i sig), och eftersom vi blir försenade varje morgon (varför måste alltid någon bajsa precis när det är dags att gå?) är det jättebråttom och jag får småspringa till förskolan med barnen (fyraåringen cyklar). När vi väl kommit fram till förskolan ska alla kläs av igen. Så när jag väl kommer till jobbet så är jag inte direkt fräsch. Men jag behöver i alla fall inte vara så ledsen över att det är omöjligt för mig att gå och träna nu, för jag får nog en hel del motion ändå. Morgnarna är ju som ett helt gympass.

 2. lailahogfeldt
  lailahogfeldt

  Såå grymt! Du satte verkligen pricken över i:et! 🙂 Kollade även in dina youtube-videor! Så bra! Vad duktig du är! 🙂 Kram!!

 3. Matilda

  Älskar listan – spot on!! 😀
  Så kul också hur relativt allt är…. Jag har tvillingar och här om veckan var det bara jag och ena barnet hemma vilket ju var rena rama semeeestern!! Ingen svett och all tid i världen för detta enda lilla barn. Snart ser du tillbaka på denna tid och undrar hur du kunde tycka att det var stökigt och kaosigt med bara Bo 😉

  1. josefinknave
   josefinknave

   Haha, åh, ja – det är verkligen relativt. I mina ögon är alla med fler än ett barn, och kanske framför allt twins, superhjältar! Kram!

Se fler...
Annons

Gravid i vecka 20 med andra barnet

Och så vips är vi i vecka 20! I skrivande stund (vecka 19+4) har 49,3% av graviditeten passerat, så snart är vi alltså halvvägs… 🙂 Efter att ha lärt mig den hårda vägen att bebisen sällan kommer på beräknat datum tar jag inte de där siffrorna på allt för stort allvar. Min inställning är att vi blir tvåbarnsföräldrar någon gång i januari, som senast typ 1-2 februari, och min starka förhoppning är att bebisen inte föds förrän vi är inne på år 2017. Men med tanke på att jag gick över tiden sist borde det väl vara rätt osannolikt ändå? Vårt BF är alltså 14 januari.

Bebisen är cirka 25 centimeter och just nu utvecklas sinnesorganen för fullt. Från och med nu börjar barnen växa annorlunda på grund av massa olika saker, fram till nu är alltså de allra flesta foster lika stora.

Det största för oss den här veckan var såklart rutinultraljudet! Det var ljuvligt att få se det lilla livet röra sig där inne, och ännu en gång slås av hur OTROLIGT det är att allt det där skapas ”av sig själv” inne i min livmoder.

gravid vecka 20 andra barnet

gravid vecka 20

Jag mår helt okej ändå. Tycker ju att jag har mer krämpor den här gången, och känner mig öm och stel framför allt om jag inte rört mig så mycket under dagen. Annars är jag tröttare, hungrigare – och så har jag kvar min väldigt lättprovocerade halsbränna.

Här kan ni läsa mina tidigare inlägg om andra graviditeten hittills. 🙂

Kommentera (15)

Kommentera

 1. MalinW

  Angående halsbrännan: Du måste prova Omeprazol. Jag menar MÅSTE. Jag höll nästan på att avlida av min halsbränna den sista tiden av graviditeten. Omeprazol blev räddningen! 👍🏻😊 Grattis till den nya bebisen också såklart 😃

  1. josefinknave
   josefinknave

   Åh, VILL, men får inte ta det på grund av att jag äter andra mediciner som krockar. Det är jag och halsbrännan, alltså, haha.

 2. RebeckaR

  Kul att vi är så nära i tiden! Själv är jag gravid i vecka 22 🙂 Förstår vad du menar med halsbrännan, urk. Men det blir väl värre nu när man har två i magen. Jag hade hoppats på att mina skulle komma i januari, men det verkar bli december. Datumet som är satt nu är den 1 januari. Och i och med att jag väntar tvillingar så kommer dom väl betydligt tidigare än så. Kanske blir årets julklapp 🙂

 3. Madeleine

  Hej underbara Josefin! Jag undrar om ni ska berätta om det är en pojke eller flicka som ligger i magen? Eller ska det hållas hemligt tills födseln?
  Jag är så nyfiken!! Lycka till med allt och tack för en super bra blogg och Youtube kanal!!

  1. josefinknave
   josefinknave

   Vi kommer inte hålla det hemligt, men jag kommer inte heller göra något stort avslöjande. Ni kommer få veta tids nog. 🙂 Tusen tack, och stor kram! <3

 4. Mathilda

  Så himla roligt att det bara skiljer oss cirka 2 veckor! Är själv i vecka 18 och om 2 veckor ska vi med på RUL vilket ska bli så Spännande. Tycker att de är så kul att få följa dig eller er i även denna graviditet😊

 5. Maria

  Jag gick två veckor över tiden med första barnet så snacka om förvåning när min andra dotter valde att titta ut två veckor INNAN bf istället! Jag hade ju inte ens slutat att jobba. Så you never know liksom 😉

 6. Malin

  här sitter jag i v17 och ska inte ta reda på könet. Men är så jäkla nyfiken vad eran bebis är för nå kön. precis som att de spelar någon roll ! Så himla konstigt 😀

  1. Camilla

   Samma här! Ville inte ta reda på könet själv, men tycker att det är jättespännande att få reda på när det gäller andra graviditeter?

Se fler...