Mammaliv i Nashville

8 saker föräldrar borde göra MER

Ta med barnen till restaurang – Om du gillar att gå på restaurang, sluta inte för att du har barn. Om du VILL- våga. Många föräldrar drar sig ur restaurangbesök i rädsla att irritera och störa andra. Tänk inte så mycket på det! Kör på! Man behöver kanske inte välja det vackraste dyraste stället med vita linnedukar och svår meny. Men att uppfostra barnen att lära sig hänga på restaurang, om man vill, är inte fel.

Sluta ursäkta ditt barn – Låt dom ta sin tid att klättra uppför trappan själv i varuhuset utan att ursäkta dig. Sluta ursäkta ditt barn när hen försöker upptäcka världen och ta för sig. Låt det ta sin tid att hitta rätt hissknapp, låt hen hjälpa till och försöka själv i den mån det går. Stressa inte upp dig och ursäkta inte till andra runtom.

Ta tid för dig själv och din partner utan dåligt samvete – Att ta ett steg tillbaka från föräldrakarusellen och spendera tid med sin partner är väldigt viktigt. Det behöver inte vara en weekend-resa till Maldiverna. Det kan vara en bio, en lunch, en långpromenad – att umgås med den man valde att skaffa barn med och älskar, är så otroligt viktigt. Det är lätt att tappa varandra under småbarnsåren och att få små stunder där man har tid att connecta och diskutera utan att bli avbruten är väldigt viktigt.

Amma offentligt – Denna är till alla ammande mammor. Att amma är något av det mest naturliga som finns. Amma precis vart du vill, när du vill, hur du vill. Skäms inte, få inte dåligt samvete och göm dig inte på en toalett om du inte vill. PUNKT.

Sjung tokiga sånger högt i köer för att underhålla barnen – Var inte rädd för att skämma ut dig framför andra vuxna. Dansa runt med barnen om du vill, sjung om du vill, busa runt och spela inte ”vuxenspelet” hela tiden.

Sluta lägga sig i andras föräldraskap – Det är så lätt att ”ge råd” och berätta vad som är bäst till höger och vänster. Mest troligt i all välmening, såklart! Men vi måste bli lite bättre på att hålla våra tankar och åsikter för oss själva och låta andra föräldrar köra på med det som är bäst för dom. Ingen behöver en djävulens advokat som viftar med pekpinnar. Är en åsikt önskad – kör på. Men allt som oftast så behövs inte dom där icke-önskade ”tipsen”. Dock verkar många föräldrar bli väldigt upprörda över detta och anser sig ha ALL RÄTT att sprida sina viktiga budskap.

Var stolt och våga visa det! – Filma dina barns uppträdanden på skolan, jubla högst och gråt hur mycket du vill under framträdandet. Med tanke på att jag står med kameran i högsta hugg när storbarnet sjunger blinka lilla stjärna här hemma samtidigt som jag gråter lite lätt, kan jag inte tänka mig något annat än att fullkomligt ÄGA the fact att mitt barn är det mest talangfulla (rimligt eller hur!?) någonsin och därför stolt stå i mitten, längst fram vid framtida uppträdanden, med näsdukar i högsta hugg och riggad kamerautrustning. Var stolt och känslosam och våga visa det!

SKRYT – Våra barn är det bästa vi har. SKRYT om dom. Högt som lågt. Berätta vad du vill berätta och håll inte inne på känslor i rädsla att tråka ut någon. Visa bilder, uppdatera Facebookstatusar exakt så mycket som du vill. Är folk ointresserade kan dom antingen scrolla förbi eller stänga av öronen lite halvt en stund.

Vad tycker ni vi föräldrar borde göra mer?
jennybenny amma offentligt

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Moster Frida

    Bra lista för de som begränsar sig själva. Saknar dock två punkter. Ett, att våga säga ifrån ett annat barn som gör något orätt (skadar något eller någon, tar leksaker eller allmänt testar gränser ). Två, visa respekt och hänsyn. Visst, underbart att man skryter i tid och otid (men det kan finnas tillfällen som verkligen är olämpliga). Eller om man står och filmar hela barnens framträdande men samtidigt står så olägligt så ingen annan stolt förälder får chansen att filma överhuvudtaget. Ensam är stark, men tillsammans är man starkare. Just saying.

    1. jennybenny

      Ja dom kan man också blanda in där, såklart 🙂 Menar ju inte att man ska skrika högst om sitt barn och inte bry sig om andra ;D

  2. Ida C

    Bra tips! Ska verkligen anamma dem mer! Tänkte bara på en grej om de med råd. Vet inte hur jag ska formulera det… Men de finns dem som verkligen VÄGRAR lyssna på tex ny forskning om saker kring barn. Vistas i offentliga miljöer virustider med nyfödd tex, eller lägga filt över ditt sovande barns vagn. De kör lite på: ”jag gör som jag vill och förr i tiden gjorde man alltid/aldrig så”. Man kanske kan ta till sig lite ny information utan att känna att man måste lyssna till varje råd de ”välvilliga” ger. Det är ju faktiskt något positivt att ny information kommer av forskning som gör att vi kanske kan skydda våra barn ännu mer… (Kanske inte hamnar underkategorin RÅD från allt och alla men ändå =)

    1. jennybenny

      Alltså. Jag tror lite det beror på VEM som ger ”råd” och NÄR. Många slänger ur sig saker lite till höger och vänster istället för att kanske ge ett snällt råd när man diskuterar ett ämne. Ah du fattar? 🙂 Man kanske tom. kan fråga om man får berätta om en erfarenhet eller ge ett råd till föräldern i fråga så dom är beredd på att det kommer tänker jag?

  3. Anna i stugan

    Håller med om precis allt! Innan jag fick barn var jag själv en sån som tyckte att ”måste man låta barnen trycka på hissknappen, det tar ju sån tid!” (typ två sek extra?) eller ”måste man sitta och amma just där, man kan väl dra sig undan lite?” (jo tjena) eller ”måste föräldrar dra med sina ungar på café hela tiden”. Skulle iofs aldrig fått för mig att yppa mina åsikter högt, men allt detta som jag själv har tänkt träffar ju mig som en bumerang i nacken nu, för jag inser ju att många barnlösa tänker så när jag är ute med mitt barn och får äta upp mina tidigare tankar. Vilket har hämmat mig otroligt mycket som förälder, mer än jag skulle vilja.

    Så ja, alla föräldrar – gör mer av allt detta – OM NI VILL!! 🙂

  4. Sara

    JAAAAA!!!!! Alltså ja ja och ja! Har precis börjat amma och det sitter fortfarande i små spöken i huvudet sen sist. Vart så jäkla stressad att amma offentligt!
    Vi var på middag hos svärföräldrarna idag och inte ens i ett sånt sammanhang klarar jag av det. För att det känns som
    Att jag besvärar andra! Blöh!

  5. Milo

    Rubriken ”8 saker föräldrar borde göra MER” – klingar lite odd med din ”sluta lägga sig i andras föräldraskap”-text…. Haaa ha ha

        1. Frida

          Ta inte i så du storknar – jag menade verkligen inget utöver det jag skrev! Jag gillade inlägget och menade det inte som något negativt utan bara som en rolig iakttagelse. Tagga ned