Mammaliv i Nashville

Att förlora ett syskon

Hur ska jag någonsin kunna förklara vad som hände och hur jag kände den där natten, den 10:e december?
Den djupaste sorgen. Det mörkaste avgrundsdjupa hålet. När livet ändrades för alltid.

Ni vet när man ställer sig upp och allt svartnar för ögonen och allt snurrar? Så kändes det! I flera dagar. Veckor.

Ni vet när man försöker föreställa sig någon dö och liksom spelar upp ett scenario i huvudet men man orkar inte genomföra tanken för det är för starkt? Så overkligt och man får liksom ont i hela kroppen och mår illa av bara tanken, för det är så fel. Det får inte hända.
Den känslan blev verklighet.
Det går.

Jag minns inte riktigt den där sena fredagskvällen den 10:e December år 2004. Kanske för att jag inte orkar? Kanske för att hjärnan fortfarande bearbetar.

Vi hade ätit flygande Jacob till middag och målade om i min storebrors gamla rum.
Han hade precis flyttat ihop med sin bästa kompis i deras första lägenhet och nu skulle mamma och pappa flytta in på övervåningen, i hans gamla rum, och alla hjälptes åt att måla väggarna.

Det plingade på dörren.
Jag sprang ner, öppnade och där stod två poliser.
Jag minns att jag darrade, jag minns att världen blev helt dimmig, det kändes som jag var full, jag kunde inte höra, kunde knappt se och jag skrek. Jag skrek rakt ut.
Jag minns skriket som så djupt och djuriskt. Ända från tårna. Från hjärtat.

Jag minns hur vi satt i en polisbil för att åka till sjukhuset och jag minns hur nära och kära kom springandes i korridoren. Gråtandes. Förtvivlade.
Jag minns att jag satt på det hårda golvet i en steril korridor och att jag vandrade iväg i chocken och gick vilse i ambulansgaraget.
Jag minns hur vi väl hemma igen bara grät. Vi grät så mycket att det inte gick att sova.
Vi somnade gråtandes. Vi vaknade gråtandes.
Vi grät mer än jag trodde man kunde.

Bara två dagar senare var det min 18årsdag. Och vi grät allihop, hela dagen.
Jag minns att jag öppnade några presenter, men minns inte vad som låg i, förutom en sak. En sak som jag fortfarande har kvar.
En “sista present” från min storebror.
Han hade varit ute och handlat med min mamma några dagar innan den fruktansvärda olyckan och de köpte en tshirt från JC i samarbete med Röda Korset som stod högt upp på min önskelista.
“Så typiskt Jenny att vilja hjälpa andra” hade han sagt till mamma.
Jag kommer aldrig göra mig av med den t-shirten.

Dagarna gick och det blev ett nytt år.
Allt kändes tomt. Allt kändes fel.
Jag minns hur tsunamin sändes 24/7 på nyheterna, men jag orkade inte kolla.

Varför?
Varför just vår Jonas? Varför fick vi inte ha honom kvar? Varför? Varför?

Min storebror som varit där från dagen jag föddes. Som jag växt upp med sida vid sida. Som jag delade mina hemligheter med. Som jag fick följa med ut på äventyr. Som kom in till mitt rum om kvällarna för att prata om livet.
Han var så förstående, så klok, så realistisk, så djup, så full av glädje och hans hjärta så stort.
En av mina bästa vänner.
Varför kunde vi inte få ha honom kvar?

Att förlora ett syskon gör så ont. Det gör så ont att smärtan inte går att beskriva.
Ett syskon ska inte dö.
Dom ska finnas där. Dom ska finnas för att stötta genom hemskheter i livet. Dom ska finnas när Mor och Far-föräldrar går bort, dom ska finnas när föräldrarna somnar in, dom ska finnas när man tar studenten, när man gifter sig och när man får barn.
Dom SKA bara finnas där.
Jag hade tagit det för givet.
Vi skulle tillsammans, vi 4, klara av livet och finnas för varandra – livet ut.
Men så blev det inte..

Jonas rycktes bort så hastigt den där Decembernatten.
Jag kan än inte idag förlika mig med vad som hänt. Jag vill inte acceptera det.

I flera år letade jag efter honom. Hade kvar hans mobilnummer i telefonen och ringde hans mobilsvar, tyckte mig se honom på tomma gator och stora folkhav. Kände att jag skulle springa in i honom runt varenda hörn.
Han fanns ju där, vi behövde bara hitta honom!

Men jag har inte hittat honom än. Han finns inte.
Den fysiska Jonas, kommer aldrig finnas mer. Och det gör så ont att ens försöka förlika sig med, trots att det snart gått 11 år sedan jag såg honom sist.

Men han lever i luften. I våra minnen. Han finns på alla bilder. Alla filmer från när vi var små. I tanken. I hjärtat.
Och i August.

August bär så mycket av min storebror i sig att det emellanåt får oss att ta ett extra djupt andetag. Av saknad och glädje.
Hans beslutsamhet. Hans envishet. Hans ilska. Hans glädje. Hans extremt stora hjärta.
Han är så mycket som min bror, att det ibland känns som jag får ha Jonas lite vid min sida igen.
Det är som att vår fantastiska lilla lintott, kom till oss för att jag behövde honom så innerligt.
För att jag saknade ihjäl mig. För att jag inte kunde leva utan.

Det går inte en dag utan att jag tänker på Jonas.
Jag undrar hur livet hade varit. Vem han hade varit. Vad han hade pysslat med. Hade han haft barn? Hade vi ringts ofta? Hade han fortsatt lyssna på musik sådär superhögt i hörlurarna? Hade han bott kvar i Karlstad? Vem hade fått turen att stå vid hans sida?

Den avgrundsdjupa sorgen, det stora hålet i hjärtat, kommer alltid finnas där.
Det är alltid något och någon som kommer saknas mig.

”Only the good dies young” började spelas ofta på radio kort efter hans liv rycktes från honom och oss alla som älskar honom.
Only the good dies young..jennybenny röda korset att förlora ett syskon

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Therese Hedeblom

    Så fint skrivet… Kom förbi ditt inlägg för jag är lite i samma situation, men min storebror har inte försvunnit ännu. Han ligger döende i cancer och vi vet inte hur långt det är kvar men det känns som att det inte är så långt kvar. Det är fruktansvärt att bara gå runt att vänta, när han bara ligger där helt hjälplös. Det är svårt att prata om det med andra för de förstår inte riktigt, svaret man får är typ ”usch då..” ”Åh vad hemskt”

    Och ja det är hemskt men det är så hemskt att det inte finns ord för det!
    Förlåt för den känsliga och öppna kommentaren men jag var vara tvungen att skriva. Jag förstår din sorg <3 och jag antar att den alltid kommer finnas. Man får väl lära sig att leva med den… Kram

    1. jennybenny

      Jag finner inte ens ord.. Kära kära du.. Vad säger man?? Det finns inget att säga?? Det är så fruktansvärt förjävla svårt att förlora ett syskon. Och jag hoppas med hela mitt liv, att du kommer få ha din bror kvar. Fy fan för att förlora sitt syskon. FY FAN. Det är så hemskt och rått. Det får inte hända.. Jag önskar jag kunde krama dig och säga något bra. Men det finns inget. Det är så många miljoner gånger värre än ”åh vad hemskt” och det finns verkligen inte ett ord som kan få en att känna sig LITE LITE LITE bättre till mods. Om du vill maila mig, så maila! Jag finns här och du får så hemskt gärna skriva av dig. Jag vet inte exakt vad du går igenom, men ändå så vet jag. All kärlek till dig och er! <3

  2. Linda

    <3
    Smärta som inte går att föreställa sig.. Så fint det du skrev om August, att han finns i honom! Wow!

    Jag förlorade en nära vän för 11 år sedan. Tänker på honom än idag, minnen, men också att jag hade behövt ringa honom för råd etc. Han var expert på datorer 🙂
    I somras när jag var på stranden med mina barn i vattenbrynet såg jag en äldre kille med två barn längre bort, kanske sina egna? Och han sprang runt som en galning med dom där barnen, hade vattenkrig med vattenpistoler, haha såg så härligt ut! Och då tänkte jag Att precis sådär hade Erik varit som pappa om han hade funnits <3
    Tror precis som du och Betty 🙂 att om man förlorat någon sådär brutalt så är man mer rädd om de små stunderna i livet.. Erik är min sådan förlust.
    Kram och tack för en härlig podd!

  3. Charlotte

    Jag minns det såväl….kan se spåren i gatan framför mig….
    Förövrigt så åt jag på din mammas restaurang två gånger förra veckan, de är väldigt lika hon och din bror!
    <3

  4. Hannah

    Jag vill att du ska veta hur modig du är som blottar ditt innersta för oss som läser. Jag beundrar dig och känner med dig. Skickar kärlek över Atlanten.

  5. Helena

    Jag hatar döden. Jag hatar att den stövlar liv. Unga liv som förtjänar att leva längre. För 20 år sedan förlorade jag min pappa. Han fick en hjärtinfarkt. Han var bara 47. Så ledsen att läsa om din bror…

  6. Linda

    Så starkt skrivet och beskrivet. Beklagar verkligen sorgen! Tårögd texten igenom och fick rysningar när du skrev om August! ❤️

  7. Malin - mamma till Isabella & Melissa

    All kärlek till dig/er. ❤️ Kan för mitt liv inte föreställa mig smärtan ni måste leva med.. kram!

  8. Therese Andersson

    Förstår din sorg och saknad och ditt förtvivel. Mins dagen som igår när olyckan hände och det går inte att förstå vad som du o din familj gått genom. Men ni är starka hela familjen och oerhört tuffa. Alla kärlek och styrka till dig o din familj ♡

  9. Sandra

    Vet inte riktigt vad man ska skriva för allt känns så futtigt… Så starkt av dig att skriva om det, hade tårar i ögonen genom hela texten och jag beklagar sorgen så mycket! Hatar döden så mycket. Det är så galet orättvist. Min pappa gick bort när jag var 8 år, och jag kommer aldrig glömma den dagen då mamma kom hem och jag såg direkt på henne att pappa var borta. För två år sen nu i oktober gick min älskade, älskade mormor också bort och min värld rasade samman. Ingenting är sig likt sen dess och ibland tror jag att jag ska gå sönder av saknad.

  10. Emelie Z

    Jag är helt ställd. Hade ingen aning att detta hänt dig. Jag vet inte vad jag ska skriva mer än att jag blev helt tårögd och jätteledsen när jag läste din fina text.
    Beklagar verkligen sorgen Jenny. ❤️

  11. Ida B

    Ord räcker inte. Så fruktansvärt! Kommer ihåg när jag fick veta och sen när du kom till skolan och vi stod i korridoren och kramades. ❤

  12. Michaela

    Åh vad jag grät igår när jag läste detta inlägg. Det gör så ont att läsa och att då försöka förstå er smärta är förstås helt lönlöst. Men TACK för att du delar med dig. Det känns fint att få ta del av den här stora biten av ditt liv <3
    Varma kramar och kärlek!

  13. Med en dotter på andra sidan

    Så fint du skriver.
    Min flicka tog ett steg åt sidan. Jag kommer aldrig att förstå. Jag kommer aldrig att acceptera. Jag kommer alltid att leta efter henne.
    Varm kram fina du <3

  14. Matilda

    Så fint inlägg om din bror. Torkar tårarna som rinner och minns när jag läste om den där olyckan i tidningen. Jag är från Skåre och minns din bror så väl från ilanda, jag gick året under honom, men man har ju alltid koll på de som är äldre. Minns så väl hur orättvist jag tyckte det var och hemskt. Inget sådant ska få hända någon, framför allt inte någon som är så ung. Men jag tror han sitter någonstans och tittar ner på dig och hela din familj, ler och är glad att ni minns honom med sådan värme. Och tänk vad fint att han kom tillbaka till dig i form av August! Massa massa kramar till dig!!!!

  15. Aida

    Det gör verkligen ont i mig att läsa det ni fått vara med om. Som någon skrivit innan, det känns som att alla ord man säger är fjuttiga. <3

  16. Heidi

    Vad vackert skrivet, det gick rätt in i mitt hjärta
    För snart ett år sedan förlorade jag min storasyster, den av min syskon som alltid funnits vid min sida, som ställt upp i alla lägen, som älskat mig men också tyckt jag varit jobbig.
    Det är så fruktansvärt orättvist, jag går fortfarande som du å letar i land undrar jag om hon är vid min sida än idag, men det tror jag!
    Man kommer aldrig komma över saknaden men sorgen blir förhoppningsvis lättare att leva med.
    Tack för att du delade med dig av din historia!
    Ta hand om dig, kram!

  17. Annica

    Jag har än så länge haft turen att inte förlora någon närstående men min pappa har cancer och jag väntar i stort sett bara på dagen då min värld kommer att gå i bitar..
    Så jag vet inte hur det känns annat än att jag mår illa av bara tanken. Ditt inlägg träffar mitt i hjärtat, så vackert och sorgligt skrivet. Det finns inte riktigt något som går att skriva här som räcker till.. ❤️

    1. Heidi

      Jag förstår precis vad du menar.
      Jag förlorade min syster för snart ett år sedan, och nu har min pappa också fått cancer å är rädd för att ”den” dagen snart ska komma, å Bara tanken av det får mig att bli illamående!
      Jag hoppas att du och din pappa kommer få många fina år tillsammans!
      Ta hand om dig!

  18. Mammi

    Fint, otroligt fint skrivet. Minnena från den kvällen… de är så hemska, så fruktansvärda och säkert olika för oss alla. Att läsa det som du, min dotter som förlorat sin bror, gått igenom, hur du upplevde det smärtar på ett annorlunda sätt. För mig är det fortfarande svårt att förstå att det hemska som hänt, att förlora ett barn, gäller mig.
    MEN att ni förlorat ett syskon, en storebror som älskade er så innerligt och som jag lovade:-” Ta hand mina syskon ifall nåt skulle hända mig”. Det smärtar mig på ett annat plan, önskar jag kunde göra nåt för er tre som är kvar så att ni slapp den sorgen.
    Älskar att du skrivit detta och gör Jonas mer levande igen för han finns hos oss för alltid,mamma❤️

  19. Alexandra

    Det här inlägget berörde mig verkligen. Kan inte ens föreställa mig er sorg och saknad. Kram till dig och din fina familj! <3

  20. Carolina

    All kärlek till dig! Jag beklagar så hemskt mycket. Detta inlägg berörde mig djupt men jag kan inte på långa vägar förstå din sorg men jag vill ändå bara skriva att jag bryr mig och att jag beklagar så mycket.
    Massa kramar

  21. Erika P- 2 busungar i hemmet

    Blir så tårögd❤️Fina Jenny ! Jag rös i kroppen då du grät och pratade om det i podden. Tusen kramar till dig! ❤️❤️❤️

  22. Stina

    Tårarna bara forsar när jag läser, så oerhört sorgligt och mycket fint och kärleksfullt skrivet. Livet är så grymt ibland. Inga ord räcker till för den här sortens sorg. Jag känner så väl igen mig i det du skriver om att inte riktigt kunna acceptera och förstå, att fortsätta leta och hoppas. All kärlek till dig ❤️

  23. Louise hej hej

    ❤️ Skrivit flera kommentarer men det går inte skriva något. S jag raderar. För allt blir bara ord, och jag vill säga så mycket mer än ord. Så fint skrivet, och att du delar med dig. Och orden om hur din bror finns i August.
    ❤️

  24. Nora

    Åh, Jenny! Fy fan vad orättvist att han slets ifrån er!
    Jag svalde flera gånger under tiden jag läste din text, för jag känner, så mycket det går utan att ha varit där själv, hur jäkla ont det måste ha gjort (och fortfarande säkert gör ibland).
    Samtidigt är din text fylld med en sån otrolig kärlek! För så mycket som du älskade din bror, det går inte att ta miste på när man läser din text.
    Många kramar till dig!

  25. Akka-mamma till Gustav

    kram! Denna oändliga sorg hand i hand med oändlig kärlek. Konstigt att man orkar, konstigt att man kan lära sig leva med smärtan.

  26. Maria

    Hej!
    När jag läser detta gråter jag, för din och din familjs skull och för min egen skull
    Det var den 24/7-2013, min äldsta son dog ifrån mig, sin bror o sin lilla syster, jag som mamma kommer aldrig över den förlusten och det gör inte mina barn heller, de förlorade sin älskade storebror som alltid fanns där för dem, han hade nyss fyllt 30
    Så finns det folk som säger att allt har en mening, i helvete heller……………..Ser min dotter i dig hon saknar sin bror enormt mycket, och hon har svårt att prata om det ännu, han var 8 år äldre, fanns alltid där för henne
    Varma tankar
    Maria i Skåne

  27. Sara

    Det gör så jävla ont i hjärtat att läsa, att känna er familjs sorg❤️
    Tror inte på övernaturliga ting eller religiösa tankar, men ändå är jag helt säker på att han har koll på er. Att han tittar stolt ner på sin lillasyster med sina dunbollar till barn. Han hade också varit extra stolt över att se att du följer ditt hjärta och fortsätter engagera dig i det du tror på❤️ Och kärleken du visar till dina föräldrar. Sorgen kan också vara en drivkraft Jenny ATT orka, att se livet på ett annat sätt. Även om det inte motiverar orättvisan i att mista det närmsta man har❤️
    Ingen ska behöva mista sitt syskon.
    Vi begravde sambons mormor för två veckor sedan, och hennes syster som är 80+ grät så det ekade hårt i hela kyrkan. Så smärtfyllt och tragiskt även i den åldern.
    Har 4 småbröder och oron river alltid i mig. Dessa små ärkenötter som lever som de är odödliga, mina ärkenötter!
    Ska krama om dem extra mycket nästa gång och tänka på dig och din bror.
    Kram och godnatt fina Jenny❤️

    1. Sara

      Och…. Sorgen har ingen tidsuppfattning. Livet kan kännas lika hårt och uppslitande som den dagen det hände. Och det är okey att sörja❤️ Pappa gick bort i cancer när jag var liten, och att höra någon säga att tiden läker alla sår är inget man vill höra. Man måste få känna som man själv vill❤️

  28. Anna

    Väldigt fint skrivet Jenny! Saknaden försvinner aldrig och det känns inte som det finns något att skriva för att lindra smärtan för dig och din familj, fastän det gått så pass länge. Jag hoppas ändå att ni kan se det som att det har varit en ynnest att fått ha honom så pass länge ändå. Alla minnen och härliga stunder tillsammans lever kvar i er för evigt. Jag har själv inga syskon och känner en stor saknad och ibland ensamhet inför det, så alla ni där ute -uppskatta era syskon och er familj. Styrkekramar till dig, Jenny <3 Tack för en fin blogg, blir alltid på gott humör av att kika in här (även om detta inlägg gjorde att jag fällde några tårar).

  29. Sarah

    Vilka vackra starka ord! Jag gråter och känner dina känslor. Jag förlorade min mamma, min allra bästa vän för 7 månader sen. Livet blir sig aldrig likt igen. All kärlek till dig! ❤️

    1. Lucille

      Hade tänkt skriva mer innan det skickades.

      Jag beklagar sorgen! Som många andra förstår jag inte heller varför vissa personer dör i förtid. Det är så orättvist!

  30. Catarina

    Åh, så fruktansvärt hemskt. Jag blev verkligen berörd när jag läste om din bror. Tårarna rann . Önskar ingen skulle behöva vara med om det. . Lyssnade på eran podd , måste få säga att jag vill höra mer av er. Ni gör det jättebra. Kramar till dig/ Catarina

  31. Anna

    Jag vet inte vad jag ska skriva. Ord blir futtiga. Jag kan inte förstå, inte ens tänka mig. För jag har ynnesten att, precis som du beskriver, inte behöva tänka tanken klar.

    Men som jag tidigare skrivit så försvinner ingen. Oavsett hur vi tänker om livet efter detta, om vi tror eller inte tror. Han finns i dig och i dina barn. Han finns i gester och egenheter, minnen och likheter. Det är orättvist, det finns inget annat att säga. Det är förjävligt. Men han visste att han var älskad, det är jag säker på (utan att känna någon av er). Prata med och om honom och han kommer vara en del av era liv. Kramar i mängder!