Mammaliv i Nashville

4 råd jag är glad jag aldrig lyssnade på

”Bär inte på ditt barn hela tiden, du kan skämma bort hen och hen kommer inte bli självständig”
Jag är så glad att jag vände ryggen åt detta råd. Det har stundom varit jobbigt för kroppen att kånka på pluttisar en längre tid, flera gånger om dagen. Men det har också varit något av det mysigaste. Att gå runt med en varm sovande bebis på magen medan man lagar kvällens middag eller dammsuger, att stryka handen över det fjuniga håret och konstant snosa världens bästa lukt. Love love love it. Och barnen har inte blivit beroende av att vi ska bära dom, inte alls! Däremot är dom trygga små krabater som vet att vi finns där om de behöver.

”Du måste börja pumpa tidigt och öva på att ge flaska”
Jag förstår om man behöver göra detta om man ska börja jobba, om man är en person som behöver mycket egentid eller om man helt enkelt inte vill amma länge. Men för mig? Nä jag ville inte pumpa alls. Vilket projekt!? Hade jag tid över när jag inte ammade, så ville jag verkligen inte pumpa. Jag älskade att amma, även om det var sjukt jobbigt emellanåt och är så himla glad att jag satsade helhjärtat på det, eftersom det kändes bäst för MIG. Och det var aldrig svårt att sluta amma och börja med flaska och cocosmjölk heller, trots att mina barn i princip helammade i 10 resp. 11 månader.

”Låt aldrig barnen sova i er säng”
Detta rådet vände jag ryggen sekunden jag hörde det. Jag älskar att samsova. ÄLSKAR! Vi sover utan skrik, gnäll, bråkiga nattningar och sover hela natten lång. Och barnen är nöjda dom med. När August skulle flytta till sin egen säng (den står precis intill vår) så gick det hur bra som helst. Noll komma noll problem. Och barnen är inte beroende av oss för att somna, absolut inte. Dom har barnvakt och mor/far-föräldrar som lägger dom helt utan minsta problem.

”Laga aldrig speciell mat åt barnen, då lär dom sig inte äta riktig mat”
Här försökte jag faktiskt helhjärtat att kämpa, men la ner stridsyxan då jag insåg att mitt förstebarn hade riktigt svårt med just mat. Det var inte värt det! Hellre hade jag ett mätt, glatt barn, som inte kände att mat var ett tvång. Vi erbjuder all mat vi äter, men tvingar inte. Och vi har alltid en back up barnen kan få lite senare alt. äta samtidigt som vi äter vår lite ”svåra vuxenmat”.

Det var de 4 största råden jag är så glad att jag INTE lyssnade på.
Och mitt bästa råd någonsin? ”Do what works for you!” Det har jag följt helhjärtat och rekommenderar alla att göra.

Har ni fått något råd ni är glada att ni ignorerade? Berätta!

Jennybenny råd jag är glad jag inte lyssnade på

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag har inga barn än, men om jag får så planerar jag att bara lyssna på rådet att man aldrig kan älska ett barn för mycket, då kommer folkvettet av sig själv (Astrid Lindgren har sagt det). Resten får bli ren improvisation. Tack för en bra blogg!

  2. Erica Slaatbraaten

    Hej. Några ”råd” vi fick:
    ”Barnet tränar lungorna genom att skrika..” Idioti på hög nivå.
    ”Barnet blir bortskämt om man kommer så fort hon skriker/gråter.” Aldrig, detta är ju för tryggheten för Barnet.
    ”Ha inte Barnet i sängen, det kommer ni ångra.” Som du skrev så har det funkat utmärkt att sova med vår Dotter i sängen, sover hela nätterna, känner tryggheten i att vi är där, och nattningarna går snabbt. Ligger hon i egen säng vaknar hon gråtande mitt i natten för att hon tappat nappen/hungrig eller behöver trygghet och närhet. Det är så mycket idiotiska saker man fått höra under Graviditeten och tiden efteråt med Bebis. Tur man har hjärna själv hehe.

  3. Anneli

    Härligt! Jag kan skriva under på exakt samma och viktigaste av allt är det du säger om att alla ska känna vad som passar bäst för just dem.

    Jag tycker det har varit underbart att få råd av alla de slag för det har satt perspektiv på mina tankar och jag har kunnat känna vad som är rätt för mig.

    Jag ser på råd som att människor delar med sig – sen får var och en känna efter hur det landar inom en själv.

  4. Josssan

    Så himla bra skrivet! När vi fick vårt första barn överöstes vi med råd av släktingar och vänner hela tiden. Man kände sig observerad och ville helst att ingen skulle komma och hälsa på till slut.. Ett av dom värsta råden jag fick var att inte ta upp henne så fort hon skriker, hon var då 3 veckor. När hon var runt 1 månad fick hon problem med magen, det enda som gjorde henne nöjd var att få sitta i bärselen, vagn var inte ens något att fundera på. MEN alla sa, även personer med bebisar, att jag skulle tänka på ryggen, att det inte är bra att bära runt sådär, för bebisen kommer aldrig vilja sluta bli buren.. nu är hon 14 månader, och hon är så otroligt självständig och trygg i sig själv. Hon har inte velat bli buren eller ens sitta i knä sen hon lärde sig åla och krypa vid 7 månader.. Det bästa rådet är att göra som man själv känner funkar för familjen! Och NÄRHET är det bästa man kan ge sin bebis. Vem blir inte trygg och glad av närhet?

    Jag håller också helt och håller med om maten, samma där, gör vad som är bäst för er! Vår flicka är allt annat än stor i maten, men älskar välling. Vi lyssnade dock på alla som sa att man skulle minska vällingen för att hon ska äta mer mat. Vi testade två veckor, de som hände var att hon började äta på nätterna, som hon slutade med när hon var en månad. Hon åt inte mer vanlig mat och blev därför superhungrig. Hon är dessutom lite under sin viktkurva och därför får hon äta så mycket välling som är bra för henne. Jag har hellre en glad dotter som sover 10 timmar per natt, än en ledsen som vaknar efter 5 timmar hungrig.

    1. jennybenny

      Älskar det du skriver! <3 Man ska lyssna på sitt barns behov, göra det som känns rätt i hjärtat och strunta i alla "goda råd" som känns fel.
      Jag bar och bär fortfarande mina självständiga glada barn. NÄRHET IS THA SHIT! Verkligen! Heja heja dig/er! <3

  5. F

    Känner att jag måste kommentera detta, min mamma gav oss alltid mat som vi tyckte om och det önskar jag att hon aldrig gjort. Både jag och min syster är extremt kräsen i maten idag vilket är jättejobbigt vid middagsbjudningar mm. Nu har jag själv turen att sonen äter det mesta, men är det något han inte gillar så får han lite extra kvällsfika eller en frukt efter maten och jag slutar inte laga maträtten för det.

    1. jennybenny

      Alla barn i min familj fick anpassad mat hela vår uppväxt och vi är väldigt matglada och ÄLSKAR ”svår och konstig” mat. Från alla länder. Men det släppte inte förrän i tonåren för oss alla 🙂 Så jag tror inte det gäller alla!

  6. Malin

    Men åh, rådet du valde att följa….jag som inte kan stoltsera med en endast unge än så länge försöker allt som oftast följa just detta- Bara för att det kan kvala in som ca världens bästa råd…i hela livet faktiskt!

  7. lina

    Så himla bra inlägg! Tror du förresten att man ofta får råd som går emot det man gör? Jag tycker det verkar så. Alla mina ammande kompisar blev tokiga på allt tjat om att sluta/flaska för bättre sömn etc. Och som flaskande mamma var det så klart mkt prat om att jag borde ammat i stället. Det går liksom inte att göra rätt.
    I vilket fall så, jag är glad att vi anpassade oss efter kidsen, en som kräver rätt mycket rutiner, älskar att sova i vår säng, aldrig ammade och är allätare. En som ammade, sövdes i min famn tills hen knappt fick plats länge, äter ingenting men sover helst själv.

    1. jennybenny

      Ja så kanske det är!? Intressant tanke!

      Och HEJA er som körde på och kände efter vad BARNEN behövde <3 Bästa bästa!

  8. Sandra

    När vi fick första sonen så blev vi, precis som alla andra, överösta med råd. En dag blev jag så ledsen, det kändes som folk liksom tog för givet att jag skulle bli en dålig mamma och inte klara av att se mitt barns behov.
    Min mamma tröstade mig och sa ”jag ska också ge dig ett råd; känns det bra i magen och din familj mår bra – då är det säkerligen också bra. Känns det fel på minsta sätt – ja då är det nog också fel. Så följ din egen magkänsla och gå efter vad bebisen mår bra av så ska du se att det ordnar sig. Och ALLA föräldrar gör misstag någon gång, men gången efter gör man rätt!”
    Jag och min man skiter fullständigt i vad andra tycker och tänker, liksom vi inte lägger oss i hur andra uppfostrar sina barn. Våra vänner och vi gör alla på helt olika sätt med våra barn och hör och häpna – alla barnen mår jättebra! Sen kan man ju givetvis fråga efter tips och råd, men det är en helt annan femma!

    1. Annelie

      Vad bra sagt av din mamma!! Blev också ledsen över alla råd och det blev ju fel när jag följde dom och inte min känsla. Det enda ’råd’ jag brukar ge är att inte få totalpanik om dom inte älskar barnet från första stund. Kan vara skönt att höra att inte alla gör det.

  9. Erika

    Bra gjort !! Puckade råd!! Tyvärr en del ovälkomna råd här i Sverige från präktiga besserwisser mammor … Goood byeeeeeeeeeee

  10. Sladdmamman

    Stämmer så väl in på mig med!
    Känns som jag fick exakt samma råd, och struntade i exakt samma råd då mina tonåringar var små.
    Hur det blir nu med sladdis får vi väl se, men jag tror jag högaktningsfullt struntar i ännu mer ”goda råd” denna gång 😉

  11. Towe

    Jag blir så himla trött på alla goda råd. Sambon pratar med sin släkt som hävdar stenhårt att det är bra att lämna barnet själv emellanåt så hen blir självständig. My ASS. Det enda som händer med ett lämnat barn är att det blir ett otryggt barn. Små bebisar ska inte klara sig själva. De ska ha närhet om de vill ha närhet. Punkt. Jag aktar mig för att ge råd som ingen vill ha utan säger bara att föräldern vet bäst själv vad ens barn behöver.

    1. jennybenny

      VÄRSTA VÄRSTA VÄRSTA rådet någonsin!??? Fattar inte! Är folk helt skruvade!? SÅ GLAD att du inte lyssnar på det! <3
      Närhet och kärlek dag ut och dag in i alla år!

  12. Sara

    RUTINER!!!!!
    Alla jäkla råd om dessa RUTINER! Höll fanimejj på att prata om rutiner i sömnen till slut.
    Det skulle läggas samma tid, alla måltider samma tid, skulle väckas(!!!!!) samma tid osv osv.
    Kände mig som en som levde i en fabrik med stämpelklocka. Och vi körde på det ett tag, och det vart bara kaos.
    Nu är jag hemma med 2-åringen igen i väntan på syskon och vi lever livet nu! Vi gör exakt som vi vill när vi vill☺️ Lyssnar in henne och vad hon vill.
    Svärmor ojar sig över att vi sover till 8-9 varje morgon. Ja du hör ju? Det är väl inte normalt?! Hahaha!
    Andra råd så där i början var att vi inte skulle ha en vagga, för då skulle barnet vänja sig vid att alltid bli gungad till sömn. Det stämde ju inte alls. Har nog aldrig stått och vaggat barnvagnen tex utan hon somnar utan.
    Sen är det väl det här med att stå på sig.
    Vi hade åsikter om att köra plastfritt så långt det går runt hennes leksaker och måltider. Är inriktad på Genus, Och det har vi fått pikar för. Även att vi inte ville ge henne välling var också något som andra hade åsikter om.
    Det har varit tufft, att själv tycka att man gör rätt. Men då få mothugg från andra håll. Så jag har börjat ifrågasätta deras sätt att uppfostra på också, och hoppas att de känner av läget och kanske(?) de får upp ögonen för varför vi väljer att göra som vi gör.

    Kram fina fina Jenny och tack för ännu ett spot on inlägg! Det är skitkul att komma in och läsa hos dig nu. Vilken fart du har i inläggen

    1. jennybenny

      ÅÅHH TACK snälla rara för fina ord och särskilt sista raden <3 Så glad jag blev nu! :,)

      Och jag håller verkligen med om rutinhetsen! HJÄLP vad folk har hetsat oss att vi ska ha fast schema och det ska vara si och såhär och fasta måltidstider och BLA BLA BLA. ORKAR INTE!? Det är inte så vi tycker om att leva. Inte alls. Så vi kör på precis som vi själva vill, precis som ni! Älskart!

      heja heja heja dig som ba kör på och gör vad hjärtat säger <3

  13. carolina

    Jag har avstått från att lyssna på folk som sagt att man bara ska amma var tredje timme! Jag har ammat mina barn ibland varje timme och ibland med fyra timmars mellanrum

    1. jennybenny

      Ja folk menar ju väl, men det är sååååå jobbigt med alla ”goda råd” när man egentligen inte frågat! heja er <3

  14. Eleonor

    Tank vad manga oonskade rad man far innan man far barn.
    Jag ar glad att jag inte lyssnade pa tipset att Alex borde sova i eget rum som superliten och aven att man bor sluta med napp nar man fyllt 1 for da ar man ”stor”. Han borjade sova i eget rum nar vi alla var redo och slutade med napp for en manad sen och det gick sa bra. For han forstod och vi hade pratat om det.

    1. Annica

      Hade samma råd angående napp. Jag totalignorerade det! Min kille älskade napp och när han väl slutade så var det helt smärtfritt och han var redo. Vid 1 år tror jag att det hade varit hemskt att ta den ifrån honom.. Tröttsamt (och så fel!) med alla råd som inte alls är för barnets skull överhuvudtaget.

  15. Anna

    Ang att folk älskar att tvinga på andra råd om vad man absolut måste göra vid barnuppfostran men också annat, önskar att fler kunde använda sig av frasen ”good for you, not for me” istället för allt jäkla hets…

    1. jennybenny

      Mm det vore väldigt skönt om folk kunde sluta ”ge goda råd”! Förstår ju verkligen att man menar väl, men somliga är ju väldigt.. beslutsamma över att verkligen ösa sina erfarenheter över en. Orkar inte med det!

  16. Mikaela

    Du verkar vara en så himla cool tjej Jenny! Önskar jag kände dig irl 🙂 Jag brukar tänka att man ska göra det som känns bäst för en själv. När det kommer till kritan så är det en själv som måste leva hela livet med de beslut som man tog.

  17. Josefin

    Ja, jisses vad ”råd” man får. Mina värsta är av den lite mer auktoritära sorten, som att inte barnen ska få sova i vår säng eller liksom ge barnen den närhet de behöver. Jag tror mer på att följa ungarna och deras behov där och då för det skapar nog tryggare barn än barn som minsann ska ha riktlinjer om allt…blev kanske lite flummigt.
    Håller verkligen med dig om maten! Avskyr att folk tvingar i sina barn mat, typ. Så onödigt att skapa sådant negativt kring mat så tidigt, det blir ju tillräckligt laddat med alla dieter och vad man får och inte får äta sen ändå.
    Är för övrigt så glad att jag hittat din blogg!

  18. Anna

    Åh vad bra skrivet!!
    Håller med om alla sakerna du skrev, men borde faktiskt släppa lite på den med maten och hellre ha ett mätt barn som du sa. Så tack för den inspirationen 🙂
    Mer sånt här skulle jag jättegärna vilja läsa 🙂
    Kram!

    1. jennybenny

      Vad kul att du tyckte om inlägget <3

      Vi gör alla så gott vi kan. Det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av allt man "måste" bestämma. Pjuh! KRAM

  19. Mattea

    Vilket bra inlägg! Herrejisses vad många råd man får när man skaffar barn vare sig man vill eller ej. Ni verkar ha hittat olika vis att klara av vardagen på ett sätt som passar just er och era barn. Precis så ska det vara! Förresten (OBS nu ska jag vara jobbig och komma med önskemål 🙂 Vi väntar vårt andra barn i September. Har en dotter på ca 2,5 år. Det vore kul att läsa om dina bästa tips till blivande tvåbarnsföräldrar. Fast du har kanske skrivit ett sådant inlägg redan??

    1. jennybenny

      Tack snälla rara! Och det är inte alls jobbigt med önskemål! Älskar när ni frågar och ber om ämnen. KUL att nin ska ha en till <3 KRAM