Mammaliv i Nashville

Att Blogga och YouTubea är visst ett jobb!

Tillhör ni skaran som sitter och suckar åt oss bloggare och youtubare som säger att vi jobbar när vi bloggar/spelar in klipp?
Då tycker jag ni ska tänka om, för att jobba med sociala medier, är ett jobb.

Varje dag skriver bloggare inlägg, fotar och publicerar läsning på sin blogg.
Vad det än handlar om, så ligger det mycket jobb och tanke bakom varje inlägg.
Man kan jämföra det lite med en nyhetstidning-skribent.
Varje dag ska någon artikel ut innan tidningen trycks, så alla kan läsa nyheter på morgonen.
Kanske har innehållet mer “värde” än ett blogginlägg, men det är fortfarande samma princip.
Man skriver för att underhålla och informera.
Skillnaden är dock att om man jobbar som skribent, får man ofta en fast lön, förmåner och semester.
Som bloggare jobbar man konstant, hela tiden, varje dag och även på semestern. Det är ett jobb som pågår 24/7, 365 dagar om året.
Det är inte så att jag försöker klaga, jag älskar att blogga för ett företag, det är helt 100% självvalt och jag är väldigt tacksam över min jobbsituation med bloggen.
Med detta inlägget vill jag enbart informera alla de som suckar, skakar på huvudet och tycker vi ska ”göra något vettigt” istället, att vi faktiskt gör något vettigt och att vi faktiskt jobbar.

För det första – Vad är egentligen “vettigt”?
Att vara hjärnkirurg? Lärare?

Dom som bygger hemsidor då? Är dom vettiga? Dom som gör reklam? Dom som designar omslag på konservburkar? Dom som tar betalt i parkeringshuset? Fotografer? Journalister?

Vem har ett “vettigt” jobb och vem har ett jobb som inte borde finnas? Som är “meningslöst”?

Borde alla sluta att skriva för att underhålla? Eller borde bara de som skriver nyheter få kalla det sitt yrke?
Borde de som producerar filmer inte kalla sig för yrkesmän?
För de gör ju inte direkt något life changing liksom, som poliser, barnmorskor och ingenjörer.

När blir en journalist/frilans-skribent/författare/fotograf ett yrke och när är det bara något fjant som en inte borde få betalt för?

Och vem bestämmer?

De som producerar filmer, serier, dokusåpor- de arbetar.
Men de som köper utrustning, skriver manus, spelar in, klipper, redigerar och publicerar på youtube, de arbetar inte? Det är bara ett intresse? Det är inte ett jobb?

Det blir bara pannkaka av alltihop.

Det finns helt enkelt inga tydliga gränser och det kan ju inte vara så illa?
Inte skadar det någon att vi som har förmånen att blogga eller youtuba, tjänar pengar på det?
Är det inte bara fantastiskt att det faktiskt finns nya yrken 2015 som öppnat upp portarna för kreativa själar som är duktiga på att skriva, sminka, fota och allt vad det nu är, att faktiskt få utlopp för det?
Tänk vad många ungdomar som faktiskt gör vad dom vill och brinner för idag, istället för att missnöjda sitta på ett underbetalt “förstajobb” (Obs! inget fel med det!). Tänk så härligt att fler unga talanger faktiskt får chansen att nå ut till folkmassan och bygga en karriär via internet.

Så nästa gång ni suckar åt någon som säger att de jobbar med sin blogg eller YouTube, tänk – FAN VAD COOLT och gå sedan vidare i livet.

jennybenny
Mitt dagliga kontor!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Tanken har slagit mig några gånger, tex om jag har varit inne hos Kissie, Dessie eller de andra…vad ska jag kalla deras genre? Visst förstår jag att även de har ett speciellt jobb, men ofta får de det att låta otroligt tungt och i samma inlägg ska de rusa vidare för att göra naglarna eller liknande. Då har jag tänkt många gånger att herregud, jag som inte ens har kunnat ta en rast idag skulle inte kalla mig själv för jobbande om jag hann med naglarna. Men allt är väl relativt, och för dem så är det ett jobb. Men nog är jag nyfiken på Vad de annars kan tänkas jobba med☺️

    Det handlar nog mer om att ha respekt för varandras jobb.
    Och bloggvärlden är etablerad och det finns många duktiga skribenter! Såna som du! Som faktiskt skriva bra texter och lyssnar in vad andra säger. Det visar hur fin du är som person❤️

    1. Annso

      Åh jag har nog tänkt lite som du kring vissa bloggar.
      Sen har jag funderat på det här med heltidsjobb 24/7 att deras blogg är när de kanske har skrivit ett inlägg om kläder. Men jag antar att de jagar reklamspons osv.

      Sen finns det som du säger, bättre bloggar.

      1. Sara

        Om man ska dela in det i bättre och sämre bloggar så märks det väl vilka som lägger ner mycket tid och jobb.
        Tex som Jenny eller Elisabeth Lindroth, att texterna är välarbetade och de har ett syfte med texten.
        Då känner jag stor respekt och förståelse för bloggyrket.
        Men nog kan jag bli skeptisk när det kommer upp funderingar runt att vissa bloggare som tex blondinbella har personal som skriver sina inlägg,(huruvida det är sant vet jag inte)

        Älskar bloggar och slukar många om dagen. Så de är dagens skribenter kan man ju säga;)
        Kram!

    2. jennybenny

      Först – TACK för fina ord!! <3

      Och för det andra – En bloggare har ju förmånen att jobba precis hur utspritt hen vill över alla dagens 24 timmar, vilket en "vanlig" 9-5 person inte kan. Så om man sticker iväg och fixar naglarna efter 4 timmar vid datorn, så kan man jobba två timmar när man kommer hem och 3 timmar på kvällen och någon timme innan man lägger sig. Förstår du? 🙂 Jag sprider ut mitt bloggande vääääldigt mycket under dagarna och sitter en timme här, 15 minuter där liksom. Hinner ju med hushåll, barnen, ett halvtidsjobb, att gå på zoo, äta lunch ute etc. Ah det är ett annat slags pusslande helt enkelt.. 🙂 Jag fattar dock inte hur stor stor bloggare har tid, för jag tycker min medelblogg tar sjukt mycket tid och fattar inte hur de hinner allt utan assistent. Det ligger så himla mycket mer bakom en blogg än ord man kladdat ner och foto man tagit på vad som kan tros ta typ.. 20 min. Ah hoppas det var någorlunda förklarat ;D

  2. Lena Holmberg

    Det låter underbart! Och jag instämmer, det ligger mycket jobb bakom allt detta. Lite synd bara att alla de där ”vanliga jobben” som också måste göras i samhället är så impopulära, särskilt hos ungdomar som faktiskt skulle kunna börja i den ändan. Är det inte det något som någon kan blogga om? hur vi gör städjobb, t-banevakt och skräpplockare till ”Word-jobb” också! 🙂

    1. jennybenny

      Jaaa visst är det synd att de inte ses som ”attraktiva” och en bra inkörsport i arbetslivet! verkligen! Men det får vi ta i ett annat inlägg! <3

  3. Anna

    Jag håller verkligen med dig (och typ allt du skriver). Alla jobb är jobb, oberoende av vilket. Att blogga är väldigt krävande och tar otroligt mycket tid. Brukar läsa din blogg varje dag och älskar varje inlägg!

  4. Annika

    Åh jag är så TACKSAM att det finns de som underhåller på sociala medier. Jag går in på samma 4 bloggar varenda dag och de förgyller mina dagar otroligt! När jag har haft en tuff dag på jobbet eller en tuff dag hemma med en sjövild ettåring eoch en trotsig treåring, då får din blogg mig alltid att må lite bättre 🙂 tack för det!

    /jobbar som polis

  5. Åsa L

    Ha ha! Jag tänker på den där scenen i sällskapsresan (sun trip) där en liten tant går fram till reseledaren och frågar: Och vag gör du på riktigt då? (på nån smålänsk dialekt). Lite dålig stämning kan man ju säga……

  6. Annika

    Hej!
    Jag läser hos dig då och då. Märker i dina inlägg att du och jag tänker lika väldigt ofta, och idag säger jag också ”WORD” på det du skriver. Det är verkligen sant att vi som bloggar lägger ner mycket, mycket tid på det vi skriver och sedan lägger ut på våra bloggar.
    Varma hälsningar från Annika som bor i Reston, Virginia utanför Washington DC.