Frureinhold

5 fördelar med dagmamma 

Hailey började hos dagmamma när hon var 1 år och 4 månader. Som alla mamma och pappa är det alltid speciellt när ens första barn skall börja på förskola eller dagmamma. Någon annan skall ta hand om ens barn på dagarna och jag tror inte det finns någon som känner en liten oro eller obehag över hur barnet skall ha det. Vi hade en veckas inskolning och det gick över förväntan. De första lämningarna slutade i gråt för oss båda, Hailey när jag gick och jag i bilen. Men varje gång, bara 10 min efter fick vi ett mms med bild på H när hon lekte 🙂

Jag tänkte lista 5 saker jag gillar med dagmamma.

 

  1. Hemma miljö detta tyckte Jag var supermysigt. Vår dagmamma bor i ett radhus och ganska likt vårat. Så för H blev det inte så stor omställning miljömässigt och de har både enskilda lekrum, myshörnor och sovplatser likt hemma. Hailey har aldrig kunnat sova på madrass så dagmamman tog upp En spjälsäng endast för H. Så Hailey fick sina sovstunder och sov gott varje dag.
  2. Flexibilitet fördelen med att vara hos dagmamma är att skulle det vara världens busväder eller väldigt kallt kan de hellre spendera FM inne. Det går ju an eftersom de endast är 4-5 barn. Då hittar de på aktiviteter inne, eller bakar. Det har heller aldrig varit några problem att hämta/lämna tidigare eller senare. Det är aldrig några sura miner.
  3. Små barngrupper detta är nog det jag tycker bäst om. Hailey var som sagt 1 år och 4 månader. I mina ögon så liten och jag kunde inte riktigt förstå hur hon skulle klara sig utan mig. Men som sagt inskolningen gick bra, hon tydde sig till I väldigt fort och hon blev snabbt en i gänger. När H började var det hon och 4 äldre tjejer. De tog så väl hand om henne. Sen träffades alla dagmammor ute varje dag, så de stora barngrupperna får de ändå uppleva. Men alla mat och sovstunder sker i lugn och ro.
  4. Fira sin födelsedag detta har jag förstått blivit indraget på flera förskolor. Kanske inte så konstigt då det blivit glass varje månad annars. Men eftersom det är så små grupper hos dagmamman kan barnen ta med glass och så får de en present 🙂
  5. Den goda maten detta har Hailey lagt till själv när jag frågade vad hon tyckte var bäst hos dagmamman. Förutom alla roliga leksaker och kompisar så tycker H stt maten är toppen. Allt är hemlagat, allt är flexibelt och varierande. Sen får de alltid knäckebröd efter maten. De är inga begränsningar, utan skulle H komma till dagmamman och inte ätit frukost trots att hon alltid äter den hemma så dukat I upp frukosten igen så inget barn skall behöva gå hungrig.

Jag hade kunnat göra listan ännu längre. Men detta får räcka. Vi är så otroligt nöjda med vår dagmamma och jag skulle inte vilja byta det för något annat. Jag drömde en mardröm i somras att I skulle sluta. Vaknade och grät mer eller mindre hahah.


Vart går era barn? Är ni nöjda? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Välutbildad förälder

    6 fördelar med att ha välutbildade föräldrar som är bra på att uttrycka sig skriftligt:
    1 Du kommer sannolikt att snabbt lära dig läsa och skriva
    2 Du kommer sannolikt ha lätt för dig i skolan
    3 Du kommer sannolikt att ta en akademisk examen
    4 Du kommer sannolikt få ett bra jobb efter din examen
    5 Du kommer sannolikt få en bra lön
    6 Du kommer sannolikt ha en bra hälsa, en hög livskvalitet samt få ett långt liv

  2. Malin

    Håller med! Dottern går hos dagmamma och vi kumde inte vara nöjdare! Små grupper, dagmammorna träffas ute och leker, ja 2 av dom som bor nära varandra, sen är de i en källare under en kyrka med stort lekrum osv 2 dagar i veckan 🙂 bra mat, och en helt annan kontakt än med dagispersonal. Sen är det ett stort plus med hemmamiljö och att har man ett barn med astma eller förkyldningsastma eller annan sjukdom som behövs ha lite koll på så upplever jag att dagmammorna har större möjlighet att upptäcka i tid om medicin behövs!:)

  3. Micaela

    Fast allt det du skriver kan man få på förskolan också. Det är oftast kockar som lagar god och varierad mat som har utbildning inom kost för barn och special kost. Självklart är det flexibelt även på förskola man kan gå in om det är tråkigt väder men oftast tycker barn det är kul att vara ute i alla väder bara dem har rätt kläder. Plus att vistas ute minskar sjukdomar och smittor. Födelsedagar firas visst på förskolan men hur ett firande kan se ut är olika och behöver inte innefatta glas. Dem flesta föräldrar ser ju helst att man håller ingen när det kommer till socker. Den enda fördelen med dagmamma eller ped omsorg som det heter är små grupper som jag ser det.

  4. Martina Michal

    Vad kul att ni är nöjda med dagmamma. Jag har en frågor; hur gör man när dagmamman blir sjuk? Ifall någon får magsjukan och man blir hemma ca 5 dagar och sen åker dagmamman på det och blir dålig i ca 5 dagar. Får man då lämna till någon annan dagmamma?

    1. frureinhold

      Det Stämmer, blir en dagmamma sjuk har man en reserv dagmamma i samma grupp. Vår dagmamma tillhör en grupp på 4 dagmammor som hjälper varandra och ses varje dag 🙂

  5. Louise

    Känner igen känslan. Ville ha dottern hos dagmamman. Men deras far vägrade så det blev dagis. Å kan säga precis som du skriver. Visst det är fler barn 8 va dom då & 2 pedagoger. hon va 16 månader när hon skolades in. Nu är dotter nr 2 15 mån inskolad på samma ställe nu är dom dock 12 barn & 3 pedagoger. Båda älskar sitt dagis stora tösen hämtar mina skor det första hon gör när hon vaknat för då ska vi till dagis enligt henne. 4 mindre avdelningar totalt öron. Egen kok som lagar grym mat. Bakar bröd till mellis osv. Personalen ger frukt om dom ser nån som råkar behöva lite extra mellan målen. Men detta verkar dock inte va så vanligt på kommunal förskola om jag fattat det rätt! Men vill ändå ge motvikt till att även ”dagis” faktisk kan va bra

    1. frureinhold

      Låter som ett underbart dagis och det är precis så man vill ha det. Men tror tyvärr det är undantag, allafall i vår kommun 🙁 underbart allafall att det finns 🙂